miercuri, 17 ianuarie 2018

Statul paralel a ucis și ucide

Statul paralel a ucis și ucide

Am să vă relatez o istorie pe cât de dramatică, pe atât de reală, despre cum s-a insinuat statul paralel în sistemul de sănătate. Cum șantajează și cum ucide din dorința de a câștiga pe seama cetățenilor cât mai mulți bani. Și vorbim de miliarde de euro. Și pentru a intra abrupt în temă, mă grăbesc să precizez că la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în postură de președinte, în urmă cu nico lună, la 22 noiembrie, a aterizat o dronă.

Trimisă de statul paralel. În misiune. Și teleghidată de o altă dronă, însuși premierul României, Mihai Tudose. Nici nu a venit bine și a reușit o primă performanță. 36 de milioane de euro mai puțin pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sumă de care beneficiază ”industria”. Cum a reușit? Care sunt dedesubturile? Cine este acest Laurențiu Teodor Mihai, adus președinte la Casa Națională?

Laurențiu Teodor Mihai a fost, până în ziua de 22 noiembrie anul curent, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România. Din această calitate, pe 2 noiembrie, tot în acest an, i-a cerut capul ministrului Florian Bodog, pe care l-a acuzat că a creat un veritabil dezastru în domeniu asigurărilor medicale pentru populație. Bodog a fost câteva zile pe făraș, aruncat acolo chiar de către Mihai Tudose, care l-a amenințat că îl dă afară din Executiv. Astăzi, Bodog colaborează cu Laurențiu Teodor Mihai și împreună cu Mihai Tudose, iar miza este faimoasa taxă clawback.

Înainte de a intra în detaliile financiare care, prin intervenia brutală a statului paralel, omoară, cum spuneam, oameni, mai este necesar să fac precizarea că este la mintea cocoșului că, venind de unde a venit și ajungând unde a ajuns, Laurențiu Teodor Mihai se află într-un vădit conflict de intererse. Până ieri, se lupta cu ministrul Sănătății și cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a obține cât mai multe avantaje pentru distribuitorii de medicamente, care în România reprezintă cea mai mare organizație de lobby și care se bat pe un segment de piață, care are o valoare de circa patru miliarde de euro anual, iar astăzi Laurențiu Teodor Mihai este fix pe cealaltă parte a străzii, pus să apere interesele Casei Naționale, interese lovite la temelie de producători. Dar ce a făcut acesta înainte de a fi fost președinte al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România?

Ei bine, dacă asta prezintă vreun interes, el a lucrat fix șapte ani și șase luni la Serviciul Român de Informații. Oficial, ca medic de familie. În realitate, ce să vezi? Laurențiu Teodor Mihai a transpirat pentru faimoasa diviziune de apărare a Constituției. Fix diviziunea care, sub pretextul apărării ordinii de stat, face poliție politică spionându-i pe politicieni, pe jurnaliști, pe analiști, în general pe toți cei care au cât de cât vreo influență asupra opiniei publice. Și pentru a fi și mai exact în ceea ce privește prezența în această afacere a statului paralel, vă voi reaminti că însuși Mihai Tudose, premierul Star Trek a afirmat că unul dintre obiectivele sale este să scadă taxa clawback. Urmează să răspundem la întrebarea de ce acest tandem și-a propus și a reușit  să dea o lovitură năprasnică Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, amputând bugetul acesteia, care reprezintă până la urmă un bun public. Și veți vedea că până și metoda utilizată este tot specifică statului paralel.

Taxa clawback, după cum ne arată chiar și denumirea, nu este o invenție românească. Ea se practică în multe state ale lumii. Este un fel de impozit perceput unui domeniu, cel a medicamentelor, unde industria, distribuția și desfacerea realizează venituri uriașe. În România, aceste venituri, cum arătam mai sus, se ridică la circa patru miliarde de euro pe an. Taxa clawback a adus Casei Naționale de Sănătate anual venituri de 360 de milioane de euro, bani care s-au întors către populație. Este evident că industria ar dori să reducă această taxă sau chiar să scape de ea și întrucât, după cum se vede din cifre, miza este uriașă, reprezentanți acesteia fac tot ce pot pentru a-și atinge obiectivele. Iar uneori ceea ce fac este ilegal și nociv. Și nu se reduce doar la o simplă activitate de lobby.

