vineri, 19 iulie 2019

Tot mai mulți părinți REFUZĂ să își vaccineze copiii! Vaccinurile sunt necesare, dar nu obligatorii pentru începutul anului școlar - VIDEO

Mai sunt două săptămâni până când copiii vor începe şcoala iar pentru părinţi au apărut grijile. Rechizite noi, uniforme, fondul clasei – fel de fel de cheltuieli. Însă, mai importantă decât banii este sănătatea celor mici când intră în colectivitate. Medicii atrag atenţia că elevii ar trebui să aibă avizul epidemiologic şi vaccinările obligatorii la zi. Din păcate, tot mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii împotriva unor boli grave, unele chiar mortale.

La fiecare început de an școlar, părinții trebuie să se prezinte la unitățile de învățământ cu o serie de documente care să arate că cei mici sunt sănătoși. Acest lucru este valabil atât la școli, cât și la grădinițe și creșe.

"Aceste acte se referă în special la dovada de vaccinare, la avizul epidemiologic și la adeverința medicală. Toate eliberate de medical de familie. Adeverința medicală care stipulează clinic sănătos în cazul în care copilul nu are nicio afecțiune", a declarat dr. Loti Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Constanța.

Doar avizul epidemiologic este obligatoriu. Fără el, copilul nu este primit în colectivitate. Cât despre lista vaccinărilor, aceasta este opțională. În ultimii ani, mulți părinți au ales să nu-și mai imunizeze copiii, influențați de tot felul de informații apărute pe internet. O alegere total greșită, spun medicii!

"Sunt și părinți care refuză să facă vaccinurile, dar copiii lor nu au ajuns încă la vârsta de intrare în colectivitate pentru că acest lucru se întâmplă mai mult în ultimul an. Dar în anul următor vor exista și astfel de cazuri", a precizat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.

 

"Au venit câțiva părinți și m-au întrebat dacă primim copii care nu au niciun vaccin. La acest moment primim, dar dacă se va da o lege ca și obligativitate pentru părinți atunci vor fi alte condiții", a susținut Georgeta Adam, directorul Grădiniței 'Steluțele Mării'.

Din fericire, ponderea părinților care își vaccinează copiii este mult mai mare.

Datele Ministerului Sănătății arată că în ultimii cinci ani, acoperirea vaccinală la nivelul țării a scăzut de la 95 la 85 la sută.

În colectivitate, cel mai ușor se transmit virozele respiratorii, gripele, dar și infecțiile streptococice care, spun medicii, au început să se manifeste destul de des în ultimii ani. 

Comenteaza aceasta stire