duminică, 21 octombrie 2018

Studenții de la facultatea de Drept și Administrație Publică din Constanța, protagoniștii unui proces simulat

Într-o sală de judecată pusă la punct până în cel mai mic detaliu, au fost pe rând inculpat, avocat, martor, dar şi grefier şi procuror. Au lăsat teoria deoparte şi au pus în scenă tot ce au învăţat la cursuri. Studenţii de la facultatea de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Univesităţii Spiru Haret din Constanţa au fost protagoniştii unui proces simulat în care s-a judecat o tentativă de omor.

Emoțiile sunt uriașe pentru acești studenți care au trăit, astăzi, în direct, ceea ce se întâmplă, de fapt, la un proces adevărat. Au gândit un caz imaginar și l-au pus în scenă după luni de zile de muncă.

În dosar este vorba despre doi tineri care s-au bătut într-un club. În urma altercației, iubita unuia dintre inculpați a fost grav rănită. În sala de judecată simulată de la Universitatea “Spiru Haret” din Constanța, procesul începe.  

Judecătorul ascultă cu atenție declarația primului inculpat. În seria evenimentelor, acesta relatează și o situație hilară.

În afară de judecător, rol interpretat chiar de avocatul Liviu Cristescu de la Baroul din Constanța, toate celelalte personaje au fost jucate de studenții de la Facultatea de Drept și Administrație Publică.

"Ceea ce am am jucat eu astăzi este de fapt ceea ce-mi doresc să fac pe viitor: să fiu avocat. Tot ce am învățat la facultate am pus în practica acum", spune o studentă.

"Eu am avut emoții mai mari decât ei. Au șansa astfel să vadă exact ce se întâmplă într-o sală de judecată", a explicat avocatul Liviu Cristescu.

Evenimentul face parte din proiectul “Construiește-ți practic profesia juridică din facultate”, finanțat cu fonduri europene.

"Încercăm prin acest proiect să reducem la maxim perioada lor de acomodare în domeniul practic, pentru că știm cu toții că generații la rând am suferit din cauza diferenței între teorie și practică", a explicat conf. univ dr. decan Mihnea Claudiu Drumea.

În total, vor fi 10 astfel de procese simulate gândite de 10 grupe de studenți. O comisie de concurs - formată din decanul Baroului Constanța, experți magistrați, dar și 3 judecători de la Tribunalul și Curtea de Apel - va evalua prestația tinerilor, iar cea mai bună echipă va câștiga un premiu în valoare de 8 mii de lei.

Comenteaza aceasta stire

SITUAȚIE ALARMANTĂ la Constanța! Unul din zece elevi de liceu s-a drogat - cel mai consumat drog e canabisul!
De Neptun TV 18 octombrie 2018

Datele statistice arată că debutul consumului de droguri este în clasa a șaptea, mai ales în privința etnobotanicelor.

Preșcolarii și părinții de la Grădinița 'Steluțele Mării' din Constanța, educatori de Ziua Internațională a Educației
De Roxana Glăvan 5 octombrie 2018

“Copacul Educației” a fost poarta de încercare a zilei. Mai dibaci decât ar crede oricine, copiii de trei-patru ani au lipit litere, caiete, cifre, creioane și cărți decupate de părinți, formând copacul educației.

ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI. Școlile din Capitală și din câteva județe, închise astăzi!
De Neptun TV 5 octombrie 2018

Ziua Mondială a Educației este sărbătorită la 5 octombrie, începând cu anul 1994, fiind desemnată astfel de către UNESCO.

CONSTANȚA. Colegiul Pedagogic 'Constantin Brătescu' participă la EUROSCOLA 2018! Flash mob în curtea Colegiului, de Ziua Educației
De Neptun TV 4 octombrie 2018

Vineri, 5 octombrie 2018, ora 12.30 cu ocazia Zilei Educației, membrii echipei Euroscola CNPCB, vă invită să respectăm împreună două dintre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă - reducerea inegalităților și dreptul la educație de calitate - prin realizarea unui flash mob în curtea Colegiului la ora 12.30.

Ce facultăți au fost în topul preferințelor pentru absolvenții de liceu
De Mediafax 2 octombrie 2018

În țară există specializări suspendate din cauză că nu au fost suficienți doritori. Singura facultate care pregătește specialiști în tehnologia mobilei are zeci de locuri libere.

Din 1 octombrie începe noul an universitar. Aproximativ 500.000 de studenți, în învățământul superior. Cum s-au pregătit pentru deschidere marile universități
De Mediafax 30 septembrie 2018

Potrivit Biroului de presă al ministerului Educației Naționale, la toate cele trei cicluri de învățământ, respectiv licență, masterat și doctorat, sunt circa 500.000 de studenți înscriși.