miercuri, 17 iulie 2019

Soluții de prim ajutor în caz de accident, toxiinfecție alimentară sau infarct. Tu știi ce trebuie să faci până vine ambulanța?

Soluții de prim ajutor în caz de accident, toxiinfecție alimentară sau infarct. Tu știi ce trebuie să faci până vine ambulanța?

Ați găsit o persoană căzută la pământ sau o persoană care are nevoie de acordarea primului ajutor. Ce trebuie să faceți în această situație?

Cel mai important este să apelați numarul unic de urgență 112. Practic trebuie să chemați ajutorul calificat, iar dacă aveți cunoștințele necesare acordării primului ajutor, să faceți manevrele care îi pot salva viața acelei persoane, scrie romaniatv.net.

Ați găsit o persoană căzută la pământ. Cum aflați dacă persoana este conștientă? Scuturați persoana cu grijă de umăr și o întrebați cu voce tare: "Ce s-a întâmplat? Vă simțiți bine?". Sau puteți să o faceți să răspundă la comenzi ca de exemplu: "Deschideți ochii!".

Dacă persoana răspunde sau se mișcă, deci este conștientă, lăsați-o în poziția în care a fost găsită. Important este să vă asigurați că nu este în pericol. Verificați să nu fie fum sau gaze sau fire electrice căzute și încercați să aflați motivul pentru care se află în poziția respectivă.

Urmează lucrul cel mai important: apelați numărul unic de urgență 112. Practic trebuie să chemați ajutorul calificat. Încercați să vorbiți clar și concis. Spuneți-le ce se întâmplă și de ce aveți nevoie.

ATENȚIE! Din păcate, în țara noastră, apelurile false către 112 sunt în număr foarte mare. Peste 70% dintre cei care apelează numărul unic de urgență o fac ca pe o distracție. Un apel fals poate împiedica sau întârzia o ambulanță să ajungă la dumneavoastră sau la cineva drag aflat în suferință!

Primul lucru pe care trebuie să îl faceti când ajungeți la locul unui accident este să dirijați traficul! Dacă aveți triunghiuri reflectorizante, este bine să le puneți înainte și după autovehiculul implicat în accident. De asemenea, dacă aveți o vestă reflectorizantă, este bine să o îmbrăcați înainte să acordați primul ajutor. Apoi faceți rapid o evaluare a accidentului și sunați imediat la 112! Potrivit lectiadeprimajutor.ro, este foarte important să știți ce să comunicați la 112: locul în care a avut loc accidentul, numărul de victime, starea în care se află și felul în care s-a produs accidentul. De asemenea, trebuie să menționați dacă sunt scurgeri de carburant. Aceste informații sunt importante pentru ca dispeceratul să poată trimite resursele necesare la locul accidentului.

Accidente auto

În cazul unui accident auto, scoaterea victimelor din mașină este de evitat. De cele mai multe ori, victimele unui accident auto pot suferi fracturi la nivelul craniului, coloanei vertebrale sau bazinului. Dacă mișcați o astfel de victimă, riscați să-i agravați leziunile. Sunați la 112 și așteptați ajutorul calificat!

ATENȚIE! Dacă v-ați asigurat că atât victima, cât și dumneavoastră, sunteți în afara oricărui pericol, puteți urca pe locul din spate pentru a-i stabiliza capul victimei.

Există totuși situații în care se recomandă scoaterea victimelor din mașină: mașina este instabilă și există pericol de prăbușire sau există pericol de explozie.

ATENȚIE! O mașină care fumegă poate exploda în orice moment! Trebuie să vă asumați acest lucru dacă decideți să scoateți victimele din mașină.
Ce facem înainte să scoatem victima din mașină?

Într-o coliziune frontală, de obicei, bateria este distrusă și acidul din interior se scurge. Dacă mașina fumegă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să decuplați contactul și să scoateți cât mai repede victimele din mașină.

Cum scoatem victima din mașină?

Vă așezați la nivelul victimei, cu mâna dreaptă pe sub brațul victimei și prindeți centura. Treceți mâna stângă pe sub brațul stâng al victimei și susțineti capul, cu degetele răsfirate susținând bărbia.

Aplecați-vă capul către capul victimei și ridicați victima, susținând-o. Rotiți victima în partea dreaptă, cu spatele spre dumneavoastră și, susținând capul și spatele victimei, târâți-o ușor afară.

Așezați corpul în ax și țineți capul victimei nemișcat până la sosirea ajutorului calificat.

  • Fractura craniană

Principalul semn al fracturii craniene îl reprezintă o rană la nivelul capului, victima putând fi sau nu conștientă. O fractură craniană este periculoasă deoarece poate afecta creierul, direct printr-o lovitură sau prin infecția provocată de pătrunderea microbilor în creier.

