marţi, 22 august 2017

Tații vor beneficia de 10 zile lucrătoare de concediu paternal

Tații vor beneficia de 10 zile lucrătoare de concediu paternal

Tații care sunt asigurați în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat ar putea avea dreptul la 10 zile lucrătoare de concediu paternal plătit din fondul de salarii al unității, potrivit unui proiect de lege adoptat, azi, de deputații din Comisia de Muncă.

Inițiativa legislativă adoptată de deputații din Comisia pentru Muncă prevede ca "în cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare".

Concediul paternal se acordă, la cerere, în primele două luni de la nașterea copilului, în baza certificatului de naștere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiționarului, potrivit proiectului de lege.

Indemnizația pentru concediu paternal se plătește integral din fondul de salarii al unității și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

"Legea nr. 210/1999 a concediului parental a fost adoptată ca o necesitate compensatorie pentru părinții paterni, care nu beneficiază de anumite drepturi ca și indemnizațiiile și concediile acordate pentru mame decât în situația când le substituie conform OUG nr. 111/2010", potrivit expunerii de motive a actului normativ.

De asemenea, potrivit sursei citate, acesată modificare legislativă este importantă și în contextul în care toate actele de natură administrativă legate de nașterea copilului și înregistrarea sa legală necesită o anumită perioadă de timp alocat, fapt pentru care tatăl trebuie să-și ia concediu.

Inițiativa legislativă pentru modificarea Legii concediului paternal nr. 210/1999 a fost adoptată de Senat, Camera Deputaților este for decizonal.

Comenteaza aceasta stire

Alocații de peste 400 de lei pentru copii - ce condiții trebuie să îndeplinească și cum vor fi virați banii
De Neptun TV 18 august 2017

Un proiect de lege trimis deja în Parlament vizează creșterea alocațiilor pentru copii la 100 de euro lunar, aproximativ 450 lei. Condiția ar fi, însă, ca școlarii să nu aibă deloc absențe la școală, iar cei mai mici să meargă la grădinițe.

Proiectul de lege privind vaccinarea populației a fost adoptat de Guvern
De Neptun TV 9 august 2017

Proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România a fost adoptat, miercuri, de Guvern, potrivit unui comunicat de presă al Executivului, remis miercuri MEDIAFAX.

Indemnizațiile pentru creșterea copilului vor fi PLAFONATE la 1800 de euro!
De Neptun TV 31 iulie 2017

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a anunțat, aseară, că indemnizațiile pentru creșterea copilului vor fi plafonate la 1800 de euro. Ea a menționat că în maximum două săptămâni va fi finalizat un proiect de OUG în acest sens.

Părinții care REFUZĂ să-și vaccineze copiii riscă AMENZI care pot ajunge la 10.000 de lei! Forma finală a proiectului Legii vaccinării
De Neptun TV 29 iulie 2017

Părinții care refuză să-și vaccineze copiii după ce vor fi informați despre riscuri vor primi avertismente și apoi amenzi care pot ajunge la 10 mii de lei!