miercuri, 21 august 2019

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ la o grădiniță din județul Constanța! Apă cărată de educatoare cu bidonul de la cișmea!

Pare incredibil, dar în secolul tehnologiei şi al vitezei, încă mai vorbim despre unităţi de învăţământ care nu au apă potabilă. Se întâmplă într-un sat din judeţul Constanţa unde copiii vor începe în două săptămâni grădiniţa şi se vor spăla pe mâini cu apa adusă de educatoare cu bidonul de la cişmea. Autorităţile spun că zeci de şcoli nu au primit aviz de funcţionare, iar 90% dintre ele nu au autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Aceasta este cișmeaua de la care îngrijitoarea grădiniței trebuie să care apă pentru ca cei mici să se poată spăla pe mâini și să poată folosi toaleta. O normă de igienă obligatorie atunci când vorbim despre niște micuți care pot oricând să se îmbolnăvească.

 Satul, care aparține de comuna Independența, este la doar 60 de kilometri de Constanța, însă oamenii de aici sunt nevoiți să își spele hainele sau să consume apă, și vara și iarna, de la cișmea. O cară în sticle sau bidoane și o țin pe unde pot.

Este lesne de înțeles că această unitate de învățământ nu are aviz de funcționare pentru noul an școlar, în lipsa apei. Părinții speră doar ca într-o zi, promisiunile venite an de an din partea autorităților să se concretizeze pentru a putea duce un trai decent. Reprezentanții primăriei din Independența spun că, în măsura în care au putut, au încercat să le ofere copiilor un spațiu uman în care să pornească în tainele învățăturii.

Primarul susține că pentru copiii din clasele primare s-a făcut tot efortul astfel încât aceștia să înceapă școala în condiții mai bune ca anul trecut. Clasele au fost renovate, iar mobilierul schimbat. 

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța semnalează că peste 30 de unități de învățământ nu au primit aviz de funcționare pentru că nu îndeplinesc condițiile necesare. 

Și la unitățile de învățământ din oraș se muncește de zor. La școala numărul 3 din Constanța, primul șantier a fost finalizat, iar sălile sunt ca noi.  Din nefericire, birocrația trage în jos orice proiect de reabilitare, o spune chiar directorul care se luptă cu hârtiile în mână. Așa se face că în noul an școlar, elevii vor avea parte de lucrări de renovare, și asta pentru că avizele durează de zece ori mai mult decât lucrările în sine.

La fel de grav este faptul că 90% dintre unitățile de învățământ din județul Constanța au clădiri care nu pot primi avizul pompierilor de la ISU. Și asta pentru că imobilele au fost construite în urmă cu zeci de ani și nu respectă normele legislației actuale.

Comenteaza aceasta stire