marţi, 19 iunie 2018

STATUL EXECUTĂ... STATUL. 11.000 de sticle de vin de colecție scoase la vânzare de ANAF

Statul execută statul. Asta se întâmplă la Constanţa, unde statul a pus sechestru pe vinurile de la Murfatlar, societate, la rândul ei, de stat. Dacă ieri, inspectorii ANAF au scos la licitaţie vinuri de colecţie şi nu s-a prezentat nimeni, astăzi au rupt sigiliul vinotecii şi ne-au permis să descoperim comoara de aur care zace de câteva decenii acolo. Greu de crezut că cineva va cumpăra aceste sticle, căci ANAF nu intenţionează să le vândă la bucată, ci pe toate 11 mii o dată.

De Roxana Glăvan 19:40, 11 octombrie 2017 375 vizite Economic

Pe dealurile însetate de soare și stropite de briză de mare de la Murfatlar, natura a conceput un loc prielnic pentru vița de vie: pământ roditor, soare atât cât trebuie și apă suficientă cât să îndulcească bobul de strugure. Cercetători pricepuți au început să experimenteze fel de fel de soiuri de vin, care de-a lungul timpului au fost degustate de Casa Regală și de președinții vremii.

Dar cum institutul de cercetare, de stat, nu și-a plătit creanțele tot către stat, vinurile de colecție din subsol au fost scoase la licitație de ANAF. Deocamdată, sticlele vechi de șapte decenii rămân neclintite.

După licitația de ieri la care nu s-a prezentat nimeni, astăzi, ANAF a rupt sigiliul pus pe vinotecă și ne-a permis să descoperim comoara din subsolul Stațiunii de Cercetare.

Înăuntru miroase a istorie, a stejar, se simte umezeala din aer, sticlele neclintite de la locul lor sunt prăfuite de timp. Printre urmele vremii, nuanțe de chihlimbar, de vișină putredă se zăresc în interiorul sticlelor. Sunt soiuri de Chardonnay, de Merlot, de Pinot Gris.

Institutul de cercetare de la Murftlar deține câteva soiuri de vin din 1950, din anii 60, 70 și 90. Mai exact, peste 11 mii de sticle de colecție.

Cum s-a ajuns ca statul să execute statul? Institutul de cercetare de la Murfatlar se află sub tutela Academiei de Științe Agricole și Silvice București și a Ministerului Agriculturii. Din 2009, legile românești îi obligă să funcționeze din venituri proprii și subvenții. Aici, sunt aproximativ 100 de hectare de vie, iar ca totul să nu devină istorie, ar fi nevoie de 3 milioane de lei de la stat anual. Iar promisiunea pare a deveni realitate.

Mai multe declarații și informații pe acest subiect, în materialul video.

Comenteaza aceasta stire

Bilanț DLAF 2017: Mii de nereguli și suspiciuni de fraudă privind folosirea fondurilor UE în România. Sumele vizate, de ordinul zecilor de milioane de euro
De Mediafax 16 iunie 2018

Departamentul pentru lupta antifraudă (DLAF) arată, în raportul de activitate pe 2017, că în România au fost identificat peste 1.000 de cazuri de încălcare a legii și nereguli privind programe operaționale finanțate din fonduri europene, sumele afectate fiind de zeci de milioane de euro.

Înmatriculările auto au crescut cu aproape 30% în România, de 12 ori mai mult decât media UE
De Neptun TV 15 iunie 2018

În luna mai 2018 au fost înregistrate creșteri de volume în Spania (+7,2%), Marea Britanie (+3,4%), Franța (+0,1%), în timp ce Germania (-5,8%) și Italia (-2,8 %) au înregistrat scăderi de piață. România a înregistrat cea mai mare creștere de piață din UE, de 43,3%.

Titlurile de stat pentru populație, lansate azi de Finanțe. Ce valoare au și câte unități poate acumula o persoană
De Neptun TV 15 iunie 2018

„Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obținute sunt neimpozabile”, se arată într-un comunicat al MFP.

Rata inflației a urcat în mai la un nou MAXIM al ultimilor 5 ani - ce scumpiri ne așteaptă
De Neptun TV 12 iunie 2018

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a fost, în mai, 4,6%. O rată anualizată a inflației de 5,4% nu a mai fost consemnată din anul 2013.

Salariul mediu net în aprilie a crescut la 2.713 lei, dintr-un brut de 4.512 lei. Domeniul unde s-au înregistrat cele mai mari câștiguri
De Mediafax 11 iunie 2018

„Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (6.437 de lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.563 de lei)”, arată un comunicat al INS.

Soluția pentru problema 'Nu îmi ajung banii de la un salariu la altul'. Metoda financiară simplă care îți poate transforma viața
De Mediafax 9 iunie 2018

Acestea sunt cele mai frecvente probleme auzite în familie, la colegi și prieteni. Un buget personal lunar rezolvă astfel de dificultăți.