luni, 23 iulie 2018

SUA și aliații au ATACAT Siria. Ordinul de bombardament dat de Donald Trump și puterile occidentale

De Mediafax 11:16, 14 aprilie 2018 729 vizite Externe
SUA și aliații au ATACAT Siria. Ordinul de bombardament dat de Donald Trump și puterile occidentale

O alianță formată din SUA, Marea Britanie și Franța a lansat, sâmbătă dimineață (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancționa regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia orașului Damasc. Anunțul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declarație de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor "bombardamente punctuale" asupra unor ținte asociate capabilităților de arme chimice ale "dictatorului" Bashar al-Assad.

Președintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administrației Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum și Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operațiune militară. 

Canada și Australia susțin atacurile lansate de SUA, M. Britanie și Franța împotriva Siriei

Canada și Australia au anunțat sâmbătă, că susțin atacurile lansate de SUA, Marea Britanie și Franța asupra unor obiective din Siria ca urmare a atacului chimic din orașul Duma atribuit regimului condus de Bashar al-Assad, relatează The Guardian.

”Canada susține decizia Statelor Unite, Marii Britanii și Franței de a acționa împotriva abilității regimului Bashar al-Assad de a lansa atacuri chimice împotrivă propriului popor. Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri internaționali pentru a investiga atacul chimic din Siria. Cei responsabili trebuie aduși în fața justiției”, a declarat Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei.

 

Marise Payne, ministrul australian al Apărării, a transmis că și tara sa susține acțiunea militară a aliaților împotriva regimului de la Damsc.

”Australia susține aceste atacuri, care demonstrează că a fost dat un răspuns proporțional. A fost transmis un mesaj clar către Bashar al-Assad și către susținătorii săi, Rusia și Iran, că utilizarea armelor chimice nu va fi tolerată”, a precizat ministrul australian al Apărării.

Rusia: Au fost lansate peste o sută de rachete asupra unor ținte civile și militare din Siria

Statele Unite, Marea Britanie și Franța au lansat peste o sută de rachete asupra unor ține civile și militare din Siria, se arată într-un comunicat emis, sâmbătă, de către Ministerul Apărării din Rusia.

Potrivit comunicatului Ministerului Apărării din Rusia, mai multe rachete au fost doborâte de sistemele siriene de apărare antiaeriană construite în Uniunea Sovietică în urmă cu 30 de ani.

”Nicio bază rusă din Siria nu a fost ținta atacurilor”, a precizat Ministerul Apărării din Rusia.

”Sistemele antiaeriene siriene S-125, S-200, Buk și Kvadrat au fost implicate în operațiunile de interceptare a rachetelor. Aceste sisteme au fost fabricate în Uniunea Sovietică în urmă cu peste 30 de ani. Peste o sută de rachete de croazieră și sol-aer au fost lansate către ținte civile și militare din Siria de către nave americane, britanice și franceze”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

 Ministrul francez de Externe: Acțiunea militară împotriva Siriei a fost legitimă

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, a declarat, sâmbătă, că acțiunea militară desfășurată de SUA, Marea Britanie și Franța împotriva Siriei a fost legitimă, ținând cont de utilizarea armelor chimice de regimul condus de Bashar al-Assad, relatează site-ul postului CNN.

În cadrul unui discurs susținut la Palatul Elysee alături de Florence Parly, ministrul francez al Apărării, le Drian a afirmat că folosirea armelor chimice este inacceptabilă, prin urmare acțiunea aliaților împotriva Siriei a fost legitimă.

”Linia roșie trasă de președintele Macron a fost încălcată. Acțiunea militară a fost legitimă și a vizat capabilitățile chimice ale regimului sirian. Regimul lui Assad a decis în mod deliberat să încalce normele internaționale prin folosirea armelor chimice. Bashar al-Assad nu a ezitat să încalce dreptul internațional”, a declarat ministrul francez de Externe.

Le Drian a precizat că Franța are obiective: distrugerea armelor chimice ale regimului sirian, un armistițiu pe întreg teritoriul Siriei și implementarea unui plan pentru ieșirea din criză.

Florence Parly, ministrul francez al Apărării, a afirmat că Franța s-a asigurat că Rusia a fost informată înaintea bombardamentelor.