Pentru a lămuri mecanismul prin care statul român a fost șantajat și spoliat și natura complicităților la înalt nivel, ca și implicarea statului paralel, mai trebuie să fac două precizări:

1). Medicamentele numite generice sunt la fel de bune ca si medicamentele negenerice, adică fabricate de firme cunoscute, doar că sunt mult mai ieftine. Cum se explică asta? Simplu. O firmă cunoscută cheltuie bani pentru cercetare științifică, inventează un nou medicament, îl lansează pe piață și, în baza unor reglementări internaționale, beneficiază timp de cinci ani de exclusivitate.  Tocmai pentru a-și recupera chetuielile.

După cinci ani, oricine din lume are acces la rețetă și poate fabrica sub diverse denumiri același produs. Cum cei mai mulți oameni au venituri modeste, aceștia au astfel posibilitatea să cumpere medicamente generice, deci la un preț mult mai scăzut. Statele lumii încurajează acest mecanism, pentru a proteja sănătatea cetățenilor lor și de aceea medicii nu mai au voie să scrie pe rețetă denumirea medicamentului, ci doar compoziția acestuia. Aceasta este asociația pe care a condus-o Laurențiu Teodor Mihai, unde pe de-o parte a transpirat pentru ca pe piața românească să existe cât mai multe generice dar și pentru ca industria să cedeze Casei de Sănătate cât mai puțin din profit.

2). România este printre puținele state, care le permit distribuitorilor particulari nu numai să se interpună între producători și vânzători de medicamente, adică farmaciile, ci și să ia discounturi mari și de la unii și de la alții și chiar să le preia o parte din atribute. Este definiția sistemului mafiot în această industrie. Pentru că, în definitiv, ce ar trebui să fie distribuitorii? Niște simpli cărăuși, care au marfa dintr-un loc și o duc în alt loc. De la producător, adică de la fabrică, la vânzător, adică în lanțurile farmaceutice. Câștigul distribuitorului ar trebui să fie modest.

În realitate, distribuitorii realizează în România câștiguri pe care nici nu le-ar visa în alte părți ale lumii. Și ca să mă fac și mai bine înțeles de ce avem de-a face cu un sistem mafiot, sunt obligat să precizez că pentru distribuție avem o societate de stat, Unifarm, care este ținută înadins în adormire de către statul paralel, tocmai pentru ca distribuitorii particulari să rupă piața. În ultimă instanță, totul este spre paguba statului, dar și a cetățeanului. Același distribuitor este cel care a pus la cale și un sistem de-a dreptul ticălos de export paralel. Cu alte cuvinte, medicamentele aduse în România la prețuri scăzute sunt revândute pe piețele străine la prețuri mult mai mari, astfel încât se nasc crize pe piața medicamentelor, crize care ucid, cum a fost recenta criză a citostaticelor, crize care sunt utlizate ca instrument de șantaj împotriva statului.

Și acum, cât se poate de concret, să lovim la temelia mizeriei pe care o descriu. Înainte chiar de a fi instalat premier, Mihai Tudose declară tam-nesam că unul dintre obiectivele sale este scăderea taxei clowback. Primul ministru sugerează că l-am putea da afară pe ministrul Sănătății, Florian Bodog, ca o consecință a crizei citostaticelor, ciză care a ucis români. Premierul ascunde opiniei publice faptul că această criză a fost dinadins generată chiar de către distribuitori. Prin exportul paralel. Din poziția de președinte al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, fostul cadrul SRI și cere demisia aceluiași Florian Bodog.

Presiunea asupra acestuia este uriașă întrucât televiziunile, în necunoștiință de cauză, inflamează și ele opinia publică. Dacă nu cumva, în unele cazuri, s-au încasat reclame suplimentare pentru comerțul cu medicamente. Și are loc deodată o numire absolut spectaculoasă, care crează o incompatibilitate flagrantă. Din postura de șef al Casei de Sănătate, Laurențiu Teodor Mihai își îndeplinește prima misiune. Scutește de la taxa clawback un prim set de medicamente, inclusiv citostaticele. Pentru că, vezi Doamne, astfel nu vor mai muri oameni. Și, una peste alta, statul pierde 36 de milioane de euro pe an.

