miercuri, 21 august 2019

Solstițiul de iarnă 2018. Tot ce trebuie să știi despre cea mai lungă noapte a anului

Solstițiul de iarnă 2018. Tot ce trebuie să știi despre cea mai lungă noapte a anului

Solstițiul de iarnă 2018. Deși din punct de vedere meteorologic iarna a sosit deja, începerea iernii astronomice este marcată de către solstițiu. 

 

Solstițiul de iarnă 2018. Momentul exact are loc în același timp peste tot pe Terra. În 2018, solstițiul de iarnă are loc pe 22 decembrie. Tot în această perioadă are loc și curentul de meteori Urside.În România, solstițiul de iarnă din 2018 are loc pe 22 decembrie, la ora 00:23. De asemenea, în noaptea de 21 spre 22 decembrie pe cer vor putea fi urmărite și Ursidele, ultimul curent de meteori din 2018.

În timpul solstițiului de iarnă, emisfera nordică a planetei se va afla în cel mai îndepărtat punct față de soare. Pe de altă parte, în emisfera sudică, 22 decembrie marchează echinocțiul de vară sau ziua în care partea sudică a planetei se află la cel mai apropiat punct de Soare.

Solstițiul de iarnă 2018 marchează începutul iernii astronomice, dar și începutul celor mai reci trei luni din an, în Emisfera Nordică. După solstițiu, zilele încep să crească. Pe 22 decembrie, în momentul solstițiului, Soarele răsare cu 23° 27' sud de punctul cardinal estic, iar la momentul amiezii el urcă la doar 21° față de orizont. Astfel la acestă dată durata zilei are valoarea minimă din an de 8 ore și 50 de minute, în timp ce noaptea are o durată maximă de 14 ore și 10 minute, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Ursean”. Solstițiul de iarnă reprezintă ziua cea mai scurtă și noaptea cea mai lungă din an. 

Tot în această perioadă, începând cu data de 21 decembrie, au loc Ursidele. Curentul de meteori este emanat din Steaua Nordului, ce se află în linie cu Polul Nord.

Solstițiul de iarnă 2018. Ursidele pot fi observate timp de o săptămână anual, dar punctul maxim este atins în noaptea de vineri, 21 decembrie, spre ziua de sâmbătă, 22 decembrie. Cel mai bun moment de observare a Ursidelor este pe 22 decembrie, după ce apune luna, dar înainte de răsărit. Ursidele sunt un curent de meteori relativ mic chiar și în punctul maxim. Specialiștii estimează că vor putea fi observați 5-10 meteori pe oră, scrie Curiosity.

Curentul de meteori Urside este produs de reziduurile spațiale lăsate în urmă de Cometa 8P/Tuttle.

Așadar, în perioada de 21-22 decembrie vom avea parte de două fenomene astronomice: începutul solstițiului de iarnă din 2018 și curentul de meteori Urside, ultimul din acest an.

 

 

 

Comenteaza aceasta stire