sîmbătă, 28 mai 2016

Slugă pentru stăpânul mai 'onorabil'

De Sorin-Lucian Ionescu 12:11, 25 ianuarie 2016 751 vizite Comentarii
loading...
Slugă pentru stăpânul mai 'onorabil'

De 25 de ani, politica externă a României se află sub paradigma că țara noastră, prin șeful ei de trib, trebuie musai să fie slugă la ''cineva''. Lui Ion Iliescu i s-a spus că ''cine-a stat cinci ani la ruși, nu poate gândi ca Bush'', de parcă Bush ar fi fost vreo ''lumină''.

Când Emil Constantinescu a devenit președinte, s-a spus că, gata cu servitutea către Rusia, ne băgăm iobagi la americani, doar-doar vom intra în NATO. N-a fost să fie, decât din a doua, a treia încercare, când le-a convenit ''lor''. Ba, mai mult, Constantinescu a semnat și un dubios acord cu Ucraina, la Neptun!? În fine, Traian Băsescu și-a făcut un titlu de glorie din dorința de a o ''suge de la Marele Licurici, nu de la cel mic'' și de a urî cu fervoare Rusia. Dacă asumăm că cel mic e Germania, cam știm cum stăm astăzi.

Adică, în fine, ajungem la zilele noastre. Președinte neamț, echilibrat, ne-a pus Dzeu mâna în cap, ne-am zis. Sigur, am acceptat tacit obediența față de Micul Licurici, că sângele apă nu se face. Dar, ne-am zis, poate e de bine. O relație bună cu Germania și, prin extensie, cu Europa, nu poate decât să ne bucure. Și cu Franța. Și cu Statele Unite, care-au primit un etaj în sediul DNA, pe post de a doua ambasadă. Și dacă e echilibrat, nu ca zăludul de dinaintea lui, o relație corectă, dacă nu cordială, cu Rusia. Or, ce zice dumnealui la Iași, interpelat de un cetățean că ”Ai devenit sluga americanilor, bă!'' În loc să spună, măcar de ochii lumii, că NU E SLUGA NIMĂNUI, președintele unei țări care aproape că se învecinează cu Rusia, răspunde: ''Decât a rușilor, mai bine așa!”. Deci, în logica lui Klaus Iohannis, 1. trebuie musai să fii sluga cuiva, și 2. cel mai dezonorant e să fi sluga rușilor - a altora, mai merge.

Nu ne-a trebuit un an să ne dăm seama, din ce în ce mai mulți, că omul e mic în gândire. Nici măcar nu s-a înconjurat de consilieri inteligenți și talentați, care să-i escamoteze contondențele. Discursurile lui - exclusiv citite, niciodată libere - sunt sterile și bolovănoase. Dar când scapă și câte-un porumbel ca cel de duminică, de la Iași, i se vede și lipsa de orizont și profunzime.

loading...

Comenteaza aceasta stire

Teorii științifice în Biblie
De Eugen Tănăsescu 20 mai 2016

Cred unii că între religie și știință ar fi o impenetrabilă contradicție. Mai degrabă domenii diferite (dar intersectabile) de studiu aș spune, căci și teologia e tot o știință (din zona celor umaniste). Tocmai de aceea, să nu ne mirăm dacă în Biblie vom găsi și idei care expun teorii științifice.

Altfel de alegeri?
De Sorin-Lucian Ionescu 10 mai 2016

De la an la an, din patru în patru ani, alegerile din România stau din ce în ce mai mult sub semnul retricțiilor. Obsedați de reglementarea cheltuielilor și costurilor de campanie, tot ei, legiuitorii aleși, au limitat la maxim eforturile și acțiunile pe care le pot face candidații în atragerea de voturi. Cel puțin pe hârtie.

Hai cu Sărbători Fericite!
De Sorin-Lucian Ionescu 3 mai 2016

Cum ar fi dacă, cinstit-lăutărește, înainte cu numai câteva zile de Sfintele Sărbători, un anunț sec al autorităților / Poliției Rutiere / Institutului Național de Statistică ar spune: 'Urmează Sărbătorile Pascale. Cu această ocazie, statistic vorbind, câteva zeci dintre dvs. își vor da duhul pe șoselele patriei'.