vineri, 19 iulie 2019

Situație gravă în sănătate! Vaccinul BCG lipsește din maternitățile din Constanța și alte patru județe!

Situație gravă în sănătate! Vaccinul BCG lipsește din maternitățile din Constanța și alte patru județe!

Vaccinul împotriva tuberculozei (BCG), destinat vaccinării nou-născuților, nu mai există de luni bune în multe dintre maternitățile din țară. Ministerul Sănătății promite, însă, că 64.000 de doze de vaccin vor ajunge, în cursul săptămânii, în unitățile medicale.

Autoritățile sanitare susțin că așteaptă ca serul împotriva tuberculozei (BCG), destinat vaccinării nou-născuților, să fie furnizat de către Ministerul Sănătății. În același timp, sute de bebeluși din întreaga țară așteaptă, încă de la finele lunii august, să fie imunizați.

Vaccinul BCG lipsește din maternitățile din județele Argeș, Arad, Suceava, Constanța și parțial Alba, unde două spitale mai au valabile, în total, patru vaccinuri. Numai în Argeș și Arad, aproape 800 de nou-născuți nu au mai fost vaccinați, de la sfârșitul lunii august, împotriva tuberculozei, scrie Mediafax.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a declarat că 64.000 de doze de vaccin vor ajunge, în cursul săptămânii, la maternitățile din țară. Asta în contextul în care, la mijlocul lunii octombrie, Ministerul Sănătății informa că, din a doua parte a lunii, programul de vaccinare a copiilor se va derula normal, conform schemei naționale de imunizare. Tot atunci se menționa că vaccinul BCG va ajunge în maternități în maximum trei săptămâni și că au fost alocate fondurile necesare pentru vaccinul pneumococic, urmând să fie demarată procedura de achiziție.

În Argeș, 400 de bebeluși nu au fost imunizați la timp, după ce serul BCG nu s-a mai aflat pe stocul Direcției de Sănătate Publică Argeș, încă din luna august a acestui an. Spitalele din Argeș au fost puse în situația de a se împrumuta 1.000 de doze de BCG, de la spitalele din Giurgiu, pentru a face față solicitărilor, însă, de o lună, vaccinul nu se mai găsește din nou în niciun spital din județ.

Aceeași situație este și la Arad, unde aproape 400 de nou-născuți nu au fost vaccinați cu BCG, asta după ce maternitatea de stat a rămas fără acest vaccin încă de la sfârșitul lunii august. Este și cazul copiilor care s-au născut la Maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, care nu au mai fost vaccinați contra tuberculozei de aproape trei luni. Prin urmare, spitalul așteaptă să primească dozele necesare în cursul acestei săptămâni.

Și la Suceava mai multe maternități au rămas fără vaccin pentru imunizarea nou-născuților împotriva tuberculozei, iar DSP Suceava nu mai are stoc din acest vaccin, potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu. Spre exemplu, la Maternitatea Câmpulung Moldovenesc, acest vaccin lipsește de două săptămâni.

La Constanța, vaccinul BCG lipsește, de asemenea, din maternități de câteva săptămâni, astfel copiii veniți pe lume în această perioadă nu au fost imunizați împotriva TBC-ului. Autoritățile sanitare spun că așteaptă ca serul împotriva tuberculozei destinat nou-născuților să fie furnizat de către Ministerul Sănătății, așa cum s-a promis.

Nici județul Alba nu face excepție. În 30 septembrie, potrivit DSP Alba, în spitalele din județ mai erau peste 200 de doze, însă situația la zi este următoarea: trei vaccinuri mai sunt disponibile în Spitalul din Câmpeni, un vaccin în Spitalul Abrud și niciun vaccin în Spitalul Aiud, Spitalul Alba Iulia, Spitalul Sebeș și Spitalul Blaj.

Comenteaza aceasta stire