joi, 23 noiembrie 2017

STUDIU. 60% dintre șoferi vorbesc la telefon când conduc; 70% dintre pietoni traversează neregulamentar

STUDIU. 60% dintre șoferi vorbesc la telefon când conduc; 70% dintre pietoni traversează neregulamentar

În România, 60% dintre șoferii români vorbesc la telefon fără handsfree și peste 70% dintre pietoni traversează strada neregulamentar, arată un studiu dat luni publicității de Asociația pentru Promovarea Asigurărilor – ApPA.

Sondajul, realizat în cadrul campaniei naționale de siguranță și prevenție rutieră „Fii treaz la volan!”, arată că 32% din șoferi vorbesc la telefon (în timpul mersului) rar, doar atunci când apar urgențe, 20% vorbesc la telefon fără handsfree din când în când, iar 8%, aproape la fiecare călătorie cu vehiculul.

Mai mult, aproape 40% trimit mesaje text atunci când se află la volan (21% - rar, când apar urgențe, 13% - din când în când, 4% - aproape la fiecare călătorie cu autovehiculul) și aproape 20% au condus sub influența alcoolului cel puțin o dată.

Oboseala la volan se numără printre factorii care pot crește riscul unui accident rutier și, deși aceasta nu reprezintă neapărat un aspect discutat foarte des atunci când vine vorba de siguranța rutieră, este un fenomen întâlnit pe șoselele din România. 54% dintre respondenții care au participat la sondajul „Cât de treaz ești în trafic?” au precizat că li se întâmplă rar să se simtă obosiți atunci când conduc, însă 3% dintre ei se simt des obosiți la volan. De asemenea, întrebați dacă au ațipit vreodată în timp ce conduceau, 8% au recunoscut că au pățit acest lucru.

Datele sunt cu atât mai importante cu cât parcurgerea drumurilor din afara localităților pe timp de noapte – una din situațiile cu risc crescut în care există pericolul de a adormi la volan - reprezintă o practică destul de des întâlnită. Astfel, 16% dintre șoferii participanți la sondaj conduc zilnic în afara localităților pe timp de noapte, 33% fac acest lucru de câteva ori pe săptămână, iar 31%, de câteva ori pe lună.

Consumul de băuturi alcoolice reprezintă o altă activitate care poate crește riscul de accidente în trafic. Conform sondajului, aproape 1 din 5 șoferi a condus sub influența alcoolului cel puțin o dată (18% dintre respondenți).

O parte din accidentele rutiere se produc și ca urmare a neatenției sau nerespectării regulilor de circulație de către pietoni: în anul 2015, 1 din 5 accidente grave a fost provocat de indisciplina pietonilor, conform datelor publicate în „Buletinul siguranței rutiere. Raport anual 2015”, realizat de IGPR.

Peste 70% dintre respondenții care au participat la sondajul „Cât de treaz ești în trafic?” au declarat că traversează neregulamentar (66% fac acest lucru ocazional, în timp ce 7%, în fiecare zi). Mai mult, aproape 40% au traversat trecerea de pietoni în fugă cel puțin o dată (18% - foarte rar, 17% - uneori, 5% - adesea).

Distragerea atenției este o altă problemă care poate crește riscul unui accident rutier. Peste 60% dintre pietoni sunt atenți la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă (scriu mesaje, se joacă etc.) - 49% fac acest lucru ocazional, în timp ce 12%, foarte des.

Dintre toți participanții care au răspuns întrebărilor din cadrul sondajului, 60% au declarat că merg cu bicicleta: 39% doar în scop recreativ, iar 21% atât în scop recreativ, cât și folosind-o ca mijloc de transport (pentru a ajunge la serviciu, la cumpărături, la sală etc.). În ceea ce privește frecvența cu care bicicliștii circulă în trafic, 16% fac acest lucru zilnic, 36% - de câteva ori pe lună, iar 31% - de câteva ori pe an. Doar 17% au declarat că nu ies niciodată cu bicicleta în trafic.

Potrivit sondajului, 77% dintre bicicliști nu folosesc niciun echipament de protecție când circulă cu bicicleta, conform declarațiilor participanților la sondajul „Cât de treaz ești în trafic?”. De asemenea, 11% poartă doar cască, în timp ce doar 12% poartă atât cască de protecție, cât și genunchiere, cotiere și alte elemente de siguranță.

De asemenea, 45% dintre participanții la sondaj care merg pe bicicletă semnalizează cu mâna schimbarea direcției de mers de fiecare dată, în timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adoptă deloc această practică.