Asta da lovitură! Câțiva oameni au fost ciuruiți, dronele au făcut valurile necesare, opinia publică și clasa politică au fost anesteziate și iată cum Guvernul PSD, care s-a lăudat prin programul său că România va avea cele mai ieftine medicamente din lume, începe prin a da o grea lovitură Casei și, implicit, sistemului de Sănătate. Și, deloc întâmplător, principalii actori sunt drone. Dacă ați observat cumva, statul paralel ucide.

    Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

Viorica Dăncilă – 'Doamna de Fier' a României

Nominalizarea Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de premier al României în persoana doamnei Viorica Dăncilă este schimbarea de paradigmă de care avea nevoie PSD. Afirm acest lucru la puțin timp după nominalizare și cred că, din foarte multe puncte de vedere, este alegerea corectă. Prima femeie premier al României capătă contur în persoana unei doamne a politicii românești în adevăratul sens al cuvântului. Fidelă partidului și politicii social democrate, Viorica Dăncilă are un background care cu greu ar putea fi contestat.

La mâna președintelui

Nu are importanță pentru moment în ce circumstanțe a făcut-o. Nu se va ajunge la repetarea rușinosului procedeu al automoțiunii de cenzură pentru dărâmarea în Parlament de către PSD a propriului premier. Urmează să aflăm cum reacționează președintele Klaus Iohannis.

Și dacă Tudose nu se lasă?

Dar dacă Tudose nu se lasă? Dacă are niște ași în mânecă? Dacă se confirmă că este o dronă? Să vedeți în ce scenariu putem intra.

În PSD câștigătorul pierde tot

În timp ce Liviu Dragnea aleargă prin filiale, într-o operațiune tipică de campanie electorală, în Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregătește. De un război pe care îl crede final. Fiecare dintre cei doi protagoniști acționează conform unui model propriu. Finalmente însă, scopul urmărit este acela de a obține un număr cât mai mare de susținători la sfârșitul acestei luni, când se va produce confruntarea de la Iași.

Tăriceanu atacă la baionetă

Mai necesar chiar decât noaptea cuțitelor lungi din PSD. El atacă în forță controversata temă a înarmării României. Dintr-o altă perspectivă, a parteneriatuui strategic consolidat cu Statele Unite.

Bădălău face jocul și câștigă PSD

În timp ce analiștii vorbeau din ce în ce mai insistent despre doi poli de putere în PSD, cel mai important fiind reprezentat de Liviu Dragnea și celălalt de nou sositul în competiția finală Mihai Tudose, eu am afirmat constant că sunt trei poli de putere. Și am atras atenția asupra influenței din ce în ce mai mari pe care o are Niculae Bădălău.

Război în statul paralel. Miza e PSD!

Dragnea poate juca sau nu cu demisia pe masă. Dacă o face, fiecare dintre părți speră la un rezultat decisiv în favoarea ei. Ar fi, deci, o provocare în dublu sens. Între atât de multe necunoscute, există totuși și o certitudine. Momentul este bine ales. Pentru că PSD, practic, nu are în acest moment vreun adversar suficient de puternic pentru a-i lua locul la guvernare.

Ziariști cumpărați la bucată. Sau în vrac
De Neptun TV 7 ianuarie 2018

Adică la grămadă, cu toate redacțiile pe care le dirijează. Ceea ce înseamnă că, la rândul lor, au intoxicat alți ziariști sau i-au transformat pur și simplu în unelte numai bune de executat diversiuni media. Și sunt doar două exemple. Atâta tot!

V4 sau V8?

Dar noua solidaritate este întrucâtva sub semnul întrebării. Ce urmăresc statele de la Visegrad în cele două formule? Ce șanse au ele de a-și impune din ce în ce mai energic interesele în fața nucleului dur al Uniunii Europene? Unde este interesul României?

Paradisul SRI

Sub ultimii trei prim-miniștri, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, media salariilor din această instituție a crescut exponențial, ajungând la 4.500 de lei pe lună. A crescut și numărul pensionarilor de lux, SRI numărând în prezent 10.410, de la 8.800 cât erau în 2011. Cum se explică acest fenomen?

Când Elena Udrea va vorbi...

