sîmbătă, 15 decembrie 2018

Tudorel Toader propune OUG pentru revizuirea condamnărilor 'pe bază de interceptări sau protocoale'

Tudorel Toader propune OUG pentru revizuirea condamnărilor 'pe bază de interceptări sau protocoale'

Ministrul Justiției a anunțat, miercuri seară, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, "după terminarea concediilor".

Tudorel Toader a declarat că va propune adoptarea unei ordonanțe de urgență care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive.

"Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul și să vadă dacă X, care se crede condamnat pe nedrept a fost condamnat pe bază de interceptări sau pe bază de protocoale. Să facă o procedură de adminisibilitate și nu e vorba de protocol, de interceptare nelegală, îi respinge și rămâne hotărârea cum a fost, dacă e vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire și să o pună pe circuit, în procedura de reformare. Și cu un termen probabil. Și atunci noi ce facem? Să căutăm o pârghie de reforrmare a unor hotărâri posibil netemeinice pronunțate, repet, pe interceptări, pe protocoale. Să-i dăm încredere românului, condamnat sau necondamnat, că justiția se înfăptuiește așa cum cere Constituția", a anunțat ministrul.

Tudorel Toader spune că astfel se va spori efectivitatea justiției.

"(Ordonanța va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite și trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curții Constituționale fac această definiție, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI și folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranța națională și folosite în fapte de drept comun", a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

Întrebat când va înainta această propunere de ordonanță de urgență, ministrul Justiției a răspuns că într-un timp scurt.

"După ce se termină concediile. Imediat după ce se termină concediile", a completat Tudorel Toader.

Comenteaza aceasta stire

inPolitics.ro. Glorie înaintașilor: Cum a făcut SRI Marea Unire
De Neptun TV 3 decembrie 2018

Punem pariu că habar nu aveați de rolul major avut de serviciile secrete în unirea provinciilor istorice sub numele de România, mai ales Marea Unire de la 1918. Nici noi nu știm mare lucru despre asta, dar un raționament simplu și de bun simț nu lasă loc de echivoc: mai mult decît Armata României și la paritate cu clasa politică, unirea de la 1 decembrie 1918 e opera SRI ori a glorioșilor săi precursori.

Apel la Legalitate - Scrisoare deschisă adresată Domnului Decebal Făgădău, Primar al Constanței
De Neptun TV 20 noiembrie 2018

Vă adresez acest Apel la legalitate, cu rugamintea de soluționare și răspuns în regim de urgență, urmând să ne adresăm, după caz, instanțelor de judecată sau organelor de urmărire penală pentru prejudiciile cauzate, daune financiare și infracțiunile de serviciu savârșite pe întregul parcurs al documentației de către funcționarii implicați...