Suspectați o fractură craniană la orice victimă care a primit o lovitură la nivelul capului și este inconștientă. Totuși, este important de reținut faptul că, dacă mișcări bruște (în special, de genul "înainte și înapoi") au provocat pierderea cunoștinței, o fractură la nivelul gâtului poate fi asociată.

Principalele simptome ale fracturii craniene sunt: o rană sau vânătaie la cap, o zonă moale sau mai coborâte în scalp, pierderea cunoștinței, o deteriorare progresivă a vitezei de reacție, scurgeri de fluid limpede sau sânge din ureche sau nas, sânge în albul ochilor, pierderea simetriei capului sau feței.

Primul ajutor

Evaluați starea victimei. Dacă victima este inconștientă, eliberați căile aeriene, verificați respirația și pregătiți-vă să o resuscitați. Sunați la 112!

Dacă vitima este conștientă, ajutați-o să se întindă, menținându-i capul și umerii puțin mai sus decât restul corpului. Dacă observați scurgeri de fliud sau sânge dintr-o ureche, poziționați victima cu urechea respectivă mai jos. Acoperiți urechea cu o compresă sterilă sau o bucată de pânză curată, asigurate cu un bangaj. NU introduceți nimic în ureche.

Verificați dacă scalpul victimei sângerează. Sunați la 112!

Monitorizați victima și notați informații despre respirația, pulsul și nivelul de reacție al victimei la fiecare 10 minute până la sosirea ajutorului medical. Aceste notițe vor fi de folos personalului medical, așa că asigurați-vă că vor însoți victima la spital.

  • Hemoragii

Hemoragia reprezintă scurgerea sângelui în afara sistemului vascular printr-una sau mai multe soluții de continuitate. Majoritatea hemoragiilor externe pot fi ținute sub control aplicând un pansament steril direct pe plagă și ținând apăsat. Dacă nu aveți la îndemână un pansament steril, folosiți orice bucată de material cât mai curat posibil.

  • Infarct miocardic

Atacul de cord sau infarctul miocardic apare atunci când una sau mai multe artere coronare sunt blocate. Victima unui infarct miocardic prezintă durere în regiunea precordială sau retrosternală (în dreptul inimii), dar poate fi descrisă și cu localizare în regiunea epigastrică (zona stomacului).
Simptome

Durerea poate iradia la membrele superioare, umărul stâng, fața internă a brațului stâng până la ultimele două degete, chiar și mandibulă. Durerea este de lungă durată, iar intensitatea este mare.

Caracterul durerii: constrictivă, în gheară, senzație de presiune, strivire, arsură. Victima unui infarct miocardic poate acuza o stare de neliniște, sudori reci pe frunte, senzația morții iminente.

ATENȚIE! Durerea apare nu numai la efort fizic, expunere la frig, emoții, mese abundente, ci și în repaus, uneori chiar și în somn.

Primul ajutor- Sunați la 112!

Așezați victima într-o poziție confortabilă și încercați s-o mișcați cât mai puțin. Asigurați o ventilație adecvată a zonei unde se află victima. Interziceți-i victimei să facă orice fel de efort!

ATENȚIE! Chiar și vorbirea poate însemna un efort crescut în aceste situații.

Este interzis ca victima să se ridice, să meargă sau să facă efort. Monitorizați funcțiile vitale ale victimei până la sosirea ajutorului calificat.

  • Copil căzut la pământ

Ați găsit un copil căzut la pamânt. Ce ar trebui să faceți?

Copilul este definit ca pacientul cu vârsta cuprinsă între 1 și 8 ani. Pașii pe care trebuie să-i urmați atunci când realizați ventilație artificială sau compresiuni toracice la copii sunt asemănători cu cei pentru adulți, însă diferă forța cu care realizați manevrele. Astfel, folosiți o cantitate mai mică de aer pentru a ventila copilul și doar o mână pentru a realiza compresiunile toracice (adâncimea de 2,5 –3 cm). Raportul de ventilații/compresiuni va fi de 1/15 sau 2/30, ca la adult.
Primul ajutor

Stabiliți nivelul de responsivitate al copilului. Dacă acesta este prea mic (bebeluș) și nu vorbește, va răspunde la stimuli sonori precum zdrăngănitul unor chei sau la gâdilat.

Dacă nu are nicio reacție, plasați obrazul aproape de nasul și gura copilului. Priviți, ascultați și simțiți mișcarea aerului. Urmăriți mișcările cutiei toracice, ascultați zgomotele respiratorii și simțiți mișcarea aerului pe obraz.

Verificați respirația timp de 5-10 secunde.

În care din situațiile de mai jos se află victima?

Copilul are respirație

Atunci când copilul aflat la pământ este conștient și are respirație, așezați victima în poziția laterală de siguranță. Îngenunchiați lângă victimă și eliberați căile aeriene prin hiperextensia capului și ridicarea bărbiei. Așezați brațul cel mai apropiat al victimei în unghi drept față de corp, cu antebrațul îndoit în sus. Treceți celălalt braț al victimei peste torace și așezați dosul palmei pe obrazul victimei.

