marţi, 20 martie 2018

Statul paralel a ucis și ucide

Statul paralel a ucis și ucide

Am să vă relatez o istorie pe cât de dramatică, pe atât de reală, despre cum s-a insinuat statul paralel în sistemul de sănătate. Cum șantajează și cum ucide din dorința de a câștiga pe seama cetățenilor cât mai mulți bani. Și vorbim de miliarde de euro. Și pentru a intra abrupt în temă, mă grăbesc să precizez că la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în postură de președinte, în urmă cu nico lună, la 22 noiembrie, a aterizat o dronă.

Trimisă de statul paralel. În misiune. Și teleghidată de o altă dronă, însuși premierul României, Mihai Tudose. Nici nu a venit bine și a reușit o primă performanță. 36 de milioane de euro mai puțin pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sumă de care beneficiază ”industria”. Cum a reușit? Care sunt dedesubturile? Cine este acest Laurențiu Teodor Mihai, adus președinte la Casa Națională?

Laurențiu Teodor Mihai a fost, până în ziua de 22 noiembrie anul curent, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România. Din această calitate, pe 2 noiembrie, tot în acest an, i-a cerut capul ministrului Florian Bodog, pe care l-a acuzat că a creat un veritabil dezastru în domeniu asigurărilor medicale pentru populație. Bodog a fost câteva zile pe făraș, aruncat acolo chiar de către Mihai Tudose, care l-a amenințat că îl dă afară din Executiv. Astăzi, Bodog colaborează cu Laurențiu Teodor Mihai și împreună cu Mihai Tudose, iar miza este faimoasa taxă clawback.

Înainte de a intra în detaliile financiare care, prin intervenia brutală a statului paralel, omoară, cum spuneam, oameni, mai este necesar să fac precizarea că este la mintea cocoșului că, venind de unde a venit și ajungând unde a ajuns, Laurențiu Teodor Mihai se află într-un vădit conflict de intererse. Până ieri, se lupta cu ministrul Sănătății și cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a obține cât mai multe avantaje pentru distribuitorii de medicamente, care în România reprezintă cea mai mare organizație de lobby și care se bat pe un segment de piață, care are o valoare de circa patru miliarde de euro anual, iar astăzi Laurențiu Teodor Mihai este fix pe cealaltă parte a străzii, pus să apere interesele Casei Naționale, interese lovite la temelie de producători. Dar ce a făcut acesta înainte de a fi fost președinte al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România?

Ei bine, dacă asta prezintă vreun interes, el a lucrat fix șapte ani și șase luni la Serviciul Român de Informații. Oficial, ca medic de familie. În realitate, ce să vezi? Laurențiu Teodor Mihai a transpirat pentru faimoasa diviziune de apărare a Constituției. Fix diviziunea care, sub pretextul apărării ordinii de stat, face poliție politică spionându-i pe politicieni, pe jurnaliști, pe analiști, în general pe toți cei care au cât de cât vreo influență asupra opiniei publice. Și pentru a fi și mai exact în ceea ce privește prezența în această afacere a statului paralel, vă voi reaminti că însuși Mihai Tudose, premierul Star Trek a afirmat că unul dintre obiectivele sale este să scadă taxa clawback. Urmează să răspundem la întrebarea de ce acest tandem și-a propus și a reușit  să dea o lovitură năprasnică Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, amputând bugetul acesteia, care reprezintă până la urmă un bun public. Și veți vedea că până și metoda utilizată este tot specifică statului paralel.

Taxa clawback, după cum ne arată chiar și denumirea, nu este o invenție românească. Ea se practică în multe state ale lumii. Este un fel de impozit perceput unui domeniu, cel a medicamentelor, unde industria, distribuția și desfacerea realizează venituri uriașe. În România, aceste venituri, cum arătam mai sus, se ridică la circa patru miliarde de euro pe an. Taxa clawback a adus Casei Naționale de Sănătate anual venituri de 360 de milioane de euro, bani care s-au întors către populație. Este evident că industria ar dori să reducă această taxă sau chiar să scape de ea și întrucât, după cum se vede din cifre, miza este uriașă, reprezentanți acesteia fac tot ce pot pentru a-și atinge obiectivele. Iar uneori ceea ce fac este ilegal și nociv. Și nu se reduce doar la o simplă activitate de lobby.

Pentru a lămuri mecanismul prin care statul român a fost șantajat și spoliat și natura complicităților la înalt nivel, ca și implicarea statului paralel, mai trebuie să fac două precizări:

1). Medicamentele numite generice sunt la fel de bune ca si medicamentele negenerice, adică fabricate de firme cunoscute, doar că sunt mult mai ieftine. Cum se explică asta? Simplu. O firmă cunoscută cheltuie bani pentru cercetare științifică, inventează un nou medicament, îl lansează pe piață și, în baza unor reglementări internaționale, beneficiază timp de cinci ani de exclusivitate.  Tocmai pentru a-și recupera chetuielile.

