joi, 22 august 2019

Telefonul mobil împlinește astăzi 44 de ani. Primul 'celular' avea 1,1 kilograme și costa aproape 10.000 de dolari - VIDEO

Telefonul mobil împlinește astăzi 44 de ani. Primul 'celular' avea 1,1 kilograme și costa aproape 10.000 de dolari - VIDEO

Fiecare dintre noi are astăzi câte un smartphone sau chiar mai multe. Dar puțină lume știe telefonul mobil împlinește astăzi 44 de ani.

Povestea lui începe cu inginerul Martin Cooper de la Motorola. În data de 3 aprilie 1973, acesta a efectuat în fața reporterilor adunați să celebreze invenția o farsă de neimaginat: în prima convorbire realizată vreodată de pe un telefon mobil l-a sunat pe rivalul său de moarte de la American Telephone & Telegraph (AT&T), dr. Joel S. Engel, scrie vocea.biz.

Motorola și Bell Labs, o subsidiară a gigantului AT&T, se luptau în anii 1970 care să aducă primul telefon cu adevărat mobil. În acel moment existau deja telefoane cvasi-mobile, cele instalate în automobile. Bell Labs a lansat ideea unui telefon mobil încă din 1947, dar primele modele erau limitate la prezența în autumobil din cauză că necesitau prezența unor echipamente grele, de circa 12 kilograme.

Și așa intră în scenă Martin Cooper. Născut în 1928, din părinți evrei de origine ucraineană, vizionarul Cooper a fondat mai multe companii de-a lungul timpului și a fost membru al mai multor comitete ale Federal Communications Commission (FCC), autoritatea americană de reglementare în domeniul telecomunicațiilor.

În anul 1954 el a ajuns la Motorola și a început curând cursa cu AT&T în privința realizării primului telefon mobil. AT&T avea deja monopolul telefoniei fixe în SUA, iar Motorola nu dorea ca aceasta să aibă și monopolul telefoniei mobile, un domeniu pe care îl vedea de viitor.

De altfel, Cooper are și patentul pentru telefonul mobil, alături de mai mulți cercetători de la Motorola, acordat tot în 1973. Cooper a spus anterior că a avut ca obiectiv să realizeze Comunicatorul folosit de către căpitanul James T. Kirk în serialul SF Star Trek, însă a pornit inițial de la un alt dispozitiv, purtat de către detectivul Dick Tracy în benzile desenate care îl reprezintă.

Acesta era un ceas inteligent care putea fi folosit ca un radio, fiind de fapt predecesorul ceasurilor inteligente de astăzi.

Motorola DynaTAC

A durat, însă, zece ani până când Motorola să aducă pe piață modelul DynaTAC, cu care Cooper realizase prima convorbire pe mobil din istorie. Acesta se încărca în zece ore și oferea apoi destulă energie cât pentru 30 de minute de convorbiri. Avea un ecran și oferea posibilitatea de a apela ultimele 30 de numere. Cântărea, însă, 1,1 kilograme, fiind o adevărată ”cărămidă”, și costa la acel moment 3.995 de dolari, ceea ce ar însemna astăzi echivalentul a 9.366 de dolari.

Motorola DynaTac a intrat, însă, în cultura populară a acelor acelor timpuri: Gordon Gekko (Michael Douglas) avea unul în „Wall Street”, iar Zack Morris (Mark-Paul Gosselaar) îl folosea în „Saved by the Bell” (“Salvați de clopotel” – n.r.), și a apărut și în „American Psycho”. Dacă Motorola a lansat primul telefon mobil, Bell Labs a dezvoltat prima rețea celulară din SUA.

În total, Martin Cooper are 11 brevete de invenție în domeniu. Acum, la 89 de ani, Martin Cooper este membru în consiliul de administrație al unei companii despre care spune că va revoluționa industria electronicelor. Este vorba de Energous, o companie care vrea să încarce toate gadgeturile wireless, potrivit CNN Money.

Între timp, însă, destinele celor două companii în cauză s-au despărțit și mai mult. Motorola s-a spart în două entități în 2010, după ce Motorola a avut pierderi de 4,3 miliarde de dolari în perioada 2007-2009. Așa au apărut două entități: Motorola Mobility – care producea telefoane și tablete și Motorola Solutions – care produce stații de emisie-recepție.

Comenteaza aceasta stire