joi, 23 mai 2019

Sunetul vântului de pe Marte, înregistrat în premieră de sonda InSight a NASA! AUDIO

Sunetul vântului de pe Marte, înregistrat în premieră de sonda InSight a NASA! AUDIO

Sunetul vântului de pe Marte a fost înregistrat pentru prima dată de către sonda InSight a NASA, care a ajuns pe suprafața Planetei Roșii pe 26 noiembrie, scrie adevarul.ro.

NASA a dat publicității vineri înregistrările audio care conțin sunete de joasă frecvență captate de sonda marțiană în prima sa săptămână pe suprafața planetei, informează TheGuardian.com. Viteza estimată a vântului ale cărui sunete au fost înregistrate este cuprinsă între 16 și 24 de kilometri pe oră.

Acestea sunt primele sunete înregistrate pe Marte care sunt perceptibile pentru urechea umană. Zgomotul este produs de vântul care lovește panourile solare ale sondei NASA și care produce o vibrație în intreg corpul robotului. Sunetul a fost înregistrat cu ajutorul unui senzor de presiune atmosferică din interiorul robotului, care este parte componentă a unei mici stații meteo de la bordul sondei, dar și de seismometrul aflat pe puntea robotului InSight.

Frecvențele joase ale sunetului sunt rezultatul densității foarte reduse a atmosferei marțiene care este aproape în întregime alcătuită din dioxid de carbon, dar și al utilizării seismometrului, care este construit pentru a detecta unde seismice subterane a căror frecvență este mult sub pragul perceptibil de urechea umană.

De altfel, seimometrul va fi mutat pe solul marțian în următoarele săptămâni, dar până atunci oamenii de știință vor să-l folosească pentru a mai înregistra sunetele produse de vânt. Sondele misiunilor Viking din 1976, de pe Marte, au înregistrat vibrații ale aparatelor, produse de vânt, dar acelea cu greu pot fi numite sunet, a explicat Bruce Banerdt, cercetătorul-șef al misiunii InSight de la Laboratorul pentru Propulsie Reactivă (JPL) al NASA din Pasadena, California.

Misiunea NASA InSight a costat 830 de milioane de dolari și are rolul de a explora interiorul Planetei Roșii cu ajutorul unui radar de ultimă generație. Robotul a fost lansat de pe Terra pe 5 mai 2018 și a ajuns pe suprafața Planetei Roșii pe 26 noiembrie. Scopul lui InSight pe Marte este acela de a studia interiorul planetei și de a îi măsura acesteia „semnele vitale”. Robotul se va folosi de un braț mecanizat pentru a planta în solul planetei un seismometru, care va monitoriza fiecare mișcare seismică a lui Marte.

Comenteaza aceasta stire

Alegerile europene au început. Unde își exercită cetățenii deja dreptul la vot
De Neptun TV 23 mai 2019

Marea surpriză pe scena olandeză o reprezintă Partidul Forumul pentru Democrație, care a fost fondat cu doar 2 ani în urmă de Thierry Baudet. Prin discursuri populiste, afirmații scandaloase și nefondate, partidul aspiră la un referendum privind ieșirea Olandei din UE, acuzând UE de atacurile teroriste de pe continent care, conform partidului, au avut loc din cauza unei proaste gestionări a migrației ilegale. Partidul dorește și retragerea Olandei din Acordul de la Paris privind lupta împotriva schimbărilor climatice, ieșirea din Schengen și, la dorința cetățenilor, din zona euro. Partidul este estimat să obțină 5 locuri, ceea ce ar aduce o pondere mai mare familiei Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European.

The Guardian: Tendințe extremiste - clivajele puternice de pe harta politică a Europei
De Mediafax 19 mai 2019

Formațiunile extremiste, în principal cele care critică Uniunea Europeană, ar putea obține rezultate bune în scrutinul europarlamentar, deși este dificil de anticipat dacă vor putea forma un grup politic coerent în viitoarea legislatură a Parlamentului European, comentează publicația The Guardian.

Olanda a câștigat finala concursului Eurovision 2019!
De Mediafax 19 mai 2019

Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, cu piesa "Arcade", a câștigat finala concursului Eurovision 2019, care a avut loc sâmbătă seară, la Expo Tel Aviv ((International Convention Center), din Israel.