duminică, 18 august 2019

Taxele locale, actualizate cu inflația

Taxele locale, actualizate cu inflația

În ultima ședință a Consiliului Local Constanța din acest an, aleșii au aprobat actualizarea taxelor locale cu rata inflației din ultimii 3 ani. Astfel, impozitele pe clădiri și terenuri vor crește în 2014 cu 16 la sută.

Decizia a fost luată în conformitate cu prevederile Codului Fiscal care obligă autoritățile locale să modifice taxele în funcție de evoluția inflației. Culmea, cei 2 consilieri locali ai PDL prezenți la ședință au votat „împotrivă”, în condițiile în care legea care prevede acest lucru a fost adoptată pe vremea când democrat-liberalii erau la Putere.

Modificările fiscale vor face ca, în 2014, proprietarul unui apartament în Constanța cu 2 camere, de aproape 50 de metri pătrați și construit în 1980 să plătească un impozit mai mare cu 20 de lei, adică taxa crește de la 124 de lei la 144. Pentru un apartament de 3 camere, majorarea este de 26 de lei, iar pentru o casă de peste 80 de metri pătrați proprietarul va plăti anul viitor 202 lei în loc de 174.

„Se indexează numai impozitele pe clădiri și terenui cu 16,05 la sută. Restul taxelor rămân neschimbate. Taxe de gunoi rămâne 10 lei pentru persoanele care nu au subvenție la căldură și între 3 și 8 lei pentru cele care beneficiază“, a declarat Carmen Trentea, director adjunct SPIT Constanța.

Radu Mazăre a reamintit că, anul trecut, Constanța a fost singurul oraș mare din țară unde taxele nu au fost majorate.

„Guvernul a obliat primăriie care au datorii să indexeze deja de anul trecut. Primăriile care nu aveau datorii, puteau să nu indexeze, ceea ce am făcut noi Constanța, singurii din România. Probabil că indexarea ar fost anul trecut de vreo 11 la sută.

Anul acesta însă fiind anul trei s untem obligați. Chiar dacă avem sau nu datorii, legea ne obligă. Suntem una din puținele primării care  nu avem datorii. Suntem cunoscuți și în piața financiară că ne-am achitat datoriile, am plătiti tot ce aveam de plătit“, a declarat Radu Mazăre, primarul municipiului Constanța.

În aceeași ședință, aleșii locali au aprobat și câteva modificări tehnice la proiecte cu fonduri europene, așa cum sunt cel al pasarelelor pietonale din stațiunea Mamaia, cel al reamenajării Parcului Primăriei și al extinderii căminului de bătrâni, denumit Parcul Seniorilor.

De asemenea, Consiliul Local l-a premiat pe Ion Gembășanu, membru fondator al Asociației Județene de Sport a Persoanelor cu Handicap pentru organizarea la Constanța a Jocurilor Naționale destinate acestora. În fine, seria ședințelor Consiliului Local s-a încheiat în sunet de colinde.

Aleșii au fost colindați de grupul de copii „Armonia” din Ovidiu și de micuții din campusul social Henri Coandă care au primit cadouri din partea primarului Radu Mazăre.

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire