vineri, 18 ianuarie 2019

Studenții de la facultatea de Drept și Administrație Publică din Constanța, protagoniștii unui proces simulat

Într-o sală de judecată pusă la punct până în cel mai mic detaliu, au fost pe rând inculpat, avocat, martor, dar şi grefier şi procuror. Au lăsat teoria deoparte şi au pus în scenă tot ce au învăţat la cursuri. Studenţii de la facultatea de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Univesităţii Spiru Haret din Constanţa au fost protagoniştii unui proces simulat în care s-a judecat o tentativă de omor.

Emoțiile sunt uriașe pentru acești studenți care au trăit, astăzi, în direct, ceea ce se întâmplă, de fapt, la un proces adevărat. Au gândit un caz imaginar și l-au pus în scenă după luni de zile de muncă.

În dosar este vorba despre doi tineri care s-au bătut într-un club. În urma altercației, iubita unuia dintre inculpați a fost grav rănită. În sala de judecată simulată de la Universitatea “Spiru Haret” din Constanța, procesul începe.  

Judecătorul ascultă cu atenție declarația primului inculpat. În seria evenimentelor, acesta relatează și o situație hilară.

În afară de judecător, rol interpretat chiar de avocatul Liviu Cristescu de la Baroul din Constanța, toate celelalte personaje au fost jucate de studenții de la Facultatea de Drept și Administrație Publică.

"Ceea ce am am jucat eu astăzi este de fapt ceea ce-mi doresc să fac pe viitor: să fiu avocat. Tot ce am învățat la facultate am pus în practica acum", spune o studentă.

"Eu am avut emoții mai mari decât ei. Au șansa astfel să vadă exact ce se întâmplă într-o sală de judecată", a explicat avocatul Liviu Cristescu.

Evenimentul face parte din proiectul “Construiește-ți practic profesia juridică din facultate”, finanțat cu fonduri europene.

"Încercăm prin acest proiect să reducem la maxim perioada lor de acomodare în domeniul practic, pentru că știm cu toții că generații la rând am suferit din cauza diferenței între teorie și practică", a explicat conf. univ dr. decan Mihnea Claudiu Drumea.

În total, vor fi 10 astfel de procese simulate gândite de 10 grupe de studenți. O comisie de concurs - formată din decanul Baroului Constanța, experți magistrați, dar și 3 judecători de la Tribunalul și Curtea de Apel - va evalua prestația tinerilor, iar cea mai bună echipă va câștiga un premiu în valoare de 8 mii de lei.

Comenteaza aceasta stire

Bacalaureat 2019 și Evaluările naționale 2019: Calendarul examenelor școlare anunțate de edu.ro
De Mediafax 4 ianuarie 2019

Probele din cadrul evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a se vor desfășura în anul școlar 2018-2019, în intervalul 7 - 23 mai 2019. Calendarul de administrare a acestor evaluări a fost aprobat de Ministerul Educației Naționale și publicat pe edu.ro.