sîmbătă, 24 august 2019

Summit crucial în Minsk: la reuniune se va discuta despre situația din Ucraina

Reuniunea la nivel înalt din Belarus are loc la opt zile după ce discuţiile din Berlin, la care au participat şefii diplomaţiei ruse şi ucrainene, s-a încheiat cu un eşec.

La summitul din Minsk participă liderul rus Vladimir Putin, omologii săi din Belarus și Kazahstan, dar și președintele ucrainean Petro Poroșenko. Reuniunea beneficiază și de prezența Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe și a comisarilor europeni pentru Energie și Comerț. Potrivit șefului diplomației ruse, subiectul principal de discuție de pe agenda summit-ului va fi cel al legăturilor economice dintre Uniunea Vamală și Ucraina, dar și dintre Uniunea Europeană și fosta republică sovietică.

„Sper că rezultatul acestei întâlniri, deși nu cred că va fi unica întâlnire, va fi instaurarea păcii. Biblia spune că făcătorii de pace sunt binecuvântați, așa că, dacă omologii mei vor ajunge astăzi la o înțelegere care să asigure pacea în Ucraina, atunci vom putea vorbi despre această întâlnire ca despre un eveniment-cheie“, a declarat  Petro Poroșenko, președintele Ucrainei.

Petro Poroșenko și Vladimir Putin și-au strâns mâna la Minsk, înainte de începerea summit-ului. Potrivit analiștilor politici, Kremlinul nu vrea să pară drept cel care refuză dialogul, într-un moment în care încearcă să trimită încă un convoi umanitar în Ucraina, în ciuda opoziției Kievului. Reuniunea la nivel înalt din Belarus are loc la opt zile după ce discuțiile din Berlin, la care au participat șefii diplomației ruse și ucrainene, s-a încheiat cu un eșec. Ieri, Ucraina a acuzat Rusia că intervine militar alături de rebelii separatiști din estul țării.  

Comenteaza aceasta stire