duminică, 20 ianuarie 2019

Sunetul vântului de pe Marte, înregistrat în premieră de sonda InSight a NASA! AUDIO

Sunetul vântului de pe Marte, înregistrat în premieră de sonda InSight a NASA! AUDIO

Sunetul vântului de pe Marte a fost înregistrat pentru prima dată de către sonda InSight a NASA, care a ajuns pe suprafața Planetei Roșii pe 26 noiembrie, scrie adevarul.ro.

NASA a dat publicității vineri înregistrările audio care conțin sunete de joasă frecvență captate de sonda marțiană în prima sa săptămână pe suprafața planetei, informează TheGuardian.com. Viteza estimată a vântului ale cărui sunete au fost înregistrate este cuprinsă între 16 și 24 de kilometri pe oră.

Acestea sunt primele sunete înregistrate pe Marte care sunt perceptibile pentru urechea umană. Zgomotul este produs de vântul care lovește panourile solare ale sondei NASA și care produce o vibrație în intreg corpul robotului. Sunetul a fost înregistrat cu ajutorul unui senzor de presiune atmosferică din interiorul robotului, care este parte componentă a unei mici stații meteo de la bordul sondei, dar și de seismometrul aflat pe puntea robotului InSight.

Frecvențele joase ale sunetului sunt rezultatul densității foarte reduse a atmosferei marțiene care este aproape în întregime alcătuită din dioxid de carbon, dar și al utilizării seismometrului, care este construit pentru a detecta unde seismice subterane a căror frecvență este mult sub pragul perceptibil de urechea umană.

De altfel, seimometrul va fi mutat pe solul marțian în următoarele săptămâni, dar până atunci oamenii de știință vor să-l folosească pentru a mai înregistra sunetele produse de vânt. Sondele misiunilor Viking din 1976, de pe Marte, au înregistrat vibrații ale aparatelor, produse de vânt, dar acelea cu greu pot fi numite sunet, a explicat Bruce Banerdt, cercetătorul-șef al misiunii InSight de la Laboratorul pentru Propulsie Reactivă (JPL) al NASA din Pasadena, California.

Misiunea NASA InSight a costat 830 de milioane de dolari și are rolul de a explora interiorul Planetei Roșii cu ajutorul unui radar de ultimă generație. Robotul a fost lansat de pe Terra pe 5 mai 2018 și a ajuns pe suprafața Planetei Roșii pe 26 noiembrie. Scopul lui InSight pe Marte este acela de a studia interiorul planetei și de a îi măsura acesteia „semnele vitale”. Robotul se va folosi de un braț mecanizat pentru a planta în solul planetei un seismometru, care va monitoriza fiecare mișcare seismică a lui Marte.

Comenteaza aceasta stire

Scenarii posibile după ce Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor
De Mediafax 16 ianuarie 2019

Decizia Camerei Comunelor de respingere a Acordului negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul generează câteva scenarii posibile pentru finalizarea procedurii Brexit, dar criza politică probabil se va prelungi.

Scandalul bebelușilor modificați genetic: Cercetătorul chinez, criticat pentru că ar fi pus în pericol viețile copiilor
De Neptun TV 8 ianuarie 2019

El nu a răspuns imediat la solicitarea transmisă de Reuters prin e-mail pentru a comenta acest subiect.

Numirea lui Adrian Zuckerman ca ambasador SUA în România, RETRIMISĂ din rațiuni procedurale președintelui Donald Trump, care o poate reformula
De Mediafax 4 ianuarie 2019

Adrian Zuckerman a emigrat din România în Statele Unite la vârsta de zece ani, fiind fluent în limba română.

Accident feroviar extrem de GRAV. Șase persoane au murit. GALERIE FOTO
De Neptun TV 2 ianuarie 2019

Deocamdată nu este cunoscută cauza accidentului, dar există informații potrivit cărora un tren de călători în drum spre Copenhaga a lovit un tren de marfă, în mijlocul vânturilor puternice.

Cel puțin patru răniți după ce un vehicul a lovit un grup de pietoni într-un oraș din Germania
De Neptun TV 1 ianuarie 2019

Incidentul s-a produs în Piața Berlin din orășelul german Bottrop. Un individ a lovit cu un vehicul un grup de pietoni. Patru persoane au fost rănite, una fiind în stare gravă, au anunțat autoritățile germane.

Uniunea Europeană speră să semneze în 2019 un acord comercial cu națiuni din America de Sud
De Neptun TV 29 decembrie 2018

În prezent, cea mai mare zonă comercială internațională este spațiul de liber-schimb UE-Japonia.