Ridicați apoi genunchiul opus dumneavoastră și mențineți talpa pe pământ.

Întoarcerea corpului

Cu o mână prindeți umărul opus dumneavoastră și cu cealaltă genunchiul pacientului. Întoarceți victima lateral către dumneavoastră.

Asigurați-vă că victima se sprijină pe genunchi și pe cot, rearanjați capul în hiperextensie și ridicați bărbia victimei. Sunați la 112 și reevaluați periodic starea copilului până la sosirea ajutorului calificat.

Copilul NU are respirație

În cazul în care victima nu răspunde la stimuli, deci este inconștientă, verificați respirația. Dacă respirația este absentă, sunați la 112!

Efectuați apoi ventilații artificiale prin tehnica ventilației gură la gură. Efectuați 5 ventilații eficiente. Insuflați încet timp de 1-1,5 secunde, folosind doar atâta forță cât să producă ridicarea toracelui. Lăsați timp pentru efectuarea expirului pasiv, adică pentru revenirea toracelui.

Verificați dacă copilul răspunde la stimuli. Dacă tot nu răspunde, începeți compresiunile toracice externe. Plasați podul unei palmei pe jumătatea inferioară a sternului, la 2 degete deasupra apendicelui xifoid. Efectuați 30 de compresiuni toracice pe o adâncime de 2,5- 3cm, cu o frecvență de 100 compresiuni/minut. Numărați cu voce "unu, și doi, și trei, și..."După 30 compresiuni, efectuați 2 ventilații eficiente. Continuați compresiunile și ventilațiile în secvențe de 30/2 până la sosirea ajutorului calificat.

Tehnica HELP ME

H – hiperextensia capului, pentru acces ușor la căile aeriene.

E – eliberarea căilor respiratorii de eventualele corpuri străine care se pot afla în gura victimei

L – luxarea mandibulei. Se deschide mandibula, cât de tare ne permite, astfel, se elimină și riscul ca limba accidentatului să acopere căile respiratorii („să înghită limba").

P – pensarea nasului (prinderea nasului între degete) și începerea ventilațiilor.

ME – masaj cardiac extern, prin compresia toracelui.

  • Toxiinfecția alimentară

Dacă „ceva nu ți-a priit", cel mai probabil suferi deja de o formă mai mult sau mai puțin ușoară de intoxicație alimentară. Mai exact, unul sau mai multe alimente ingerate erau purtătoare de viruși, bacterii sau microorganisme, responsabile acum de simptomele specifice.
Simptome

Toxiinfecția alimentară se manifestă în general prin greață, vărsături, diaree, disconfort abdominal sau crampe intestinale. Aceasta deoarece microorganismele care au ajuns prin intermediul hranei în corpul victimei trec prin pereții intestinului subțire, putând uneori să ajungă chiar și în sânge.

Cauze- Dincolo de faptul că intoxicația alimentară înseamnă contactul organic cu viruși, bacterii sau microorganisme, esențială pentru prevenție este, evident, conștientizarea modurilor în care se creează o astfel de situație. Toxiinfecția alimentară poate fi provocată de ingerarea unor alimente care nu au fost păstrate sau gătite corect, fapt care a prilejuit dezvoltarea microorganismelor în condiții propice, deci înmulțirea lor astfel încât să afecteze grav sănătatea consumatorului. Este posibilă, de asemenea, contaminarea legumelor și fructelor prin intermediul îngrășămintelor sau apei. O altă cauză mai poate fi contaminarea alimentelor de la persoane purtatoare, sau dimpotrivă, contaminarea persoanelor de la simpla manevrare a alimentelor.

Primul ajutor- Toxiinfecția impune restricții în primul rând în regimul alimentar. Prin urmare, persoana infectată va mânca brânză proaspătă, supe clare de legume, cartofi fierți/copți, pâine prăjită sau alte tipuri de produse de panificație cu textură uscată. Esențială este hidratarea, deoarece simptomele specifice provoacă pierderea rapidă de lichide. Se recomandă ceaiurile de plante și apa plată, în cantități mai mari decât cele zilnice recomandate.

Prevenție- Achiziționarea alimentelor din surse sigure, care beneficiază și de locuri potrivite de depozitare este o primă măsură de precauție. De asemenea, este important ca hrana să fie pregătită în spații optime din punct de vedere medico-sanitar și doar de către persoane fără probleme de sănătate. Nu în ultimul rând, pregătirea corectă a alimentelor îndepărtează și ea din riscul contractării unei toxiinfecții alimentare.

ATENȚIE! Toxiinfecțiile sunt extrem de periculoase pentru femeile însărcinate si pentru copii. Orice simptom apărut în cazul acestor grupuri de risc trebuie urmat de o vizită urgentă la medic!

Comenteaza aceasta stire