”Ne-am asigurat că rușii au fost avertizați. Franța nu caută confruntări și refuzăm posibilitatea escaladării unui conflict militar”, a declart Parly.

 Iranul avertizează că vor exista consecințe regionale după bombardamentele asupra Siriei

Iranul a avertizat sâmbătă că atacurile lansate de SUA, Marea Britanie și Franța împotriva Siriei vor genera ”consecințe regionale”, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

”Statele Unite și aliații săi nu au avut nicio dovadă și au atacat fără să aștepte o poziție a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice”, a tranmsis Ministerul de Externe de la Teheran.

De asemenea, Iranul a avertizat că SUA și aliații ei ”vor fi responsabili pentru consecințele regionale ale acestei acțiuni”.
Ministerul iranian de Externe a adăugat că puterile Occidentale s-au folosit de ”presupusul” atac chimic de săptămâna trecută din orașul Duma pentru a submina poziția lui Bashar al-Assad în războiul sirian.

Iranul este unul dintre suținătorii regimului condus de Bashar al-Assad.

Un oficial pro-Assad susține că bazele militare atacate fuseseră evacuate în urma avertizărilor ruse

Obiectivele militare din Siria atacate de SUA, Franța și Marea Britanie fuseseră evacuate în urmă cu câteva zile ca urmare a informațiilor primite din partea Rusiei, a declarat un oficial din cadrul alianței de organizații militante regionale care sprijină regimul de la Damasc.

"Am absorbit atacul", a declarat oficialul pentru agenția de știri Reuters.

"Am primit o avertizare timpurie privind atacul de la ruși ... și toate bazele militare fuseseră evacuate cu câteva zile în urmă", a adăugat oficialul, care a precizat că autoritățile efectuează o "evaluare a daunelor materiale".

Regimul președintelui sirian Bashar al-Assad, care de șapte ani este angrenat într-un conflict militar cu forțele opoziției și grupuri teroriste, este sprijinit de Rusia, Iran și o serie de grupări militante șiite susținute de Teheran, printre care se numără și organizația libaneză Hezbollah.

Cel puțin trei civili au fost răniți în urma atacurilor lansate împotriva Siriei, anunță Damascul

Cel puțin trei civili au fost răniți în urma bombardamentelor lansate de SUA, Marea Britanie și Franța asupra Siriei, a anunțat, sâmbătă, televiziunea de stat din Siria, citată de site-ul postului CNN.

Televiziunea publică siriană susține că sistemele antibalistice au doborât cel puțin zece rachete occidentale.

”Mai multe rachete au fost interceptate, însă au fost răniți cel puțin trei civili”, a relatat presa regimului de la Damasc.

 Theresa May afirmă că nu exista altă alternativă decât acțiunea militară împotriva Siriei

Premierul britanic Theresa May a declarat că atacurile împotriva Siriei nu reprezintă o încercare de schimbare a regimului de la Damasc, adăugând că Londra și aliații occidentali au încercat pe toate căile diplomatice să stopeze folosirea armelor chimice.

"Nu este vorba de o intervenție într-un război civil. Nu este vorba despre o schimbare de regim", afirmă Theresa May într-un comunicat emis sâmbătă dimineață, informează agenția Reuters.

Atacurile au fost o reacție la dovezile semnificative care indică faptul că forțele regimului președintelui Bashar al-Assad sunt responsabile de atacul cu arme chimice de la periferia Damascului, a continuat premierul britanic.

 Secretarul general al NATO afirmă că susține acțiunile SUA, Marii Britanii, Franței în Siria

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, afirmă că sprijină acțiunile militare efectuate de Statele Unite, Mare Britanie și Franța împotriva unor ținte asociate capabilităților de arme chimice ale regimului din Siria, se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizației de securitate.

"NATO a condamnat în mod constant utilizarea continuă a armelor chimice de către Siria drept o încălcare clară a normelor și acordurilor internaționale. Folosirea de arme chimice este inacceptabilă, și cei responsabili trebuie trași la răspundere", a declarat Stoltenberg.

Oficialul NATO a mai adăugat că atacurile forțelor americane, britanice și franceze vor "reduce capacitatea regimului de a mai ataca poporul sirian cu arme chimice".

Ambasador rus: Atacurile din Siria vor avea consecințe/ SUA și aliații poartă responsabilitatea

Atacurile din Siria vor avea consecințe, avertizează Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington, precizând că Statele Unite, Marea Britanie și Franța poartă întreaga responsabilitate pentru aceste acțiuni.