2018 este anul în care, inevitabil, Elena Udrea va vorbi. În 2018 ea va fi pusă literalmente la zid. Va primi o condamnare după gratii. Acest deznodământ, corect sau incorect, nu mai poate fi evitat. La fel cum reacția previzibilă a Elenei Udrea nu lasă loc la prea multe incertitudini. Mulți dintre cei care au încercat să se decupleze de ea vor plăti, la pachet, o factură publică. Morală. Dar care poate deveni și penală.

Retragerea SRI din politică

Sunt zile în care analiștii se întrec în predicții despre 2018. Dar nicio prognoză nu poate sta în picioare, fără a avea un răspuns la întrebarea din titlu. Dacă SRI se retrage din politică, este una. Dacă SRI nu se retrage și continuă să supravegheze populația în masă, în scopul utilizării politice a informațiilor astfel obținute, este cu totul și cu totula alta. Prin urmare, eu unu mă încumet să încerc un răspuns.

Ambasadorii și orbul găinii

Unii ambasadori ai statelor europene acreditați la București, dacă nu sunt rău intenționați atunci ei suferă de orbul găinii. Este o expresie românească, pe care dânșii au cum să o înțeleagă întrucât, după cum au declarat, dispun de traducători. Întâmplător sau nu, ambasadorii la care mă refer, care se declară printr-o petiție colectivă îngrijorați de modificările aduse legilor Justiției, fac parte din nucleul dur al UE, construit în jurul Germaniei și care încă mai susține teza unei comunități cu mai multe viteze. Unde, evident, doar ei își asumă viteza cea mai mare. Așadar, aceștia se pregătesc să dea de pământ cu Parlamentul suveran al României, dar nu sunt la curent cu ceea ce, de fapt, s-a întâmplat în forul legiuitor al acestei țări. Am să le spun eu câte ceva.

Supravegherea în masă

România a făcut și face obiectul unor experimente. Cum a fost de pildă într-un trecut nu prea îndepărtat, în anii stalinismului, experimentul Pitești. În prezent, avem experimentul DNA. Și simultan mai avem și experimentul supravegherii în masă a românilor. Cât de nocive sunt asemenea practici este destul de ușor de evaluat. De ce anume am devenit un laborator de cobai mai întâi al Estului și, acum, al Vestului, iată o întrebare pentru care merită să facem efortul de a găsi un răspuns.

Inteligență marca SRI

Domnul Marincea ne anunță că investigațiile au ajuns la un alt nivel. După atât de multe zile și nopți, în care presupun că agenții SRI au gândit neobosit, fiind ajutați de Ministerul de Interne și Procuratură, care sunt organe de investigații, ne comunică următoarele.

Discordie pe frontul radicalilor liberi

Adevărata noutate constă în faptul că s-a putut observa cât de dezbinat este frontul #Rezist. Opoziția civică, la fel ca și opoziția politică.

Sub greutatea crimei

Sub greutatea acestui omor, săvârșit în ziua de Crăciun, am trăit până acum. Și nu sunt motive care să sugereze că vom ridica asasinatul de pe conștiința românilor. Și că îl vom atribui adevăraților responsabili.

Palatul Victoria va fi luat cu asalt

Pe aceleași rețele de socializare a fost făcută o paralelă între evenimentele din decembrie 1989 și ceea ce urmează în România acestui sfârșit de an.

Orban ia bătaie de la Cioloș

Scorul dintre cei doi pe internet este năucitor. Dacian Cioloș îl calcă literalmente în picioare pe Ludovic Orban. În ceea ce priveste numărul de afișări. În ceea ce privește numărul de like-uri. Dar și de distribuiri. Ceea ce este straniu e că mesajele celor doi sunt de același tip. Nici conținutul și nici modul de exprimare nu diferă prea mult. Să fi devenit Cioloș peste noapte atât de popular în comparație cu Ludovic Orban? Sau explicația acestui fenomen paranormal trebuie căutată în altă parte?

Statul paralel a ucis și ucide

Trimisă de statul paralel. În misiune. Și teleghidată de o altă dronă, însuși premierul României, Mihai Tudose. Nici nu a venit bine și a reușit o primă performanță. 36 de milioane de euro mai puțin pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sumă de care beneficiază ”industria”. Cum a reușit? Care sunt dedesubturile? Cine este acest Laurențiu Teodor Mihai, adus președinte la Casa Națională?