duminică, 21 iulie 2019

Patru elevi din Constanța, eliminați de la simularea examenului de bacalaureat la limba română. VEZI SUBIECTELE

Au copiat la simulare! Patru liceeni din Constanţa şi-au furat singuri căciula şi au încercat să fraudeze testarea menită să le arate nivelul cunoştinţelor. Au fost daţi afară din sală după ce s-au folosit de telefonul mobil pentru rezolvarea subiectelor. Nu au fost singurii lipsiţi de seriozitate. Sute de elevi nu s-au prezentat astăzi la proba de limba şi literatura română.

În loc să își testeze cunoștințele pentru examenul de bacalaureat, câțiva elevi constănțeni și-au testat metodele de fraudat.

Ei au fost prinși în timp ce încercau să copieze la proba la limba și literatura română, chiar dacă notele la simulare nu se trec în catalog decât la cererea elevului.

"Cei 4 elevi aveau asupra lor telefonul mobil. Doi elevi au încercat să îl folosească, iar doi îl aveau, dar nu îl foloseau. Conform metodologiei, nu vor mai participa la următoarele simulări", a declarat Cristina Ivan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

 

"Peste foarte puțin timp, respective luna iunie-iulie, încep exmanele la care nota chiar contează. Implicit, și atunci vor fi puși în aceeași situație. Aceiași copii vor avea, probabil, tendința să copieze pentru că nu sunt foarte bine pregătiți", a precizat Laura Secu, psiholog școlar.

Probabil că nu s-au simțit pregătiți nici cei aproape 900 de liceeni constănțeni care au absentat la proba de astăzi. Ceilalți au venit la simulare relaxați și siguri pe ei. Spun că subiectele nu au fost foarte ușoare, dar au reușit să rezolve mare parte din cerințe.

Au fost însă și elevi care au tratat simularea națională cu mai puțină seriozitate.

Subiectele au fost unice la nivel național, diferențiate în funcție de filieră, profil și specializare. Simularea bacalaureatului va continua până la sfârșitul acestei acestei săptămâni. Rezultatele care le vor arăta liceenilor cât de pregătiți sunt pentru examenul de bacalaureat vor fi aflate pe 18 martie. La simularea evaluării naționale, notele au fost dezastruoase. Mai puțin de jumătate dintre elevii constănțeni au reușit să obțină media 5.

***

Simularea examenului de Bacalaureat va avea loc în perioada 7 – 10 martie, la nivel național, pentru cei peste 345.000 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a.

Conform calendarului de desfășurare a simulării examenului de Bacalaureat, luni, 7 martie, elevii vor susține proba scrisă la Limba și literatura română.

Marți, 8 martie, se va desfășura proba la Limba și literatura maternă pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale, iar miercuri, 9 martie, are loc proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie).

Joi, 10 martie, numai elevii clasei a XII-a vor susține proba la alegere a profilului și specializării. Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 18 martie, însă notele obținute nu se trec în catalog. În situația excepțională în care se dorește acest lucru, elevul trebuie să solicite profesorului consemnarea notelor în catalog.

„Obiectivele simulării examenului de bacalaureat sunt familiarizarea elevilor din clasele terminale de liceu cu rigorile examenului pe care îl vor susține la finalul învățământului liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins, precum și optimizarea pregătirii elevilor”, precizează ministerul Educației într-un comunicat de presă.

Astfel, în urma analizei rezultatelor, inspectoratele școlare vor lua măsuri de monitorizare și control, dar și de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.

Subiectele pentru simularea la nivel național a examenului de bacalaureat, diferențiate în funcție de filieră, profil și specializare, sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro.

Subiectele sunt realizate pe temele prevăzute în programa de examen, parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi făcută, în baza unor bareme, de doi profesori din unitățile de învățământ liceal în care elevii susțin evaluarea, unul dintre profesori fiind cel care predă la clasă.

Anul trecut, rata de prezență la simularea examenului de Bacalaureat la clasa a XI-a a fost de 86,41% (128.052 de elevi). Dintre cei prezenți, 28,51% au obținut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele). La clasa a XII-a, prezența a fost de 147.454 de elevi (83,31%) și au obținut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele) 38,77% elevi.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Daniel Ababei, elev de nota 10 la bacalaureat: 'În sistemul de învățământ românesc se pune accentul pe cantitatea informației, nu pe calitate'
De Neptun TV 11 iulie 2019

Daniel Ababei a obținut nota maximă la examenul de Bacalaureat. Din toamnă, va urma cursurile universității „Imperial College London“, la Secția de securitate cibernetică.

CONSTANȚA. Calendarul probelor scrise la Bacalaureat 2019. Când se vor afișa primele rezultate
De Neptun TV 1 iulie 2019

Luni, 1 iulie, se desfășoară proba scrisă la Limba și Literatura Română. Timpul destinat elaborării lucrării este de trei ore.