miercuri, 19 iunie 2019

Sprijin pentru copiii bolnavi de cancer. La Constanța a fost inaugurat „Centrul Medical de Zi Focus“

Cancer, un diagnostic greu de acceptat pentru un adult, dar și mai greu de înțeles pentru un copil. Din păcate, lunar medicii constănțeni diagnostichează câte un micuț cu această boală nedreaptă. Este momentul în care începe chinul chimioterapiei.

„În acest moment aunt aproximativ 70 de copii cu boli oncologice și aproape 200 cu boli hematologice non maligne“, a spus dr. Adriana Apostol, medic coordonator al Departamentului  de Oncopediatrie.

La Constanța nu exista un centru de zi special pentru acești copii,  așa că erau nevoiți să urce de fiecare dată până la etajul opt al Spitalului Județean pentru analize. Un drum chinuitor și plin de pericole pentru un micuț cu imunitatea scăzută.

Asociația „Dăruiește Aripi“ a vrut să schimbe destinul acestor copii așa că din sponsorizări oferite de agenții economici constănțeni a reușit să deschidă la malul mării, în Policlinica Spitalului Județean, Centrul medical de zi Focus. Investiția se ridică la 130.000 de euro.

O nouă șansă pentru depistarea precoce a copiilor cu deficiențe de auz

„Este primul proiect realizat de o asociație locală cu sprijinul mediului de business constănțean și vă declar că sunt onorată să mă alătur unor oameni care au înțeles că este important să ne implicăm în comunitatea constănțeană“, a spus Alina Vasea, președinte al Asociației „Dăruiește Aripi“.

„Prin intermediul nostru, al celor care putem să dăm bani și idei, putem să facem viața mai bună și să venim în ajutorul comunității, iar eu pot să vă promit ca manager că voi sprijini orice fel de proiect“, a afirmat Dan Căpățână, manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Centrul are o suprafață de 280 de metri pătrați și seamănă mai mult cu un loc de joacă, decât cu un cabinet medical. Pereții sunt vopsiți în culori calde, iar mobilierul este vesel. Aici, micii pacienți vor putea beneficia de consultațiii, vor face consiliere psihologică, dar și analize.

În cadrul centrului sunt și două saloane moderne în care micii pacienți vor sta timp de câteva ore pentru a-și face tratamentele cu citostatice sau eventuale transfuzii.

„În timp ce așteptăm rezultatele cu emoții, ei se joacă, au inimioarele încărcate de bucurie și nu au timp să se gândească la analizele care vor urma“, a spus mama unui micuț.

„Cred că la ora aceasta, Constanța dă clasă multor altor orașe datorită acestui centru și, într-adevăr, de astăzi va dărui aripi“, a afirmat Adela Chirică, președintele Asociației pentru Dravet și alte Epilepsii Rare.

Asociația „Dăruiește Aripi” va continua sprijinirea micuților bolnavi. Începând de săptămâna viitoare va începe modernizarea departamentului de terapie intensivă din cadrul secției de neonatologie a Spitalului Județean.

Comenteaza aceasta stire