miercuri, 7 decembrie 2016

Slugă pentru stăpânul mai 'onorabil'

loading...
Slugă pentru stăpânul mai 'onorabil'

De 25 de ani, politica externă a României se află sub paradigma că țara noastră, prin șeful ei de trib, trebuie musai să fie slugă la ''cineva''. Lui Ion Iliescu i s-a spus că ''cine-a stat cinci ani la ruși, nu poate gândi ca Bush'', de parcă Bush ar fi fost vreo ''lumină''.

Când Emil Constantinescu a devenit președinte, s-a spus că, gata cu servitutea către Rusia, ne băgăm iobagi la americani, doar-doar vom intra în NATO. N-a fost să fie, decât din a doua, a treia încercare, când le-a convenit ''lor''. Ba, mai mult, Constantinescu a semnat și un dubios acord cu Ucraina, la Neptun!? În fine, Traian Băsescu și-a făcut un titlu de glorie din dorința de a o ''suge de la Marele Licurici, nu de la cel mic'' și de a urî cu fervoare Rusia. Dacă asumăm că cel mic e Germania, cam știm cum stăm astăzi.

Adică, în fine, ajungem la zilele noastre. Președinte neamț, echilibrat, ne-a pus Dzeu mâna în cap, ne-am zis. Sigur, am acceptat tacit obediența față de Micul Licurici, că sângele apă nu se face. Dar, ne-am zis, poate e de bine. O relație bună cu Germania și, prin extensie, cu Europa, nu poate decât să ne bucure. Și cu Franța. Și cu Statele Unite, care-au primit un etaj în sediul DNA, pe post de a doua ambasadă. Și dacă e echilibrat, nu ca zăludul de dinaintea lui, o relație corectă, dacă nu cordială, cu Rusia. Or, ce zice dumnealui la Iași, interpelat de un cetățean că ”Ai devenit sluga americanilor, bă!'' În loc să spună, măcar de ochii lumii, că NU E SLUGA NIMĂNUI, președintele unei țări care aproape că se învecinează cu Rusia, răspunde: ''Decât a rușilor, mai bine așa!”. Deci, în logica lui Klaus Iohannis, 1. trebuie musai să fii sluga cuiva, și 2. cel mai dezonorant e să fi sluga rușilor - a altora, mai merge.

Nu ne-a trebuit un an să ne dăm seama, din ce în ce mai mulți, că omul e mic în gândire. Nici măcar nu s-a înconjurat de consilieri inteligenți și talentați, care să-i escamoteze contondențele. Discursurile lui - exclusiv citite, niciodată libere - sunt sterile și bolovănoase. Dar când scapă și câte-un porumbel ca cel de duminică, de la Iași, i se vede și lipsa de orizont și profunzime.

loading...

Comenteaza aceasta stire

Parastasul, preotul și ispita în sânii goi
De Cristi Popovici 5 decembrie 2016

Alai de vreo 50 de oameni. După cimitir, ne-am dus la parastas, la o crâșmă din cartier. Curat, mâncarea bună, servirea la fel. Preotul s-a așezat la masă, alături de membrii familiei. În fața lui, pe perete, ISPITA.

Alegeri americane
De Sorin-Lucian Ionescu 9 noiembrie 2016

Uitați-vă la harta votului american și veți putea spune, cu bun simț: Trump a câștigat pe bună dreptate alegerile. Aproape toată harta SUA e roșie, cu excepția câtorva state, pe margini și a Illinois, în centru-nord.

Crede și nu cerceta... preoții
De Sorin-Lucian Ionescu 8 noiembrie 2016

În ultima vreme asist, destul de neutru, la diverse atacuri la adresa preoților. Recunosc, nu-s prea ''bisericos'' și m-am abținut să mă pronunț asupra acuzațiilor aduse unui cult sau altuia, precum și reprezentanților lor. Cultele au propria lor organizare și propriile cutume, și chiar dacă beneficiază de sprijin financiar din partea statului, ar fi destul de greu de explicat...

Vânzătoare de iluzii în pușcării! Prună, atâta poți?

Aflata pe ultimii metri de mandat, marele jurist si traducator al Bruxelles-ului, Raluca Pruna incearca sa ne prosteasca inca o data, dupa un an in care toata lumea s-a saturat de aleasa tehnocratie ajunsa, prin oribila manipulare de dupa tragedia de la Colectiv, la carma tarii.