vineri, 19 iulie 2019

Țiganii au făcut grătare printre cruci, de Paștele Blajinilor

Paștele Blajinilor este un pretext bun pentru un dezmăț culinar. Asta și-au spus probabil și țiganii care au mers astăzi în cimitire. Micii, cârnații și pulpele de pui s-au rumenit pe jarul încins, iar fumul s-a ridicat printre cruci și morminte. 

„Cârnăciori, friptură de porc, de toate. Avem de la mizilic, până la cozonac“, au spus ei.

Lângă carnea coaptă pe grătar, țiganii au așezat fructe exotice, băuturi scumpe și au aranjat masa cu tacâmuri și pahare aurite. Mii de constănțeni au mers astăzi, de Paștele Blajinilor, în cimitirele din oraș.

Străzile din jurul acestora au fost complet blocate, iar mașinile parcate haotic le-au dat mari bătăi de cap șoferilor care s-au deplasat cu greu prin zonă.

Cimitirul de la marginea Buzăului, a fost mai aglomerat decât în orice altă zi din an. Îmbrăcați cu hainele bune, țiganii și-au luat de acasă mese, scaune, grătare, multe sticle de băutură și pungi pline cu mâncare, ca să petreacă printre morminte.

Familia Andronache, una foarte numeroasă și cunoscută printre țiganii din Buzău, obișnuiește să întindă mesele în cimitir de 10 ani. 

„Știam ce mănâncă morții noștri. E tradiția noastră bătrânească“, spun membrii familiei.

Festinul s-a încheiat la Buzău după orele prânzului, când țiganii au plecat, pe rând, unii în mașini scumpe, alții, cu căruța trasă de cai.

Nici țiganii din Galați nu s-au lăsat mai prejos. Aici, însă, sărbătoarea a fost umbrită de cerșetorii care au băut până când li s-a făcut rău. Pentru aceștia, ambulanțele au fost solicitate să intervină, astăzi, de zeci de ori.

„Serviciul nostru a fost asediat pur și simplu de solicitări. Ni s-a dublat numărul de cazuri. Și acum avem mașini care sunt în cimitire pentru a răspunde solicitărilor. Am recoltat din cimitire 13 pacienți de vârste diferite cu intoxicații etanolice, căzuți, leșinați... Sărbătorile acestea au fost grele și pentru noi, dar mai ales pentru gălățeni”, a spus dr. Mihai Polinschi, Managerul S.A.J. Galați.

Biserica nu recunoaște Paștele Blajinilor sau Paștele Morților, originile acestei sărbători fiind, probabil, din timpurile precreștine, când strămoșii noștri erau păgâni.

Se crede că de Paștele Blajinilor sufletele morților sunt libere și pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei și date de pomană.

Comenteaza aceasta stire