marţi, 27 septembrie 2016

Slugă pentru stăpânul mai 'onorabil'

loading...
Slugă pentru stăpânul mai 'onorabil'

De 25 de ani, politica externă a României se află sub paradigma că țara noastră, prin șeful ei de trib, trebuie musai să fie slugă la ''cineva''. Lui Ion Iliescu i s-a spus că ''cine-a stat cinci ani la ruși, nu poate gândi ca Bush'', de parcă Bush ar fi fost vreo ''lumină''.

Când Emil Constantinescu a devenit președinte, s-a spus că, gata cu servitutea către Rusia, ne băgăm iobagi la americani, doar-doar vom intra în NATO. N-a fost să fie, decât din a doua, a treia încercare, când le-a convenit ''lor''. Ba, mai mult, Constantinescu a semnat și un dubios acord cu Ucraina, la Neptun!? În fine, Traian Băsescu și-a făcut un titlu de glorie din dorința de a o ''suge de la Marele Licurici, nu de la cel mic'' și de a urî cu fervoare Rusia. Dacă asumăm că cel mic e Germania, cam știm cum stăm astăzi.

Adică, în fine, ajungem la zilele noastre. Președinte neamț, echilibrat, ne-a pus Dzeu mâna în cap, ne-am zis. Sigur, am acceptat tacit obediența față de Micul Licurici, că sângele apă nu se face. Dar, ne-am zis, poate e de bine. O relație bună cu Germania și, prin extensie, cu Europa, nu poate decât să ne bucure. Și cu Franța. Și cu Statele Unite, care-au primit un etaj în sediul DNA, pe post de a doua ambasadă. Și dacă e echilibrat, nu ca zăludul de dinaintea lui, o relație corectă, dacă nu cordială, cu Rusia. Or, ce zice dumnealui la Iași, interpelat de un cetățean că ”Ai devenit sluga americanilor, bă!'' În loc să spună, măcar de ochii lumii, că NU E SLUGA NIMĂNUI, președintele unei țări care aproape că se învecinează cu Rusia, răspunde: ''Decât a rușilor, mai bine așa!”. Deci, în logica lui Klaus Iohannis, 1. trebuie musai să fii sluga cuiva, și 2. cel mai dezonorant e să fi sluga rușilor - a altora, mai merge.

Nu ne-a trebuit un an să ne dăm seama, din ce în ce mai mulți, că omul e mic în gândire. Nici măcar nu s-a înconjurat de consilieri inteligenți și talentați, care să-i escamoteze contondențele. Discursurile lui - exclusiv citite, niciodată libere - sunt sterile și bolovănoase. Dar când scapă și câte-un porumbel ca cel de duminică, de la Iași, i se vede și lipsa de orizont și profunzime.

loading...

Comenteaza aceasta stire

Aventuri aproximative la meteo
De Sorin-Lucian Ionescu 26 septembrie 2016

De câțiva ani buni urmărim cu stupoare prognozele INMH, mai pe scurt al ''ălora de la meteo'', ai noștri. Din România. Mai toată lumea are telefoane smart și aplicații de prognoze meteo.

Cartiere ignorate
De Sorin-Lucian Ionescu 22 septembrie 2016

Din când în când, ''organele de ordine'' au campanii de lucru. Sunt sporadice, în salturi și heirupiste. Se face ordine o zi, două, după care alte douăzeci nu-i vezi... cu lunile.

De veghe-n lanul de coji. De semințe
De Sorin-Lucian Ionescu 15 septembrie 2016

Cei care vor mai arunca gunoaie pe stradă și nu vor strânge după propriile animale vor fi sancționați cu amenzi de până la 800 de lei și la Constanța. În alte orașe ale țării (ca să nu mai vorbim de ale lumii) asta se întâmplă deja demult (sau nu).

Poliția Politică
De Sorin-Lucian Ionescu 8 septembrie 2016

S-au scris multe și în numeroase rânduri despre felul în care DNA vrea, de ceva vreme, să își subordoneze și subjuge statul și instituțiile sale democratice, printr-un mecanism de poliție politică. S-au adus acuze fundamentate, dar niciodată felul în care DNA a acționat și acționează discreționar, fără să poată fi tras la răspundere, nu a fost explicat atât de perfect ca acum, prin vocea lui Cătălin Tolontan.

Patriot cu de-a sila
De Sorin-Lucian Ionescu 5 septembrie 2016

Sunt lucruri cu care nu se poate glumi, afirmă (cei mai) mulți. Deși, sunt aproape sigur că multe bancuri bune le-am auzit după înmormântări sau chiar în timpul lor. Uite, de exemplu cu patriotismul, cu naționala de fotbal, cu reprezentativele sportive în general.

De creștinism nu se poate scăpa
De Eugen Tănăsescu 1 septembrie 2016

Militanții scoaterii religiei din spațiul public uită un amănunt semnificativ: de creștinism nu se poate scăpa vreodată. Sau, cel puțin, nu fără prețul unui imens ridicol. De ce? Simplu. Creștinismul se află în fiecare dată calendaristică a societății de azi, inclusiv în cronologia Statului. Misterios nu-i așa?

Despre o mass media... aproximativă
De Sorin-Lucian Ionescu 30 august 2016

O pertinentă analiză apărută în Adevărul explică de ce Facebook, Yahoo!, Google ș.a. sunt dușmanii presei: pentru că, deși nu sunt concurenți direcți la producția de știri sau de emisiuni de divertisment, giganții internetului se „hrănesc“ tot cu reclamă.