duminică, 20 ianuarie 2019

STATUL EXECUTĂ... STATUL. 11.000 de sticle de vin de colecție scoase la vânzare de ANAF

Statul execută statul. Asta se întâmplă la Constanţa, unde statul a pus sechestru pe vinurile de la Murfatlar, societate, la rândul ei, de stat. Dacă ieri, inspectorii ANAF au scos la licitaţie vinuri de colecţie şi nu s-a prezentat nimeni, astăzi au rupt sigiliul vinotecii şi ne-au permis să descoperim comoara de aur care zace de câteva decenii acolo. Greu de crezut că cineva va cumpăra aceste sticle, căci ANAF nu intenţionează să le vândă la bucată, ci pe toate 11 mii o dată.

De Roxana Glăvan 19:40, 11 octombrie 2017 389 vizite Economic

Pe dealurile însetate de soare și stropite de briză de mare de la Murfatlar, natura a conceput un loc prielnic pentru vița de vie: pământ roditor, soare atât cât trebuie și apă suficientă cât să îndulcească bobul de strugure. Cercetători pricepuți au început să experimenteze fel de fel de soiuri de vin, care de-a lungul timpului au fost degustate de Casa Regală și de președinții vremii.

Dar cum institutul de cercetare, de stat, nu și-a plătit creanțele tot către stat, vinurile de colecție din subsol au fost scoase la licitație de ANAF. Deocamdată, sticlele vechi de șapte decenii rămân neclintite.

După licitația de ieri la care nu s-a prezentat nimeni, astăzi, ANAF a rupt sigiliul pus pe vinotecă și ne-a permis să descoperim comoara din subsolul Stațiunii de Cercetare.

Înăuntru miroase a istorie, a stejar, se simte umezeala din aer, sticlele neclintite de la locul lor sunt prăfuite de timp. Printre urmele vremii, nuanțe de chihlimbar, de vișină putredă se zăresc în interiorul sticlelor. Sunt soiuri de Chardonnay, de Merlot, de Pinot Gris.

Institutul de cercetare de la Murftlar deține câteva soiuri de vin din 1950, din anii 60, 70 și 90. Mai exact, peste 11 mii de sticle de colecție.

Cum s-a ajuns ca statul să execute statul? Institutul de cercetare de la Murfatlar se află sub tutela Academiei de Științe Agricole și Silvice București și a Ministerului Agriculturii. Din 2009, legile românești îi obligă să funcționeze din venituri proprii și subvenții. Aici, sunt aproximativ 100 de hectare de vie, iar ca totul să nu devină istorie, ar fi nevoie de 3 milioane de lei de la stat anual. Iar promisiunea pare a deveni realitate.

Mai multe declarații și informații pe acest subiect, în materialul video.

Comenteaza aceasta stire

Fiscul șterge unele datorii ale persoanelor fizice. Cine sunt cei vizați de această măsură
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

În primele zile ale fiecărui an, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anulează anumite datorii existente la finele anului precedent.

Banca Mondială anunță perspective sumbre pentru economia globală: Creșterea globală va încetini în 2019
De Mediafax 10 ianuarie 2019

În raport, Banca Mondială estimează că economia României va crește în acest an cu 3,5%, o prognoză mai redusă cu un punct procentual decât cea din iunie 2018. De asemenea, BM și-a redus cu un punct procentual estimarea pentru 2020 și 2021, la 3,1%, respectiv 2,8%.

ROBOR la 3 luni și la 6 luni au scăzut la cele mai reduse niveluri din ultimele 7 luni
De Neptun TV 10 ianuarie 2019

De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a coborât joi la 3,22%, de la 3,23% miercuri. Un nivel mai mic de atât, de 3,20%, a fost înregistrat la data de 25 iunie 2018.

Banca Mondială a înrăutățit estimările privind evoluția economică a României în 2019 și în 2020
De Neptun TV 9 ianuarie 2019

Excluzând Turcia, creșterea regională rămâne neschimbată, la 2,9% în 2018, deoarece încetinirea activității economice în țări ca Bulgaria și România a fost compensată de accelerarea din estul regiunii, care a beneficiat anul trecut de prețul mai ridicat al țițeiului, apreciază BM.

CRIZA financiară e la un pas de explozie. Previziunile specialiștilor pentru 2019 sunt SUMBRE
De Neptun TV 29 decembrie 2018

După un deceniu de dobânzi scăzute care au alimentat o creștere uriașă a acțiunilor, imobiliarelor și altor active, punctele de vulnerabilitate financiară nu sunt greu de identificat.