joi, 18 iulie 2019

Sute de membri SANITAS din județul Constanța și-au strigat astăzi nemulțumirile la mitingul de protest din București

Sute de membri SANITAS din județul Constanța și-au strigat astăzi nemulțumirile la mitingul de protest din București

Sute de membri ai sindicatului Sanitas Constanța au plecat, în această dimineață, spre București, la bordul mai multor autocare, pentru a participa la unul dintre cele mai mari mitinguri organizate în ultimul timp de sindicaliștii din Sănătate.

Sindicaliștilor din cadrul Sanitas Constanța li s-au alăturat membrii de sindicat din Mangalia, Negru Vodă, Techirghiol, Eforie, astfel că județul va fi reprezentant, în capitală, de peste 300 de oameni.

Principalele nemulțumiri sunt legate de legea salarizării, sindicaliștii susținând că generează inechități și discriminări în sistemul de salarizare din sănătate și asistență socială.

'De luni de zile, guvernanții nu fac decât să mimeze interesul față de domeniile pe care ei înșiși le-au decretat de importanță națională. Sub pretextul respectării Programului de guvernare, adoptă măsuri care se dovesc a fi, în realitate, în defavoarea angajaților din Sănătate și Asistență socială. Cum cred ei că vor opri plecarea personalului medical din sistemul public, fie în afara țării, fie către privat, cu măsuri care au ca efect scăderea veniturilor acestora, pierderea tichetelor de masă în 2018, creșterea numărului de gărzi suplimentare obligatorii sau dezbinarea echipelor medicale din spitale?' susține Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS.

Principalele solicitări ale Federației SANITAS din România sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar și de asistență socială; aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru TOȚI angajații din sănătate și asistență socială, începând cu 1 martie 2018; renunțarea la creșterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă întregului personal din sănătate și asistență socială, inclusiv personalului TESA; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

După mitingul din 19 octombrie, Consiliul Național Sanitas va decide asupra oportunității declanșării grevei generale în sistemul sanitar și de asistență socială, precizează Federația.

Din cauza protestului, în Capitală sunt instituite și restricții.

Astfel, traficul va fi blocat, între 11.00 - 14.00, pe Strada Știrbei Vodă, între Calea Victoriei și Strada Luterană, pe Calea Victoriei, între Bulevardul Dacia și Strada C.A. Rosetti, pe Strada Benjamin Franklin, între Calea Victoriei și Strada Nicolae Golescu și pe Strada C.A. Rosetti, între Calea Victoriei și Bulevardul Gheorghe Magheru.

Rutele alternative propuse de polițiști sunt: Bulevardul Gheorghe Magheru – Bulevardul Nicolae Bălcescu – Piața Universității; Bulevardul Iancu de Hunedoara – Șoseaua Ștefan cel Mare – Bulevardul Dacia – Piața Romană – Piața Universității; Strada Buzești – Strada Berzei – Strada Vasile Pârvan – Splaiul Independenței - Piața Universității.

Comenteaza aceasta stire