sîmbătă, 20 aprilie 2019

Tăriceanu: În condițiile războiului politic total, România nu este pregătită să preia președinția Consiliului UE

Tăriceanu: În condițiile războiului politic total, România nu este pregătită să preia președinția Consiliului UE

În condițiile războiului politic total din aceste luni, România nu este pregătită să preia președinția Consiliului UE, consideră președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, subliniind că acordul propus de ALDE partidelor parlamentare este "unul dintre ultimele trenuri" în ceea ce privește gestionarea cu succes a acestui mandat european.

"Mulți au spus că solicitarea ALDE de a găsi un consens ar echivala cu un pas în spate în efortul de a stopa abuzurile. Nimic mai fals. Înainte de toate, faptul că astăzi oficialii europeni încep să admită că în România există o gravă problemă reprezentată de protocoale, faptul că astăzi se vorbește despre reglementarea ascultărilor abuzive ale telefoanelor sunt și rezultatul eforturilor ALDE. Eforturi însă realizate cu pragmatism, consecvență, folosind atât armele discursului politic, cât și pe cele ale diplomației. Trebuie să înțelegem momentul prin care trece România și de aceea acordul propus de ALDE este extrem de important. În primul rând, trebuie spus că în condițiile războiului politic total din aceste luni, România nu este pregătită să preia președinția Consiliului UE. Este un avertisment în al doisprezecelea ceas pe care îl adresez cu responsabilitate tuturor oamenilor politici, în special președintelui României și liderilor partidelor parlamentare din opoziție", a scris joi Tăriceanu pe Facebook.

În opinia sa, "cine crede că liderii europeni vor fi înțelegători, când în an electoral oamenii politici de la București se vor în război, se înșală", iar "România deja pierde teren și va avea enorm de pierdut dacă lucrurile nu se schimbă de urgență".

"Dacă președintele și partidele de opoziție vor continua să nege evidența protocoalelor nelegale și abuzurilor și vor refuza orice dialog pentru ca România să meargă înainte, atunci vom rata o mare șansă pe care o avem de a ne impune vocea la nivelul Uniunii Europene. Vom continua să fim trimiși la colț de către liderii europeni care înțeleg mult mai bine jocurile politice și diplomatice și acționează în interesul propriilor țări. Acordul propus de ALDE este unul din ultimele trenuri, dacă nu ultimul în ceea ce privește gestionarea cu succes a președinției Uniunii Europene", adaugă el.

Tăriceanu apreciază că acordul propus de ALDE este "un apel deschis la responsabilitate".

"Un apel la asumarea de către clasa politică din România a unor principii fundamentale care să asigure că abuzurile și practica protocoalelor nelegale nu se vor mai repeta, iar românii își vor avea asigurate drepturile și libertățile fundamentale. Asumarea acestor principii în locul unor conflicte politice interminabile este necesară pentru a merge înainte. Dacă nu, politicienii se vor război în continuare, iar România va pierde", menționează Tăriceanu.

El mai susține că "este nevoie de un consens într-o țară ruptă în două de conflict, din păcate alimentat cu cinism de reprezentanții instituțiilor de forță".

"Cine crede că bătălia politică s-a oprit la holurile Parlamentului sau la platourile de televiziune se înșală. De fiecare dată când merg în țară văd fractura majoră care are loc în societatea românească. Trebuie să oprim această fractură, să reparăm ce trebuie reparat și să redeschidem dialogul la nivelul întregii societăți. Nu sunt cuvinte mari, ci sunt realități pe care românii le simt pe propria piele. Este un mare semn de întrebare cum am ajuns ca în anul în care celebrăm 100 ani de la Unire societatea românească să fie mai dezbinată ca niciodată. De aceea, propun acest pact întregii societăți românești, care se regăsește reprezentată la nivelul Parlamentului, atât la putere, cât și în opoziție. Nu știu vreun român care să vrea să aibă telefonul ascultat, care vrea să trăiască în țara protocoalelor nelegale și abuzurilor. Principiile pe care ALDE le propune urmăresc să restabilim un echilibru, în care românii, indiferent de tabără, să recâștige încrederea în Justiție și convingerea că aceasta nu este folosită ca instrument de eliminare a adversarilor politici incomozi", a mai scris Tăriceanu pe Facebook.

