marţi, 20 martie 2018

Sub greutatea crimei

Sub greutatea crimei

În urmă cu 28 de ani, unul dintre conducătorii statului român a fost ucis. La Târgoviște. Localitatea pe care voia să o transforme în capitală. A fost ciuruit în incinta unei cazărmi militare. El și soția sa. După un proces istoric. Care a durat două ore. Și fără drept de recurs. Iar tribunalul a fost ilegal.

Sub greutatea acestui omor, săvârșit în ziua de Crăciun, am trăit până acum. Și nu sunt motive care să sugereze că vom ridica asasinatul de pe conștiința românilor. Și că îl vom atribui adevăraților responsabili.

După ce au fost asasinați, soții Ceaușescu au fost înveliți într-un covor. Covorul a fost aruncat într-o aeronavă. Aeuronava i-a transportat la București. Pe parcursul zborului, soldații în termen au stat așezați pe covorul rulat. Covorul cu trupurile foștilor conducători a fost aruncat pe un stadion de fotbal. Și, spre panica complotiștilor, pentru câteva zeci de minute, a fost chiar pierdut. Soții Ceaușescu au fost îngropați pe furiș, după ce unul dintre ”emanați” a inscripționat cu creta, în interiorul cociugului, semne cabalistice.

Și în acesta an, la mormântul lui Nicolae Ceaușescu, câteva persoane au organizat o comemorare. Nu mă număr și nu mă voi număra vreodată printre acestea. Am vrut ca România să scape. Nu numai de familia Ceaușescu. Nu numai de comuniști. Ci de tot ceea ce a însemnat sugrumarea drepturilor și libertăților omului. M-am bucurat când Nicolae Ceaușescu a părăsit Comitetul Central. Am simțit că ni se acordă o nouă șansă. Nu doar mie. Ci tuturor românilor. Extrem de repede am descoperit că a mijloc a fost o păcăleală. Sinistră. Și am reacționat ca atare.

Participanții la complot, căci despre un complot vorbim, definit de către istorici drept lovitură de stat, au extras cuplul Ceaușescu din Comitetul Central și l-au transportat într-un elicopter într-o direcție necunoscută. Pentru noi, cei care am asistat la incredibila scenă. Nu și pentru ei. Autorii loviturii de stat din decembrie 1989 au știut perfect ce fac.

În scurt timp, conducătorul comunist al statului român a fost predat unor militari. Despre ceea ce s-a întâmplat în acele momente autorii au știut, dar nu au suflat o vorbă. Din 22 până în 25 decembrie, românilor nu li s-a spus că soții Ceaușescu sunt capturați și bine ferecați. De la plecarea lor din Comitetul Central și până la Crăciun, a fost nevoie să fie măcelăriți o mie de concetățeni, alții decât morții de la Timișoara sau din seara de 21 decembrie, pentru ca ”emanații” să poată cuceri liniștiți puterea. Omorând în fașă o revoltă care ar fi putut să se transforme în revoluție.

Decizia asasinării cuplului Ceaușescu s-a luat de fapt în toaleta de lângă cabinetul ministrului Apărării Naționale din MApN. Pe șoptite. Cu apa trasă la closet ca nu care cumva să se păstreze vreo înregistrare. Apoi a fost comunicată scurt, în codul convenit, executanților. Înaintea plutonului propriu-zis de execuție, alcătuit din soldați în termen, un alt pluton de execuție, cel real, s-a așezat pe câteva scaune și s-a deghizat în complet de judecată. Al unui tribunal special decis de directorul Editurii Tehnice. Pentru că aceasta era, în 25 decembrie 1989, funcția și ocupația reală a principalului ”emanat”. Ion Iliescu nu avea niciun fel de împuternicire pentru a redacta și  semna un decret prin care să fie înființat un tribunal excepțional. Cei care au participat la acest proces ad-hoc, la rândul lor, nu aveau nicun fel de calitate de a-i judeca pe soții Ceaușescu. Această instanță ilegală, în numai două ore a stabilit că soții Ceaușescu se fac vinovați de genocid  și că trebuiesc executați pe loc, fără posibilitatea de a solicita o a doua judecată.

Soții Ceaușescu sunt principalii responsabili pentru sutele de morți de la Timișoara și din București din ziua de 21 decembrie 1989. Și probabil că ar fi putut fi judecați pentru aceste crime și condamnați  chiar și la moarte, întrucât la acea dată exista o asemenea pedeapsă prevăzută în codul penal. Dar câți și mai ales care sunt cei care ar trebui judecați și condamnați pentru cei 1000 de morți de după capturarea soților Ceaușescu? Iată o întrebare la care, oficial, nu avem încă niciun răspuns.

Procurorii Parchetului Militar ne-au făcut zilele trecute cadou un comunicat, prin care ne anunță că investigarea acestor crime, plasate sub semnul genocidului, continuă după 28 de ani în ritm alert. Totuși, pentru prima dată, aflăm din gura unor oficiali ai statului român că în decembrie 1989 nu a existat în niciun moment un vid de putere. Deci nici ”emanați”. Pur și simpu puterea a trecut dintr-o mână în alta așa cum – ne spun tot procurorii – fusese din timp planificat. Așa că eu unul am avut dreptate vorbind permanent nu despre o revoluție ci despre o lovitură de stat. Care a adus la putere în locul găștii criminale a comuniștilor o altă gașcă, la fel de criminală, care s-a auto-intitutulat a ”emanaților”.

Noua istorie a României a început printr-o lovitură de stat, prin asasinarea cu sânge rece a 1500 de români și prin rănirea gravă și mutilarea a altor câteva mii. Dar, la fel de semnificativ, la fel de grav este că noua putere s-a instalat la comanda societății în urma unui dublu assinat. România și-a asasinat din nou conducătorul fără ca românii să aibă dreptul de a asista la un proces echitabil, la o judecată dreaptă și la o condamnare în temeiul legii.

În 28 de ani, încă niciun reprezentant al Justiției române nu și-a cerut iertare pentru crimă, pentru sacrilegiu, pentru acel tribunal inventat la Târgoviște, așa-zis tribunal al poporului și pentru acea mascaradă de proces. Înseamnă că reprezentanți Justiției române au consimțit. Timp de 28 de ani.

Din nefericire, așa au început să funcționeze noul stat de drept din România și noua sa Justiție. Să ne mai mirăm, în aceste condiții, că nu reușim să depășim consecințele acestui blestem? 

             Editorial de Sorin Roșca Stănescu

 

Comenteaza aceasta stire

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.

Reușește Iohannis unde eșuează Merkel?

Ceea ce nu i-a reușit atâta timp lui Merkel, s-ar putea însă să-i iasă la socoteală lui Klaus Iohannis. Care este pe cale să bată palma cu Stânga politică. Dacă nu cumva a și făcut-o. Pentru moment, în secret.