După cinci ani, oricine din lume are acces la rețetă și poate fabrica sub diverse denumiri același produs. Cum cei mai mulți oameni au venituri modeste, aceștia au astfel posibilitatea să cumpere medicamente generice, deci la un preț mult mai scăzut. Statele lumii încurajează acest mecanism, pentru a proteja sănătatea cetățenilor lor și de aceea medicii nu mai au voie să scrie pe rețetă denumirea medicamentului, ci doar compoziția acestuia. Aceasta este asociația pe care a condus-o Laurențiu Teodor Mihai, unde pe de-o parte a transpirat pentru ca pe piața românească să existe cât mai multe generice dar și pentru ca industria să cedeze Casei de Sănătate cât mai puțin din profit.

2). România este printre puținele state, care le permit distribuitorilor particulari nu numai să se interpună între producători și vânzători de medicamente, adică farmaciile, ci și să ia discounturi mari și de la unii și de la alții și chiar să le preia o parte din atribute. Este definiția sistemului mafiot în această industrie. Pentru că, în definitiv, ce ar trebui să fie distribuitorii? Niște simpli cărăuși, care au marfa dintr-un loc și o duc în alt loc. De la producător, adică de la fabrică, la vânzător, adică în lanțurile farmaceutice. Câștigul distribuitorului ar trebui să fie modest.

În realitate, distribuitorii realizează în România câștiguri pe care nici nu le-ar visa în alte părți ale lumii. Și ca să mă fac și mai bine înțeles de ce avem de-a face cu un sistem mafiot, sunt obligat să precizez că pentru distribuție avem o societate de stat, Unifarm, care este ținută înadins în adormire de către statul paralel, tocmai pentru ca distribuitorii particulari să rupă piața. În ultimă instanță, totul este spre paguba statului, dar și a cetățeanului. Același distribuitor este cel care a pus la cale și un sistem de-a dreptul ticălos de export paralel. Cu alte cuvinte, medicamentele aduse în România la prețuri scăzute sunt revândute pe piețele străine la prețuri mult mai mari, astfel încât se nasc crize pe piața medicamentelor, crize care ucid, cum a fost recenta criză a citostaticelor, crize care sunt utlizate ca instrument de șantaj împotriva statului.

Și acum, cât se poate de concret, să lovim la temelia mizeriei pe care o descriu. Înainte chiar de a fi instalat premier, Mihai Tudose declară tam-nesam că unul dintre obiectivele sale este scăderea taxei clowback. Primul ministru sugerează că l-am putea da afară pe ministrul Sănătății, Florian Bodog, ca o consecință a crizei citostaticelor, ciză care a ucis români. Premierul ascunde opiniei publice faptul că această criză a fost dinadins generată chiar de către distribuitori. Prin exportul paralel. Din poziția de președinte al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, fostul cadrul SRI și cere demisia aceluiași Florian Bodog.

Presiunea asupra acestuia este uriașă întrucât televiziunile, în necunoștiință de cauză, inflamează și ele opinia publică. Dacă nu cumva, în unele cazuri, s-au încasat reclame suplimentare pentru comerțul cu medicamente. Și are loc deodată o numire absolut spectaculoasă, care crează o incompatibilitate flagrantă. Din postura de șef al Casei de Sănătate, Laurențiu Teodor Mihai își îndeplinește prima misiune. Scutește de la taxa clawback un prim set de medicamente, inclusiv citostaticele. Pentru că, vezi Doamne, astfel nu vor mai muri oameni. Și, una peste alta, statul pierde 36 de milioane de euro pe an.

Asta da lovitură! Câțiva oameni au fost ciuruiți, dronele au făcut valurile necesare, opinia publică și clasa politică au fost anesteziate și iată cum Guvernul PSD, care s-a lăudat prin programul său că România va avea cele mai ieftine medicamente din lume, începe prin a da o grea lovitură Casei și, implicit, sistemului de Sănătate. Și, deloc întâmplător, principalii actori sunt drone. Dacă ați observat cumva, statul paralel ucide.

    Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.

Reușește Iohannis unde eșuează Merkel?

Ceea ce nu i-a reușit atâta timp lui Merkel, s-ar putea însă să-i iasă la socoteală lui Klaus Iohannis. Care este pe cale să bată palma cu Stânga politică. Dacă nu cumva a și făcut-o. Pentru moment, în secret.