duminică, 18 august 2019

Spitalele din România au nevoie de aproape 600 de incubatoare, Ministerul Sănătății alocă 7 milioane euro

Spitalele din România au nevoie de aproape 600 de incubatoare, Ministerul Sănătății alocă 7 milioane euro

Spitalele au raportat un necesar de 597 de incubatoare, pentru acoperirea acestuia Ministerul Sănătății alocând echivalentul a peste 7 milioane de euro, a declarat, astăzi, ministrul Patriciu Achimaș-Cadariu.

"La începutul acestui an am demarat un proces minuțios de colectare de date de la toate unitățile spitalicești cu secții de obstretică-gincologie și neonatologie din țară atât de la nivelul unităților aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cât și a unităților spitalicești care în urma procesului de descentralizare se află în subordinea consiliilor locale. Astfel, cele 123 de unități spitalicești la nivel național au raportat un necesar de 597 de incubatoare dintre care 132 acoperă necesarul spitalelor aflate în subordinea Ministerului (9 spitale), iar 465 pentru unitățile spitalicești locale. Pentru acoperirea acestui necesar, Ministerul Sănătății a alocat un buget de 33 milioane de lei, echivalentul a peste 7 milioane de euro", a declarat ministrul.

El a spus că spitalele publice din rețeaua autorităților locale au obligația de a contribui la achiziționarea aparaturii medicale cu fonduri de minim 10% din valoarea totală a achiziției.

"Cu alte cuvinte, Ministerul Sănătății va aloca 90% din valoarea achiziționării incubatoarelor pentru spitalele din rețeaua publică locală iar consiliile locale trebuie să vină cu o participare financiară de 10%. După alocarea acestei co-finanțări, Ministerul Sănătății pune la dispoziție diferența de 90% pentru fondurile necesare incubatoarelor. Aceste aparate acoperă în totalitate necesarul național în acest moment", a mai declarat ministrul Sănătății.

Nu în ultimul rând, ministrul a mai spus că până în 1 iunie speră să se poată finaliza elaborarea unui plan bazat pe Strategia 2014-2020, care să identifice și să acopere principalele nevoi în domeniu.

"Vom organiza o serie de întâlniri strategice la nivelul centrelor universitare, ele vor concentra toate județele arondate, cu scopul colectării de informații și propuneri dar și promovarea acestui program.

Calendarul este: 18 martie - Constanța, 25 martie - Târgu Mureș, 8 aprilie - Cluj Napoca, 15 aprilie - Timișoara, 13 mai - Iași, 20 mai - Craiova. Din această serii de întâlniri-dezbateri ne dorim să coagulăm sprijinul tuturor specialiștilor implicați - ginecologi, neonatologi, medici de familie, pediatri, dar și societate civilă implicată. Putem identifica soluțiile optime pentru realizarea acestui plan dedicat mamei și copilului", a detaliat ministrul Achimaș-Cadariu.

Comenteaza aceasta stire