joi, 25 august 2016

Slugă pentru stăpânul mai 'onorabil'

loading...
Slugă pentru stăpânul mai 'onorabil'

De 25 de ani, politica externă a României se află sub paradigma că țara noastră, prin șeful ei de trib, trebuie musai să fie slugă la ''cineva''. Lui Ion Iliescu i s-a spus că ''cine-a stat cinci ani la ruși, nu poate gândi ca Bush'', de parcă Bush ar fi fost vreo ''lumină''.

Când Emil Constantinescu a devenit președinte, s-a spus că, gata cu servitutea către Rusia, ne băgăm iobagi la americani, doar-doar vom intra în NATO. N-a fost să fie, decât din a doua, a treia încercare, când le-a convenit ''lor''. Ba, mai mult, Constantinescu a semnat și un dubios acord cu Ucraina, la Neptun!? În fine, Traian Băsescu și-a făcut un titlu de glorie din dorința de a o ''suge de la Marele Licurici, nu de la cel mic'' și de a urî cu fervoare Rusia. Dacă asumăm că cel mic e Germania, cam știm cum stăm astăzi.

Adică, în fine, ajungem la zilele noastre. Președinte neamț, echilibrat, ne-a pus Dzeu mâna în cap, ne-am zis. Sigur, am acceptat tacit obediența față de Micul Licurici, că sângele apă nu se face. Dar, ne-am zis, poate e de bine. O relație bună cu Germania și, prin extensie, cu Europa, nu poate decât să ne bucure. Și cu Franța. Și cu Statele Unite, care-au primit un etaj în sediul DNA, pe post de a doua ambasadă. Și dacă e echilibrat, nu ca zăludul de dinaintea lui, o relație corectă, dacă nu cordială, cu Rusia. Or, ce zice dumnealui la Iași, interpelat de un cetățean că ”Ai devenit sluga americanilor, bă!'' În loc să spună, măcar de ochii lumii, că NU E SLUGA NIMĂNUI, președintele unei țări care aproape că se învecinează cu Rusia, răspunde: ''Decât a rușilor, mai bine așa!”. Deci, în logica lui Klaus Iohannis, 1. trebuie musai să fii sluga cuiva, și 2. cel mai dezonorant e să fi sluga rușilor - a altora, mai merge.

Nu ne-a trebuit un an să ne dăm seama, din ce în ce mai mulți, că omul e mic în gândire. Nici măcar nu s-a înconjurat de consilieri inteligenți și talentați, care să-i escamoteze contondențele. Discursurile lui - exclusiv citite, niciodată libere - sunt sterile și bolovănoase. Dar când scapă și câte-un porumbel ca cel de duminică, de la Iași, i se vede și lipsa de orizont și profunzime.

loading...

Comenteaza aceasta stire

Sport și sănătate la neamuri
De Sorin-Lucian Ionescu 10 august 2016

Or fi, se prea poate, pe lumea asta, țări obsedate de sport. Germania nazistă a fost, cu siguranță, una dintre ele. Și astăzi mai sunt unele. Să zicem așa, după ureche, China. Sport de masă. Și tot după ureche, Danemarca și țările nordice.

Bine ați venit în Mamaia, cutia cu sardele a litoralului românesc, la un preț care bate Dubaiul!

La început de august, tarifele hoteliere la Mamaia au reușit performanțe de invidiat. Practic, Mamaia a depășit Dubaiul. Mamaia este acum cea mai scumpă stațiune de la Marea Neagră.

Pokemon-izarea, căderea realului în virtual
De Eugen Tănăsescu 28 iulie 2016

Vreo 70 milioane de cetățeni ai planetei, din 30 de țări, aleargă actualmente după pokemoni. Alte sute de milioane comentează pe rețelele sociale despre jocul de realitate augumentată. 35 milioane dolari câștigați de firma producătoare. Totul în timp foarte scurt. De unde această creștere explozivă în statistici?