duminică, 24 iunie 2018

Trompetistul trupei Vunk a fost ARESTAT în dosarul de cămătărie și spălare de bani

Trompetistul trupei Vunk a fost ARESTAT în dosarul de cămătărie și spălare de bani

Magistrații Curții de Apel București au decis arestarea lui Neculau Dănuț-Dumitru, trompetistul trupei Vunk, în dosarul în care sunt investigate fapte de constituire a unui grup organizat, camătă, înșelăciune, deturnarea licitațiilor publice, abuz în serviciu și spălare de bani.

Alături de acesta, au mai fost arestați Florin Adrian Moldoveanu, Gabriela Alexandra Breazu, și Ileana Alina Filip, pe o perioadă de 30 de zile.

Decizia Curții de Apel poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Grupul, cunoscut sub denumirea generică de Executorii, s-ar fi format în anul 2014, an în care Petre Ștefan, administrator al mai multor firme și liderul grupului infracțional a început, alături de Gherghe Adrian și Copcea Dragoș Tache George să ofere cu împrumut sume de bani cu dobândă către persoane aflate, de regulă, într-un impas financiar de moment.

Potrivit DIICOT, structura și ierarhizarea grupului de crimă organizată a fost una de natură piramidală, bazată pe relații de prietenie, interese comune, rudenie, afinitate și concubinaj.

"Pentru a-și asigura veniturile, dar și pentru a avea o pârghie, pentru a crea o presiune psihică asupra debitorilor, sumele de bani oferite cu dobândă erau înscrise în contracte de împrumut cu sau fără garanție imobiliară, ce puteau fi puse în executare silită", explică procurorii.

Sursa citată susține că activitatea de cămătărie era mascată prin încheierea unor acte notariale de împrumut, în care cei care primeau banii erau de acord dă înapoieze sume mult mai mare.

"Ulterior, membrii inițiali ai grupului infacțional, format din inculpații Petre Ștefan, zis Fane, Gherghe Adrian și Copcea Dragoș Tache George au identificat în afară de perceperea dobânzii mascate, o altă metodă de a realiza profituri,de această dată mult mai însemnate, respectiv prin executarea silită a debitorilor chiar imediat după expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor împrumutate, scopul membrilor grupului nefiind acela de a recupera sumele împrumutate și dobânzile aferente ci acela de a obține proprietatea", arată DIICOT.

Pentru acest lucru a fost atras în activitate Mihail Popa, executor judecătoresc, "persoană responsabilă cu realizarea efectivă a actelor de punere în executare silită a contractelor de împrumut cu garanție imobiliară", care a ajuns rapid în eșalonul decizional al grupului.

"Popa Mihai, prin cunoștințele sale juridice și calitatea sa de executor judecătoresc a „condus” gruparea infracțională organizată la un alt nivel de realizare a câștigurilor, respectiv de la procente din suma împrumutată (de cele mai multe ori mai mici decât suma împrumutată efectiv), la câștiguri însemnate (obținerea unor profituri de peste 300%), prin punerea în executare silită a contractelor de împrumut, respectiv scoaterea la licitație publică, deturnarea acestor licitații publice și adjudecarea prin intermediari a unor imobile aparținând debitorilor la prețuri de cel mult 30% din valoarea de piață", potrivit anchetatorilor.

Procurorii spun că grupul era structurat pe două paliere, unul decizional, din care făceau parte, în principal, Petre Ștefan, și Popa Mihail, executor judecătoresc, secondați de Gherghe Adrian și Copcea Dragoș Tache George, și altul execuțional din care făceau parte locotenenții acestora. Ulterior, schimbările legislative și destructurarea altor grupări au dus la modificarea structurii rețelei, unul dintre cei atrași fiind Neculau Dănuț-Dumitru, parte a trupei Vunk.

'În perioada 2014-2016, aceste persoane au avut aleatoriu calități de „creditori”, ”participanți la licitații publice”, „adjudecatari ai imobilelor vândute în cadrul licitațiilor publice”", spune DIICOT.

Ulterior ar fi fost atrași în grupare un alt executor, Mihai Ghișoiu, un avocat, Silviu Tuțoiu, care "avea are rolul de întocmire a actelor ce urmau să fie încheiate cu debitorii și reprezentarea juridică în fața instanțelor de judecată în vederea obținerii încuviințărilor de executare silită", precum și Filip Ileana Alina, angajată a unui birou notarial, "care avea rolul de a perfecta actele notariale încheiate între creditori și debitori, care stăteau la baza dosarelor de executare silită."

