joi, 18 iulie 2019

Sistemul sanitar din România, în colaps! Medic: Noi ne cumpărăm săpun, fiindcă în terapie nu avem!

Sistemul sanitar din România, în colaps! Medic: Noi ne cumpărăm săpun, fiindcă în terapie nu avem!

De la săpun, până la medicamente, pansamente și instrumente chirurgicale, spitalele din România duc lipsă de cele mai elementare lucruri, care ar trebui în mod normal asigurate fără probleme, au explicat mai mulți medici de la spitale mari din București, pentru vocea.biz.

"Săptămâna trecută, un rezident se văita că nu are mască, mănușile sunt ținute încuiate că se fură, că nu au. De asemenea, nu au instrumente chirurgicale, nu s-au mai cumpărat, sunt vechi, sunt refolosite de multe ori, nu mai au aceeași eficiență", a declarat un medic de la un spital din București, care a dorit să rămână anonim.

Un alt medic, care lucrează la terapie intensivă, spune că saloanele sunt prost dotate, paturile neavând fiecare câte un ventilator care să asigure supraviețuirea pacientului în cazul în care are nevoie să fie intubat.

"Un deficit major pe secția de terapie intensivă este numărul insuficient de ventilatoare, practic mai puțin de jumătate. În mod normal, numărul de paturi trebuie să coincidă cu numărul de ventilatoare, orice pacient care este în terapie este practic un pacient în stare critică, care poate avea nevoie oricând să fie intubat", a atras atenția medicul.

Spitalele de stat lucrează cu tehnică medicală veche și de 25 de ani

Nici aparatele existente nu sunt în cea mai bună condiție, o mare parte din tehnica medicală fiind foarte învechită în spitalele de stat.

"O altă problemă ar fi vechimea aparatelor de anestezie, auzeam de la colegi mai vechi de-ai mei că nu s-a mai cumpărat un aparat de anestezie în ultimii 25 de ani. Intră foarte mulți bani în spital care nu se văd nicăieri", a mai declarat medicul.

De asemenea, personalul din spitale a mai semnalat lipsa de săpun lichid pentru spălarea pe mâini, acesta fiind achiziționat chiar de medici.

"Noi ne cumpărăm săpun, fiindcă în terapie nu avem săpun. Mai cumpărăm bureții cu care spălăm pacienții, chiar nu înțeleg unde se duc banii. Dar cea mai gravă problemă este lipsa de personal, sunt cazuri în care pe terapie este o singură asistentă pe trei saloane. Mai lipsesc și pansamente uneori, medicamente", s-a mai plâns medicul.

Pacienții: 'Nu aveau pansamente sterile, rivanol. Era ca-n filmele cu proști'

Lipsa de medicamente și de ustensile de bază din spitalele românești nu este o noutate pentru nimeni care a trecut vreodată prin mâna sistemului de sănătate din România, fie că a fost în calitate de pacient sau de aparținător. Toată lumea are o poveste despre lipsurile din secțiile de Terapie Intensivă.

"Am fost recent cu un prieten la spital, avea o infecție la ureche și când am ajuns acolo, am constatat că le lipseau pansamentele sterile, nu aveau cremă cu antibiotic, nici măcar rivanol, era ca-n filmele cu proști. Normal, am cumpărat noi totul", a povestit consternat un aparținător care a ajuns la camera de gardă la miezul nopții la un spital din București, cu un prieten bolnav.

Dacă pentru cazuri din acestea mai ușoare totul pare o glumă proastă, pentru pacienții care se luptă cu boli cronice unde lipsesc de pe piață medicamentele esențiale, nu mai e de glumă.

"Dacă este o formă avansată și medicamentele sunt înregistrate în România și ar trebui să se găsească, se întâmplă să nu se găsească anumite medicamente în farmacii, efectiv nu pot fi procurate. De ce nu există? Pentru că distribuitorii au luat medicamentele care au venit pentru români și le-au dus în țări străine pe bani frumoși pentru că prețul din România este cel mai mic din Europa. Practic, cumperi din România cu un preț mic și te duci în Germania unde vinzi cu 11 euro în plus, ceea ce înseamnă un profit rapid și foarte atrăgător pentru rețelele de distribuție de medicamente care înfloresc foarte bine din acest comerț paralel care este legal", a explicat Iulian Petre, vicepreședintele Coaliției Organizațiilor Pacicenților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

Comenteaza aceasta stire