joi, 18 iulie 2019

Situație dezastruoasă la Ministerul Sănătății: vaccinurile obligatorii lipsesc sau sunt insuficiente - VIDEO

'Am găsit o situaţie dezastruoasă la Ministerul Sănătăţii'. Acesta este anunţul făcut de actualul ministru de resort, Florian Bodog, care susţine că vaccinurile obligatorii lipsesc sau sunt insuficiente. De cealaltă parte, fostul ministru spune că cele mai multe contracte pentru vaccinuri au fost semnate în urmă cu doi ani şi au fost făcute în favoarea distribuitorilor, nu şi a ministerului.

Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii, numai cel împotriva tuberculozei există în doze suficiente.

Celelalte lipsesc sau sunt în număr mic. Mai mult, în cazul vaccinului diftero-tetanic, nici măcar nu au fost făcute procedurile de achiziție. Aceste acuzații grave au fost făcute de Minsitrul Sănătății, Florian Bodog.

"Această situație se datorează atât unei lipse de responsabilitate a fostei echipe de conducere care a tolerat întârzieri la licitațiile organizate, cât și a unor producători, care, după ce au participat și câștigat licitațiile, acum sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul",  a declarat Florian Bodog.

Acesta a precizat că a solicitat Institutului de Sănătate Publică și direcției de specialitate din minister un plan de remediere a situației. Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu aruncă vina pe prdecesorii săi. El susține că problemele datează din 2014 – 2015, date la care au fost semnate contractele cu distribuitorii, documente care dezavantajează ministerul.

"Dacă ministerul nu își îndeplinește una dintre obligațiile asumate contractual, plătește daune și penalități. Dar dacă distribuitorul nu își îndeplinește principala obligație contractuală, aceea de a livra vaccinurile, nu i se poate cere socoteală conform contractului decât atunci când acest lucru se întâmplă 'din vina sa exclusivă'. Și ghiciți de câte ori vina este exclusivă a distribuitorului?", a explicat Voiculescu.

La ora actuală, cele mai mari probleme sunt cauzate de lipsa vaccinului împotriva hepatitei B. Dozele lipsesc de mai bine de o lună din spitale. Singura soluție este importul acestuia din alte state ale Uniunii Europene.

Comenteaza aceasta stire