"Prin încheierea în unui contract autentificat de un notar public, aceștia își atingeau scopul scopul real al activității lor care nu era acela de a-și recupera suma de bani împrumutată și dobânda convenită ci acela de a obține un titlu ce putea fi învestit cu formulă executorie, în baza căruia să treacă ulterior la executarea silită asupra bunurilor imobile ale debitorilor, pe care să și le adjudece beneficiind de concursul strict dedicat în acest sens al executorilor judecătorești, inculpații Popa Mihail și Ghișoiu Mihai, susținuți de participarea prin persoane interpuse la licitațiile publice trucate și beneficiind totodată de consultanța juridică a avocatului Tuțoiu Silviu Ionuț care s-a erijat într-un veritabil “consigliere” prin furnizarea de sfaturi și soluții juridice aparent legale, menite să sprijine realizarea scopurilor ilicite ale grupului infracțional organizat", explică anchetatorii.

Imobilele obținute ar fi fost revândute la prețuri mult mai mari față de cel de achiziție

Comenteaza aceasta stire

Un român în vârstă de 15 ani, reținut pentru terorism
De Neptun TV 22 iunie 2018

Adolescentul și-a manifestat intenția de a participa la luptă alături de organizațiile teroriste, exprimându-și ideea de a călători în zonele de conflict.

60.000 de sticle cu băuturi răcoritoare contrafăcute, confiscate în Portul Constanța Sud Agigea
De Neptun TV 22 iunie 2018

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu lucrătorii vamali au controlat joi un container sosit din China, având ca destinatar o societate comercială din județul Ilfov.

Militarul dispărut zilele trecute, găsit mort pe plaja de la Vadu. Ce au mai descoperit autoritățile este șocant
De Neptun TV 13 iunie 2018

Potrivit IPJ Constanța, bărbatul decedat este militarul dispărut în urmă cu câteva zile.

Copilul dispărut ieri în apele mării de la Corbu, a fost părăsit de părinți. Ce spun despre el psihologii
De Neptun TV 11 iunie 2018

Reprezentanții ISU Dobrogea au informat că la fața locului a fost trimis un echipaj de scafandri, care au căutat până la lăsarea întunericului.

INCENDIU la clubul Ego din MAMAIA. Pompierii au intervenit în forță
De Neptun TV 9 iunie 2018

Clubul se află în nordul stațiunii Mamaia.

Autocar înmatriculat în România, cu 48 de pasageri, accident lângă Vidin! 11 români RĂNIȚI
De Neptun TV 7 iunie 2018

De asemenea, reprezentanții ambasadei au contactat compania de transport, iar în urma discuțiilor, s-a stabilit faptul că un alt autocar al companiei va prelua toți pasagerii.

Momente de groază pentru o familie din Mangalia. Fiica lor a dispărut
De Antonia Maer 5 iunie 2018

Indiciile din jurul dispariției tinerei de 26 de ani i-a făcut pe cei apropiații săi să se gândească la o tragedie.

CONSTANȚA. O mașină a ars ca o torță. VIDEO
De Neptun TV 5 iunie 2018

Imaginile vorbesc de la sine!

CONSTANȚA. LOCUL BLESTEMAT. O femeie a ajuns în stare gravă, în urma unui accident rutier. În același loc au murit doi tineri! GALERIE FOTO
De Neptun TV 3 iunie 2018

Incidentul s-a produs la intersecția străzilor Decebal cu Mircea cel Bătrân din Constanța.

CONSTANȚA. S-a urcat la volan după ce a băut și a ajuns în ZID! Apoi la spital. Un șofer și-a făcut mașina praf!GALERIE FOTO
De Neptun TV 1 iunie 2018

Acesta a pierdut controlul direcției de mers către dreapta, intrând în coliziune cu un imobil.

JUDEȚUL CONSTANȚA. O tânără a murit, alte trei persoane rănite după explozia unui cauciuc! GALERIE FOTO
De Neptun TV 31 mai 2018

În urma accidentului, una dintre victime s-a aflat timp de mai multe minute în stop cardiac.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Marea face încă o victimă! Un bărbat a murit înecat la Eforie! Imagini cu puternic impact emoțional
De Neptun TV 28 mai 2018

Acesta a fost scos dintre valuri de oameni, la fața locului ajungând de urență, echipajele medicale de salvare.

Incendiu puternic la o școală! O parte din acoperiș s-a prăbușit. Instituția de învățământ nu avea autorizație de securitate la incendiu. GALERIE FOTO
De Mediafax 28 mai 2018

Flăcările se manifestau generalizat la acoperiș, existând degajări mari de fum, iar o parte din acoperișul clădirii s-a prăbușit, fiind afectată structura din lemn a acestuia.

CONSTANȚA. Descoperire macabră într-o unitate militară: un tânăr s-a împușcat în cap cu arma din dotare
De Neptun TV 27 mai 2018

“La ultima testare psihologică susținută în anul 2018, militarul a fost declarat apt”, au mai precizat reprezentanții SMFN.