joi, 17 ianuarie 2019

Tribunalul popular al romilor din Bulgaria a emis o condamnare la moarte simbolică pentru Kiro - update

27 de persoane au fost condamnate la plata unor amenzi, iar alte două rămân arestate în urma violențelor interetnice din sudul Bulgariei. După  accidentarea mortală intenționată a unui tânăr de 19 ani, autoritățile au înființat o celulă de criză ca să gestioneze situația incendiară. 

Primele măsuri luate de autoritățile bulgare în contextul violențelor interetnice de săptămâna trecută par să-i ocolească pe cei care au provocat incidentele. 27 de persoane vor plăti o amendă contravențională, iar două vor rămâne în continuare în arest, sub acuzația de huliganism și vandalism. Totuși, premierul bulgar a avertizat că de acum înainte, cei care încalcă legea vor fi judecați fără părtinire. Peste două mii de oameni au participat, dumincă, la funeraliile lui Angel Petrov, tânărul de 19 ani ucis în accidentul de sâmbătă seara, din localitatea bulgară Katunița. Angel Petrov a fost strivit de un micorbuz condus de un rom. Martorii oculari au declarat că nu a fost vorba despre un accident, ci despre un act voluntar. Infractorul este nepotul interlopului Kiril Rașkov, cel care s-a autointitulat “regele Kiro”. Acesta pretinde că este liderul romilor din întreaga Bulgarie. El este cunoscut pentru afacerile ilegale cu alcool contrafăcut, cât și pentru numeroasele amenințări cu moartea la adresa localnicilor. Tribunalul popular al romilor din Bulgaria a emis o condamnare simbolică la moarte pentru Kiro. Moartea tânărului bulgar a provocat o reacție în masă, astfel că sătenii au incendiat mai multe proprietăți ale regelui Kiro. Printre protestatari s-au aflat și numeroși suporteri ai unor echipe locale de fotbal.  Guvernul bulgar a înființat o celulă de criză în al doilea oraș ca mărime al țării, Plovdiv, pentru evita noi escaladări ale tensiunilor interetnice, care au șocat o țară întreagă. Violențele au avut ecou în toată țara, astfel că duminică, exact în ziua înmormântării tânărului ucis, bulgari din mai multe localități din nordul si sudul țării au atacat comunitățile de romi. Chiar dacă situația pare să revină la normal în Katunița și Ploviv, sute de polițiști și pompieri au fost mobilizați pentru a preveni orice fel de evenimente nedorite. Această situație amintește de ceea ce s-a întâmplat în localitatea constănțeană Mihail Kogălniceanu, pe 9 octombrie 1990. Atunci, un rom l-a înjunghiat pe un aromân. A urmat un adevărat dezastru: 36 de case în care locuiau membri ai comunității rome au fost incendiate. 

Comenteaza aceasta stire

Scenarii posibile după ce Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor
De Mediafax 16 ianuarie 2019

Decizia Camerei Comunelor de respingere a Acordului negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul generează câteva scenarii posibile pentru finalizarea procedurii Brexit, dar criza politică probabil se va prelungi.

Scandalul bebelușilor modificați genetic: Cercetătorul chinez, criticat pentru că ar fi pus în pericol viețile copiilor
De Neptun TV 8 ianuarie 2019

El nu a răspuns imediat la solicitarea transmisă de Reuters prin e-mail pentru a comenta acest subiect.

Numirea lui Adrian Zuckerman ca ambasador SUA în România, RETRIMISĂ din rațiuni procedurale președintelui Donald Trump, care o poate reformula
De Mediafax 4 ianuarie 2019

Adrian Zuckerman a emigrat din România în Statele Unite la vârsta de zece ani, fiind fluent în limba română.

Accident feroviar extrem de GRAV. Șase persoane au murit. GALERIE FOTO
De Neptun TV 2 ianuarie 2019

Deocamdată nu este cunoscută cauza accidentului, dar există informații potrivit cărora un tren de călători în drum spre Copenhaga a lovit un tren de marfă, în mijlocul vânturilor puternice.

Cel puțin patru răniți după ce un vehicul a lovit un grup de pietoni într-un oraș din Germania
De Neptun TV 1 ianuarie 2019

Incidentul s-a produs în Piața Berlin din orășelul german Bottrop. Un individ a lovit cu un vehicul un grup de pietoni. Patru persoane au fost rănite, una fiind în stare gravă, au anunțat autoritățile germane.

Uniunea Europeană speră să semneze în 2019 un acord comercial cu națiuni din America de Sud
De Neptun TV 29 decembrie 2018

În prezent, cea mai mare zonă comercială internațională este spațiul de liber-schimb UE-Japonia.

Zona din jurul centralei de la Cernobâl, atracție turistică! Ce poți descoperi acolo
De Neptun TV 19 decembrie 2018

La o conferință de presă organizată la Kiev, ministrul ucrainean al Mediului și Resurselor Naturale, Ostap Semerak, a anunțat că peste 63.000 de turiști au vizitat în acest an zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobâl, comparativ cu aproximativ 8.000 de vizitatori în anul 2014 și aproximativ 49.000 de vizitatori în 2017.