luni, 19 august 2019

Tensiuni diplomatice internaționale după ultimele dezvăluiri Wikileaks ( update 19:30 )

Secretele diplomației americane sunt știute acum de o lume întreagă. Site-ul specializat în informații secrete, Wikileaks, a publicat, aseară, un nou set de documente confidențiale. Este vorba despre cel puțin 250 de mii de depeșe diplomatice provenite de la ambasadele Statelor Unite, documente de uz intern care ar putea pune Washingtonul într-o situație tensionată cu aliații săi. Chiar dacă accesul pe site-ul Wikileaks a fost blocat ieri, cotidiane internaționale au făcut publice sute de mii de documente pe edițiile lor online.

 

Mai multe ziare internaționale de prestigiu, precum The Guardian, Le Monde, Der Spiegel sau New York Times, au publicat duminică seară, în edițiile online, 251 de mii de documente diplomatice americane obținute de site-ul WikiLeaks. Acestea se referă la toate marile subiecte de discuție din țările lumii. Potrivit noilor documente, americanii consideră că liderul Franței, Nicolas Sarkozy, este un împărat gol, liderul nord-coreean, Kim Jong-il, suferă de epilepsie, iar asistenta medicală a președintelui libian, Muammar Khadafi, este o blondă focoasă. Cancelarul Germaniei este etichetat de către americani drept Angela Teflon Merkel, care se teme de riscuri și este rareori creativă. De asemenea, președintele rus Dmitri Medvedev este catalogat de ambasada Statelor Unite la Moscova drept „Robin”, partenerul lui Batman. Tot americanii spun despre liderul de la Kremlin că este ezitantul sau temătorul, în timp ce premierul Vladimir Putin este considerat masculul Alpha.

În aceleași documente, prim-ministrul italian Silvio Berlusconi este caracterizat de către un diplomat american de la Roma drept „vanitos și ineficient ca lider european modern”. Un alt raport al ambasadei îl prezintă ca pe un politician slab din punct de vedere politic și fizic, care nu se odihnește suficient din cauza petrecerilor nocturne. Președintele afgan Hamid Karzai este catalogat drept „paranoic”. Telegrame diplomatice de la Ryiad arată, de asemenea, că regele Arabiei Saudite a cerut în repetate rânduri Statelor Unite să atace Iranul și să-l înlăture de la putere pe Mahmoud Ahmadinejad. Potrivit acelorași documente publicate de Wikileaks, saudiții rămân principalii finanțatori ai grupurilor teroriste precum al-Qaida. Sâmbătă seara, Departamentul de Stat american afirmase că site-ul Wikileaks încalcă legislația Statelor Unite și au respins orice negociere cu Julian Assange. De asemenea, Casa Albă a avertizat că publicarea depeșelor diplomatice, provenite de la ambasadele SUA, va pune în pericol multe vieți omenești, operațiunile globale de contraterorism, și va afecta relațiile Statelor Unite cu aliații săi. Până acum, site-ul WikiLeaks a făcut dezvăluiri despre războiul din Afganistan și despre prezența trupelor americane și străine în Irak în perioada 2004-2009.

Comenteaza aceasta stire