vineri, 23 februarie 2018

Studenții de la facultatea de Drept și Administrație Publică din Constanța, protagoniștii unui proces simulat

Într-o sală de judecată pusă la punct până în cel mai mic detaliu, au fost pe rând inculpat, avocat, martor, dar şi grefier şi procuror. Au lăsat teoria deoparte şi au pus în scenă tot ce au învăţat la cursuri. Studenţii de la facultatea de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Univesităţii Spiru Haret din Constanţa au fost protagoniştii unui proces simulat în care s-a judecat o tentativă de omor.

Emoțiile sunt uriașe pentru acești studenți care au trăit, astăzi, în direct, ceea ce se întâmplă, de fapt, la un proces adevărat. Au gândit un caz imaginar și l-au pus în scenă după luni de zile de muncă.

În dosar este vorba despre doi tineri care s-au bătut într-un club. În urma altercației, iubita unuia dintre inculpați a fost grav rănită. În sala de judecată simulată de la Universitatea “Spiru Haret” din Constanța, procesul începe.  

Judecătorul ascultă cu atenție declarația primului inculpat. În seria evenimentelor, acesta relatează și o situație hilară.

În afară de judecător, rol interpretat chiar de avocatul Liviu Cristescu de la Baroul din Constanța, toate celelalte personaje au fost jucate de studenții de la Facultatea de Drept și Administrație Publică.

"Ceea ce am am jucat eu astăzi este de fapt ceea ce-mi doresc să fac pe viitor: să fiu avocat. Tot ce am învățat la facultate am pus în practica acum", spune o studentă.

"Eu am avut emoții mai mari decât ei. Au șansa astfel să vadă exact ce se întâmplă într-o sală de judecată", a explicat avocatul Liviu Cristescu.

Evenimentul face parte din proiectul “Construiește-ți practic profesia juridică din facultate”, finanțat cu fonduri europene.

"Încercăm prin acest proiect să reducem la maxim perioada lor de acomodare în domeniul practic, pentru că știm cu toții că generații la rând am suferit din cauza diferenței între teorie și practică", a explicat conf. univ dr. decan Mihnea Claudiu Drumea.

În total, vor fi 10 astfel de procese simulate gândite de 10 grupe de studenți. O comisie de concurs - formată din decanul Baroului Constanța, experți magistrați, dar și 3 judecători de la Tribunalul și Curtea de Apel - va evalua prestația tinerilor, iar cea mai bună echipă va câștiga un premiu în valoare de 8 mii de lei.

Comenteaza aceasta stire

Eleva care s-a luptat cu sistemul din România a anunțat că pleacă din țară: 'Las în urmă o Românie dominată de ipocrizie și prostie care nu o să-mi lipsească'
De Neptun TV 12 februarie 2018

După ce a caracterizat-o public pe profesoara de matematică de „comportament dominant și cât se poate de ipocrit” sau i-a numit public pe unii profesori „incompetenți”, dar s-a luat și de colegi de clasă, devenind astfel un simbol al curajului, Anna Andronache a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că părinții ei au decis, pentru binele ei, să plece din țară.

BAC 2018! Primele probe ale bacalaureatului, competențele lingvistice și digitale, ar fi ilegale!
De Neptun TV 12 februarie 2018

Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua în data de 13 februarie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 - 15 februarie)

CONSTANȚA. 40 de zile de la moartea fondatorului Liceului Decebal, Nicolae Checiu - prima promoție care a absolvit aici și-a omagiat directorul!
De Roxana Glăvan 10 februarie 2018

Zi festivă pentru prima promoție a fostului Liceu 5, actualul Decebal din Constanța. Foștii absolvenți și cadre didactice i-au adus un omagiu primului director al unității de învățământ, Nicolae Checiu, cel care a pus piatra de temelie a liceului și care, recent, a trecut în neființă. Foștii boboci și colegi de catedră, acum specialiști în diverse domenii de activitate, au rememorat cu emoție întâmplările de pe băncile școlii, după mai bine de patru decenii de la absolvire.

Consultări formale la Ministerul Educației. Școala începe mai devreme în toamnă
De Roxana Glăvan 7 februarie 2018

Structura viitorului an școlar rămâne cum a fost gândită inițial. Reprezentanții Ministerului Educației nu au ținut cont de părerea părinților și elevilor.

Ziua internațională cititului a fost sărbătorită la Constanța
De Antonia Maer 1 februarie 2018

O carte este un dar pe care îl poți deschide iar și iar. Aceasta este povața pe care au învățat-o astăzi micuții de la clasa zero ai unei școli din Constanța. Cum ei sunt prea mici pentru a deprinde tainele care se ascund în cărțile magice de povești, colegii lor de la gimnaziu le-au tălmăcit semnele.

Continuă scandalul elevului bătut pe holurile școlii! Mama acestuia acuză încercarea de mușamalizare a cazului
De Antonia Maer 1 februarie 2018

Continuă scandalul în cazul elevului bătut de 3 femei în Școala Gimnazială nr 28. Mama băiatului a mers astăzi la Inspectoratul Școlar Județean și spune că se încearcă mușamalizarea cazului. În plus, femeia declară că fost sunată de rudele agresoarelor, care i-au spus că-i vor oferi o sumă de bani dacă își va retrage plângerea de la Poliție. Cele trei femei au fost plasate în arest la domiciliu.

Acuzații pe bandă rulantă după scandalul copilului agresat la școala nr. 28 Dan Barbilian din Constanța!
De Andreea Bajdechi 31 ianuarie 2018

Imagini scandaloase filmate într-o școală din Constanța. Un elev este bătut cu pumnii și picioarele de 3 femei chiar în interiorul instituției de învățământ. Acestea și-au făcut singure dreptate pentru că victima le-ar fi agresat copiii. De pumni nu au scăpat nici sora elevului și un coleg care au încercat să intervină. Cazul este cercetat de Poliție și de Inspectoratul Școlar.

Bacalaureat 2018 - ASTĂZI încep înscrierile pentru prima sesiune a examenului din acest an
De Neptun TV 29 ianuarie 2018

Prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2018 începe pe 12 februarie 2018, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).

CONSTANȚA. Experiență de neuitat pentru 24 de liceeni de la Colegiul Mircea - deputați la Strasbourg pentru o zi!
De Andreea Bajdechi 25 ianuarie 2018

24 de liceeni de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța au participat, luna aceasta, la Ziua Euroscola, desfășurată la sediul Parlamentului European de la Strasbourg. Invitația le-a fost făcută după ce au câștigat concursul național cu același nume, organizat de Biroul Parlamentului European din România și Ministerul Educației Naționale. Așadar, liceenii constănțeni au format prima echipă care a reprezentat România, anul acesta, în cadrul acestui program.