"Cele mai sumbre temeri s-au adeverit. Avertismentele noastre au fost ignorate. Este aplicat un scenariu planificat. Suntem din nou amenințați. Am avertizat că acțiunile de acest gen nu vor rămâne fără consecințe. Întreaga responsabilitate pentru aceste acțiuni aparține Washingtonului, Londrei și Parisului. Insultarea președintelui Rusiei este inacceptabilă și inadmisibilă", afirmă ambasadorul rus.

"Statele Unite, care dețin cel mai mare arsenal chimic, nu au dreptul moral de a blama alte țări", a subliniat diplomatul rus.

 

 

Comenteaza aceasta stire

ATAC ARMAT în Canada! Doi morți și 13 răniți, printre care și un copil
De Neptun TV 23 iulie 2018

Atacatorul a fost omorât după ce a deschis focul în zona străzii Danforth.

Vladimir Putin, la întâlnirea cu Donald Trump: Sistemul antibalistic global al SUA, care include elemente instalate în România, creează o 'situație periculoasă'!
De Mediafax 17 iulie 2018

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat îngrijorare, la întrevederea cu omologul său american Donald Trump, în legătură cu "sistemul antibalistic global" al Statelor Unite, care include elemente instalate în România.

Salvarea copiilor din Peștera din Thailanda: Primele imagini cu cei 12 băieți, internați în spital! FILMUL operațiunii
De Mediafax 12 iulie 2018

Primele imagini cu cei 12 copii și antrenorul lor, după operațiunea de salvare dramatică din peștera din Thailanda, unde au rămas captivi mai bine de două săptămâni, au fost făcute publice.

Temperaturile record au OMORÂT cel puțin 70 de persoane în regiunea canadiană Quebec. Ultimul bilanț al deceselor din cauza valului de căldură
De Neptun TV 10 iulie 2018

Valul de căldură a fost cel mai grav înregistrat în ultimele decenii în această regiune, însă temperaturile au început să scadă începând de vineri.

Copiii blocați în peștera din Thailanda le-au scris părinților: 'Nu vă faceți griji ... suntem toți puternici'!
De Neptun TV 7 iulie 2018

Într-un mesaj separat, antrenorul copiilor și-a cerut iertare de la părinți.

Tragedie în peștera inundată din Thailanda: Un salvator a MURIT în timp ce ducea oxigen și provizii copiilor din echipa de fotbal
De Mediafax 6 iulie 2018

Un fost scafandru care a lucrat în marina thailandeză, voluntar în operațiunile de salvare, a murit în timp ce lua parte la eforturile de salvare a celor 12 băieți și a antrenorului lor, prinși în peștera inundată din Thailanda.

4 iulie - Ziua Independenței SUA, în care americanii își celebrează valorile naționale
De Mediafax 4 iulie 2018

Data de 4 iulie 1776 este cunoscută în istorie ca ziua Declarării Independenței americanilor de Imperiul Britanic, eveniment care a condus la nașterea Statelor Unite ca entitate suverană. În prezent, 4 iulie este ziua în care americanii își celebrează valorile naționale.

Sute de membri ai serviciilor de securitate, arestați în Turcia după alegerile generale
De Mediafax 27 iunie 2018

Autoritățile turce au anunțat miercuri arestarea a 192 de angajați militari într-o serie de operațiuni. Marți, autoritățile turce anunțaseră arestarea altor 132 de membri ai serviciilor de securitate.

SUA: Migranții ilegali care trec granița cu copiii lor nu vor mai fi deferiți justiției deocamdată
De Mediafax 26 iunie 2018

Comisarul pentru vămi și protecția frontierelor, Kevin McAleenan, a explicat luni, în fața jurnaliștilor, că s-a încetat trimiterea în justiție a migranților veniți împreună cu copii lor, agenția sa nedispunând de locuri de plasare pentru toate aceste familii.

Sute de copii ai imigranților intrați ilegal în Statele Unite au fost transferați alături de părinți
De Mediafax 24 iunie 2018

Potrivit instituției, 538 de copii au fost transferați alături de părinți, în contextul în care erau despărțiți deoarece autoritățile au intensificat procedurile de inculpare a imigranților intrați ilegal în SUA.