Președintele ALDE amintește că propunerile din acord, cum sunt un ministru de Justiție expert, fără carnet de partid, concomitent cu restrângerea puterilor președintelui în procedura de numire a procurorilor, sunt garanții privind limitarea implicării factorului politic.

"Acestea sunt principii fundamentale, de bun-simț și importante pentru viitorul României. Sper că se va găsi suficienta înțelepciune pentru a înțelege importanța acestui moment prin care trecem. Da, vreau o Românie fără abuzuri, fără protocoale, fără intervenția nedemocratică a serviciilor! Și sunt convins că acest acord este cea mai bună șansă pentru a atinge acest deziderat!", concluzionează Tăriceanu.

*** Retragerea din funcțiile ocupate în prezent în sistemul judiciar a celor care în perioada 2009 - 2016 au elaborat și semnat protocoalele de colaborare secretă între SRI și instituțiile din sfera justiției, ministrul Justiției să fie o persoană independentă politic și legislația din domeniu să includă recomandările Comisiei de la Veneția reprezintă principalele prevederi ale unei propuneri de acord al partidelor politice parlamentare, avansată miercuri de ALDE. 

Comenteaza aceasta stire

Klaus Iohannis, mesaj pentru militarii străini de la Constanța: 'Este foarte important să vă avem aici ca aliați. Sunt impresionat de rezultate'
De Neptun TV 12 aprilie 2019

Comandamentul Maritim Aliat al NATO a desemnat să participe la „Sea Shield 19” Gruparea Navală Permanentă, care operează în Marea Neagră începând cu 28 martie, ce are în compunere nave din Bulgaria, Canada,Olanda, România și Turcia. În plus, Grecia și Bulgaria au fost reprezentate la exercițiu de câte o navă de luptă.

Iohannis după prima zi de consultări: Toți participanții au îmbrățișat ideea organizării unui referendum
De Neptun TV 11 aprilie 2019

"Toți au îmbrățișat ideea organizării unui referendum. (...) Toți au fost de acord că oamenii trebuie încurajați să participe la referendum", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Nicușor Constantinescu i-a făcut plângere penală procurorului DNA Bodean la parchetul de la lângă ICCJ
De Neptun TV 11 aprilie 2019

Iata insa ca sustinerea politica data Laurei Codruta Kovesi de catre conducatorii europeni in politica interna si in justitia din Romania a dus la sustinerea acesteia si a camarazilor sai si in distrugerea capitalului romanesc si a liderilor politici incomozi, inclusiv a subsemnatului si a fostului primar Radu Mazare, toate avand legatura cu interesele Portului Constanta.

Clipul de promovare a României, tradus în 16 limbi. Motivul pentru care a fost tradus și în latină / VIDEO
De Neptun TV 4 aprilie 2019

„Clipul este tradus în peste 16 limbi datorită implicării Universității București și am reușit să avem voce pe clip chiar și în limba chineză și chiar dacă poate părea ușor desuetă, chiar și în limba latină, pentru că nu trebuie să uităm că o să avem vizita papei cât de curând și este important să avem un clip de promovare și în acesta limbă”, a spus Bogdan Trif.

Premierul Dăncilă a anunțat mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim
De Neptun TV 24 martie 2019

Șeful Executivului spune că memorandumul va fi discutat cu toate instituțiile, inclusiv președinția, dar numai după ce se ajunge la forma finală.

Iohannis cere consultări cu societatea civilă cu privire la organizarea unui REFERENDUM
De Mediafax 22 martie 2019

Președintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna aceasta că este ”aproape hotărât” să organizeze un referendum pe data de 26 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare, și alături de echipa de la Cotroceni lucrează foarte intens la acest lucru.