miercuri, 24 iulie 2019

Tratament revoluționar pentru cancer!

Tratament revoluționar pentru cancer!

Un nou tratament pentru persoanele care suferă de cancer, prezentat la Congresul European de Cancer, este considerat 'revoluționar'.

Pacienții care suferă de cancer la gât și cap și care au luat medicamentul nivolumab, au trăit mai mult decât cei cu aceeiași boală, dar care au făcut tratament cu chimioterapie.

Acest medicament întrerupe semnalele chimice pe care celule canceroase le folosesc pentru a convinge sistemul imunitar că sunt sănătoase, scrie BBC News

În mod obișnuit, pacienții cu cancer la cap sau la gât în stadiu avansat au puține șanse de supraviețuire. Un studiu pe 350 de pacienți, publicat în Jurnalul de Medicină New Englang, a arătat că 36% dintre pacienții care au făcut imunoterapie cu nivolumab trăiau un an mai târziu de la începerea tratamentului, spre deosebire de 17% dintre pacienții care au făcut chimioterapie.

De asemenea, pacienții care au făcut imunoterapie au avut mai puține efecte secundare decât cei care au făcut chimioterapie.

Acest tratament a dat rezultate foarte bune și în cazul pacienților ale căror tumori au fost testate pozitiv și pentru HPV. Bolnavii au supraviețuit cu 9,1 luni mai mult dacă au făcut tratament cu nivolumab, spre deosebire de cei care au făcut chimioterapie, care au supraviețuit doar cu 4,4 luni mai mult. În mod normal, speranța de viață a acestor pacienți este sub șase luni.

Un alt studiu, realizat pe 94 de pacienți care sufereau de cancer de rinichi în stadiu avansat, a arătat că prin combinarea medicamentelor nivolumab și ipilimumab tumorile pot fi reduse cu până la 40%. Dintre acești pacienți, unul din zece nu mai avea niciun semn de cancer la finalul tratamentului. Prin comparație, doar în cazul a 5% dintre pacienții care fac un tratament standard se reduc tumorile.

Un pacient diagnosticat cu cancer de rinichi și căruia i s-a spus că mai are de trăit între trei și cinci ani, a făcut imunterapie și în patru luni i s-au micșorat una dintre tumori, iar două dintre ele nu au mai crescut.

De asemenea, bărbatul în vârstă de 64 de ani nu a avut niciun efect secundar și în timpul tratamentului a putut merge la serviciu.

"Mă simțeam puțin ca un impostor, după ce am fost diagnosticat cu cancer terminal și eu nu aveam nicio durere. Nu m-am simțit deloc rău, mi-a fost puțin rușine. Sunt norocos că am putut beneficia de acest tratament", a spus Peter Waite.

Deocamdată, nivolumab a primit aprobare doar pentru tratarea cancerului de piele și poate fi folosit și în combinație cu ipiliumumab. Aceste medicamente întrerup semnalele chimice pe care celule canceroase se folosesc pentru a convinge sistemul imunitar că sunt sănătoase.

"Acest studiu a arătat că tratamentul poate prelungi viața pacienților pentru care nu există un alt tratament, fără să distrugă calitatea vieții. Odată ce s-a s-a întins în organism sau a revenit, cancerul de cap și gât este foarte dificil de tratat. Este minunat faptul că acest rezultatul acestui tratament ne arată că avem o formă de terapie care poate prelungi viața semnificativ. Sunt nerebdător să facem studiul clinic", a spus profesorul Kevin Harrington de la Institutul de Cercetare al Cancerului.

Comenteaza aceasta stire