vineri, 22 februarie 2019

Ultima coridă în Catalonia, unde luptele cu tauri sunt interzise din 2012

După aproape un secol de coride, Barcelona a găzduit astăzi, ultima luptă cu tauri din regiunea catalană. La eveniment au fost prezenți peste 20 de mii de oameni. La 1 ianuarie 2012 intră în vigoare legea care interzice coridele pe teritoriul Cataloniei, după ce activiștii care apără drepturile animalelor au strâns 180 de mii de semnături în favoarea ei. Orașul Barcelona a găzduit la Plaça de Toros Monumental, ultimul spectacol de lupte cu tauri din regiunea catalană. Asta în condițiile în care în ianuarie 2012 intră în vigoare noua lege care interzice coridele în respectiva provincie spaniolă. Actul normativ a declanșat o dezbatere națională destul de aprinsă asupra acestei manifestări tradiționale spaniole care a inspirat în creațiile lor artiști și scriitori ca Picasso, Goya și Hemingway. Arena Monumental, inaugurată în anul 1914, este unica locație unde au loc coride în regiunea catalană. Organizatorii au estimat că aproape 20 de mii de spectatori au fost prezenți la ultimul spectacol de pe Arena Monumental. Unii locuitori din Barcelona sunt foarte triști că vor fi interzise coridele, alții însă spun că acest lucru reprezintă o întoarcere la normalitate. Sunt voci care susțin că legea nu a fost adoptată pentru apărarea animalelor, ci ca un gest ostil față de Spania al susținătorilor independenței Cataluniei. Aceasta este a doua regiune din Peninsulă care scote luptele cu tauri în afara legii, după Insulele Canare în anul 1991. Nu există deocamdată indicii că și alte regiuni din Spania ar dori sa le urmeze exemplul catalanilor. În ciuda tradiției coridelor, popularitatea acestora a scăzut în ultimii ani. În regiunea catalană acest declin a început odată cu sfârșitul dictaturii lui Francisco Franco în anul 1978. 

Comenteaza aceasta stire

Manifestații violente în Spania: Incendii, autostrăzi blocate și proteste pe fondul judecării celor 12 politicieni separatiști
De Neptun TV 21 februarie 2019

Manifestanții pro-independență au programat proteste pentru întreaga zi de joi, aceștia fiind însoțiți de grupurile civile Omnium și Adunarea Națională Catalană. Un protest mult mai amplu este așteptat să se întâmple spre seară.

Cazul Skripal: Starea de sănătate a fostului spion rus otrăvit cu agentul chimic Noviciok s-a schimbat
De Mediafax 18 februarie 2019

Unele studii sugerează că expunerea la acest tip de agent chimic poate duce la pierderea memoriei pe termen lung și de asemenea, poate cauza probleme musculare.

România îl recunoaște pe Juan Guaidó ca președinte interimar al Venezuelei!
De Neptun TV 8 februarie 2019

Președintele Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, a decis recunoașterea lui Juan Guaidó în calitatea de președinte interimar al Venezuelei, anunță Administrația Prezidențială.

Criza din Venezuela. Nicolas Maduro amenință cu izbucnirea unui război civil și avertizează SUA
De Mediafax 4 februarie 2019

„Îmi doresc ca nimeni să nu mai intervină în afacerile noastre interne... suntem pregătiți să ne apărăm țara”, a adăugat Maduro.

Nota de plată a Brexit: ce pagube a creat până în prezent!
De Neptun TV 3 februarie 2019

Nota de plată a Brexit: ce pagube creat până în prezent

La un pas de război? Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia a suspendat Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare
De Neptun TV 2 februarie 2019

Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruși să nu inițieze discuții privind dezarmarea cu Washingtonul.

LEGEA MARȚIALĂ ar putea reveni în actualitate în Marea Britanie
De Neptun TV 27 ianuarie 2019

"Tema majoră în toate planurile pentru un Brexit fără acord este nesupunerea civilă și teama că va conduce la decese în eventualitatea unor penurii alimentare și medicale", a declarat o sursă pentru ziar.

TRAGEDIE! ATAC ARMAT la o bancă! Un fost gardian a UCIS 5 persoane
De Neptun TV 24 ianuarie 2019

Momentan nu se cunoaște dacă atacul a început ca un jaf armat, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției din Sebring, un mic oraș din Florida cunoscut pentru o cursa auto anuală de anduranță de 12 ore.