miercuri, 22 mai 2019

Soluția pentru problema 'Nu îmi ajung banii de la un salariu la altul'. Metoda financiară simplă care îți poate transforma viața

De Mediafax 13:14, 9 iunie 2018 761 vizite Economic
Soluția pentru problema 'Nu îmi ajung banii de la un salariu la altul'. Metoda financiară simplă care îți poate transforma viața

Educația financiară nu reprezintă unul dintre domeniile la care românii să fie fruntași, dar există o metodă simplă pe care oricine o poate aplica și care i-ar aduce un beneficiu real: Metoda 20/50/30.

„Nu îmi ajung banii de la un salariu la altul”, „Nu am bani de vacanță”, „Îmi doresc să îmi cumpăr ceva și iar nu îmi ajung banii”, „Oare o să am bani când o să ies la pensie?”. Acestea sunt cele mai frecvente probleme auzite în familie, la colegi și prieteni. Un buget personal lunar rezolvă astfel de dificultăți.

Cum? În primul rând, alcătuiește bugetul personal lunar cu sumele care îți vin în minte, de o parte veniturile și de alta cheltuielile. Nu este necesar ca sumele cheltuite să fie fixe de la început, ci cât mai bine aproximate, dar important este să le treci pe toate și apoi să le revizuiești.

Apoi, ordonează cheltuielile pe modelul 20/50/30 (20% din venituri alocă-le economiilor, 50%, satisfacerii nevoilor de zi cu zi, iar 30%, cheltuielilor pentru satisfacerea dorințelor):

• Circa 20% este fondul de economii necesar rambursării datoriilor, economiilor, cheltuielilor neprevăzute și pensiei. Procentul economisirii ar trebui să crească odată cu vârsta: de la 5% la 20 - 25 de ani la 10 - 15% în perioada cea mai activă a vieții (30 - 50 de ani), pentru ca după această vârstă capacitatea de economisire să depășească 20%.

• 50% reprezintă cheltuielile pentru satisfacerea nevoilor cum ar fi locuința, transportul, cumpărăturile și utilitățile. În cazul neîncadrării în 50%, trebuie reduse cheltuielile. Dacă e vorba de venituri mai mari, de aici se poate economisi.

• 30% în medie sunt cheltuieli alocate satisfacerii dorințelor: vacanțe, gadget-uri, vestimentație, masa în oraș etc. Acest procent nu trebuie depășit nici dacă există venituri mai mari pentru a-l menține. Pentru a avea vacanța mult visată economisește din timp de aici.

 

 

Comenteaza aceasta stire