miercuri, 18 octombrie 2017

STATUL EXECUTĂ... STATUL. 11.000 de sticle de vin de colecție scoase la vânzare de ANAF

Statul execută statul. Asta se întâmplă la Constanţa, unde statul a pus sechestru pe vinurile de la Murfatlar, societate, la rândul ei, de stat. Dacă ieri, inspectorii ANAF au scos la licitaţie vinuri de colecţie şi nu s-a prezentat nimeni, astăzi au rupt sigiliul vinotecii şi ne-au permis să descoperim comoara de aur care zace de câteva decenii acolo. Greu de crezut că cineva va cumpăra aceste sticle, căci ANAF nu intenţionează să le vândă la bucată, ci pe toate 11 mii o dată.

De Roxana Glăvan 19:40, 11 octombrie 2017 318 vizite Economic

Pe dealurile însetate de soare și stropite de briză de mare de la Murfatlar, natura a conceput un loc prielnic pentru vița de vie: pământ roditor, soare atât cât trebuie și apă suficientă cât să îndulcească bobul de strugure. Cercetători pricepuți au început să experimenteze fel de fel de soiuri de vin, care de-a lungul timpului au fost degustate de Casa Regală și de președinții vremii.

Dar cum institutul de cercetare, de stat, nu și-a plătit creanțele tot către stat, vinurile de colecție din subsol au fost scoase la licitație de ANAF. Deocamdată, sticlele vechi de șapte decenii rămân neclintite.

După licitația de ieri la care nu s-a prezentat nimeni, astăzi, ANAF a rupt sigiliul pus pe vinotecă și ne-a permis să descoperim comoara din subsolul Stațiunii de Cercetare.

Înăuntru miroase a istorie, a stejar, se simte umezeala din aer, sticlele neclintite de la locul lor sunt prăfuite de timp. Printre urmele vremii, nuanțe de chihlimbar, de vișină putredă se zăresc în interiorul sticlelor. Sunt soiuri de Chardonnay, de Merlot, de Pinot Gris.

Institutul de cercetare de la Murftlar deține câteva soiuri de vin din 1950, din anii 60, 70 și 90. Mai exact, peste 11 mii de sticle de colecție.

Cum s-a ajuns ca statul să execute statul? Institutul de cercetare de la Murfatlar se află sub tutela Academiei de Științe Agricole și Silvice București și a Ministerului Agriculturii. Din 2009, legile românești îi obligă să funcționeze din venituri proprii și subvenții. Aici, sunt aproximativ 100 de hectare de vie, iar ca totul să nu devină istorie, ar fi nevoie de 3 milioane de lei de la stat anual. Iar promisiunea pare a deveni realitate.

Mai multe declarații și informații pe acest subiect, în materialul video.

Comenteaza aceasta stire

STATUL EXECUTĂ... STATUL. 11.000 de sticle de vin de colecție scoase la vânzare de ANAF
De Roxana Glăvan 11 octombrie 2017

Statul execută statul. Asta se întâmplă la Constanța, unde statul a pus sechestru pe vinurile de la Murfatlar, societate, la rândul ei, de stat. Dacă ieri, inspectorii ANAF au scos la licitație vinuri de colecție și nu s-a prezentat nimeni, astăzi au rupt sigiliul vinotecii și ne-au permis să descoperim comoara de aur care zace de câteva decenii acolo. Greu de crezut că cineva va cumpăra aceste sticle, căci ANAF nu intenționează să le vândă la bucată, ci pe toate 11 mii o dată.

Unitatea 1 a Centralei Nucleare va fi retehnologizată; acționarii au aprobat și dividentele speciale
De Mediafax 28 septembrie 2017

Adunarea Generală a Acționarilor Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN) a aprobat, azi, distribuirea de dividende speciale solicitate de Guvern, în valoare totală de 110 milioane de lei, dar și demararea fazei I a Strategiei pentru Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă.

Proiectul gazoductului Bulgaria - România - Ungaria - Austria, adoptat la București de toți partenerii!
De Mediafax 28 septembrie 2017

Reprezentanții la vârf ai statelor partenere care vor dezvolta proiectul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) au semnat azi, la București, un memorandum prin care se angajează că îl vor finaliza, execuția efectivă urmând să demareze în prima parte a anului viitor.