marţi, 20 august 2019

Spital în carantină după ce asistentele au luat râie de la un pacient

Spital în carantină după ce asistentele au luat râie de la un pacient

DSP Argeș a început o anchetă la Spitalul de Boli Cronice și Geriatrie “Constantin Bălăceanu Stolnici” Ștefănești după ce două asistente care au tratat un pacient cu scabie au contactat boala.

Mariana Neamțu, medic primar la Spitalul de Boli Cronice și Geriatrie “Constantin Bălăceanu Stolnici” Ștefănești, a declarat că pacientul în vârstă de 68 de ani, din Olt a fost internat în unitatea medicală în data de 15 februarie.

"Am internat în data de 15 februarie un pacient cu multiple tare, cu diabet zaharat, el având amputație de coapsă stângă și amputație antepicior drept. La antepiciorul drept prezenta o plagă suprainfectată, cu dureri severe la nivelul membrelor fantomă, acesta fiind principalul diagnostic pentru care pacientul a fost îndrumat către compartimentul de Îngrijiri Paliative. În afară de aceste probleme, pacientul prezenta, de aproximativ o lună-două, leziuni de dermatită, leziuni generalizate pe tot corpul pentru care fusese evaluat la dermatologie. Se bănuia o etiologie paraneoplazică, se indicase tratament local cu creme specifice și se indica internarea într-un spital de boli cronice", a spus Mariana Neamțu.

Potrivit acesteia, medicii au realizat că pacientul are scabie în momentul în care soția lui a venit să-l viziteze și, acuzând o stare de rău, a spus că este hipertensivă, în tratament.

"Ne-am gândit să-i luăm o tensiumne arterială. În momentul în care și-a desfăcut haina, am observat la dânsa o erupție pe braț. Dânsa a zis că îi apăruse de câteva zile. Nu fusese la medic, nu anunțase familia. Am rugat-o să meargă acasă, să ia legătura cu familia și să meargă la un medic dermatolog pentru a vedea exact diagnosticul afecțiunii", a spus medicul primar.

Conducerea Spitalului de Boli Cronice și Geriatrie “Constantin Bălăceanu Stolnici” Ștefănești a luat imediat o serie de măsuri de igienă deosebită, de folosirea echipamentelor de protecție și a dezinfectanților de grad înalt.

De asemenea, întreg personalul medical care a intrat în contact cu bolnavul de scabie se află sub tratament preventiv, conform indicațiilor medicului dermatolog, dar și ceilalți pacienții care încă rămăseseră pe secție, la externarea acestuia.

"A existat o suspiciune în cazul unui pacient internat, fără a exista confirmare, pentru care s-a instituit tratament specific preventiv. Concomitent au fost diagnosticate două angajate ale Spitalului de Boli Cronice si Geriatrie, din secția în care a fost internat pacientul. Imediat ce au fost diagnosticate cazurile au fost raportate la Direcția de Sănătate Publică Argeș și în cadrul spitalului s-au luat toate măsurile de dezinsecție și dezinfecție specifice în acest sens, precum și izolarea la domiciliu a contacților și cu tratament corespunzăor. În acest moment situația este sub control și nu poate fi vorba de un focar", a declarat managerul Spitalului de Boli Cronice și Geriatrie “Constantin Bălăceanu Stolnici", Anca Stoiculescu.

La rândul ei, Direcția de Sănătate Publică Argeș a început o anchetă.

"Am fost informată de Spitalul Ștefănești de existența unui pacient internat care s-a prezentat în spital pentru o dermatită atopică, după care s-a constatat că este cu scabie. În prezent sunt și două angajate ale spitalului care prezintă simptomatologie. Îngrijitoarele sunt la domiciliu, sunt izolate, urmează tratament corespunzător. În spital s-au luat toate măsurile necesare pentru a evita răspândirea acestei patologii. De asemenea, tot personalul unității poartă echipamentul de protecție, se face o depistare precoce cu un triaj zilnic al personalului la intrarea în serviciu. În unitățile sanitare din Argeș nu am avut cazuri de scabie. Inspectorii din cadrul DSP sunt acum la fața locului pentru verificarea condițiilor igienico-sanitare și pentru verificarea modului cum au fost izolați și tratați acești pacienți", a declarat directorul DSP Argeș, Sorina Honțaru.

Scabia se transmite foarte repede, prin atingere. Parazitul are o perioadă de incubație între 10 zile și 21 de zile.

Unitatea medicală a fost plasată în carantină.

Comenteaza aceasta stire