Sondajul ApPA mai arată că 54% dintre motocicliști poartă atât cască de protecție, cât și îmbrăcăminte de protecție, în timp ce 29% optează doar pentru cască, iar 17% nu folosesc deloc echipament de protecție atunci când circulă cu motocicleta. De asemenea, peste jumătate dintre motocicliști se strecoară printre mașini, în trafic: 23% fac acest lucru de cele mai multe ori, în timp ce 30%, doar când este foarte aglomerat. Nu în ultimul rând, 8% dintre motocicliști au declarat că au călătorit cel puțin o dată sub influența alcoolului.

În cadrul sondajului „Cât de treaz ești în trafic?”, desfășurat în perioada 21 august 2017 - 17 septembrie 2017 în mediul online, prin intermediul platformei www.treazlavolan.ro, au participat 8.081 de respondenți, majoritatea (76%) având între 18-25 de ani. Din totalul respondenților, 76% au fost bărbați, iar 23%, femei. De asemenea, 81% dintre participanții la sondaj (6.574) sunt șoferi, 60% (4.816) au declarat că merg pe bicicletă, iar 9% (732) s-au încadrat la categoria motocicliștilor, folosind acest mijloc de transport. Dintre șoferii care au participat la sondaj, 72% conduc zilnic, 20% - de câteva ori pe săptămână -, 6% - de câteva ori pe lună, iar 3%, mai rar de o dată pe lună.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Un drum expres de mare viteză ar urma să fie construit pe litoral - când încep lucrările
De Cristina Puşcaşu 22 noiembrie 2017

Scăpăm în sfârșit de aglomerația de pe litoral. Compania nationala de drumuri si autostrazi vrea sa construiasca drumul express Techirgiol. Vestea proastă este însă că deocamdată nu se știe nici când vor începe lucrările și cu atât mai puțin când se vor finaliza.

ANUNȚ CNAIR. Stații meteo instalate pe principalele drumuri din Constanța și Tulcea - vezi unde au fost amplasate!
De Neptun TV 21 noiembrie 2017

Prin intermediul acestora, CNAIR va monitoriza starea carosabilului pe timpul iernii.

Șofer român de TIR, băgat la închisoare 3 luni după ce a modificat TAHOGRAFUL pentru a conduce mai multe ore decât limita legală!
De Neptun TV 14 noiembrie 2017

De asemenea, judecătorul a decis confiscarea camionului, înmatriculat în România.

ATENȚIE, CONSTĂNȚENI! Se închide traficul pe strada Soveja - vezi rutele ocolitoare!
De Neptun TV 14 noiembrie 2017

În aceste condiții, traseele liniilor de transport în comun 102N, 102P, 1 și 3 se modifică.

UTIL ȘOFERILOR! Cum ne echipăm CORECT mașina de iarnă!
De Roxana Glăvan 6 noiembrie 2017

Este coadă la depozitele de anvelope, service-urile au programări pentru câteva săptămâni de acum încolo, iar în magazine, raioanele auto sunt pline de antigel, huse cu încălzire în scaune sau lanțuri. Dacă nu aveți nimic din toate enumerate mai sus, pregătiți-vă financiar: costurile depășesc lejer o mie de lei.

CONSTANȚA, orașul SENSURILOR GIRATORII fără sens - nu mai puțin de 40 sunt INSTALATE în oraș!
De Roxana Glăvan 1 noiembrie 2017

Pe o distanță de 2 km, sensul giratoriu de la Eden este al 5-lea de pe strada Soveja, cum venim dinspre Delfinariu.

Șoferi de TIR nevinovați, UMILIȚI în vamă: 'Am stat acolo în jur de 32 de ore NEMÂNCAȚI... Și-au bătut joc'
De Neptun TV 31 octombrie 2017

Șoferii au fost tratați ca niște infractori după ce câinii polițiștilor s-au agitat lângă camioanele lor, iar de aici a început o întreagă aventură.

MAI, avertisment pentru șoferi! Urmează o perioadă cu vreme severă: cum să evitați amenzile!
De Neptun TV 29 octombrie 2017

Ministerul Afacerilor Interne recomandă conducătorilor auto ca, înainte de a porni la drum, să se intereseze asupra condițiilor meteo și rutiere din zona traseului pe care vor să-l parcurgă și să respecte semnalizarea rutieră din zona respectivă sau a polițiștilor prezenți la fața locului.

Veste bună pentru șoferi: limita de viteză în localități ar putea crește!
De Neptun TV 26 octombrie 2017

Măsura ar facilita traversarea localităților situate de-a lungul drumurilor naționale și europene și vizează creșterea vitezei medii de deplasare pe drumurile din România și reducerea duratei călătoriilor rutiere.