vineri, 19 aprilie 2019

Ultima coridă în Catalonia, unde luptele cu tauri sunt interzise din 2012

După aproape un secol de coride, Barcelona a găzduit astăzi, ultima luptă cu tauri din regiunea catalană. La eveniment au fost prezenți peste 20 de mii de oameni. La 1 ianuarie 2012 intră în vigoare legea care interzice coridele pe teritoriul Cataloniei, după ce activiștii care apără drepturile animalelor au strâns 180 de mii de semnături în favoarea ei. Orașul Barcelona a găzduit la Plaça de Toros Monumental, ultimul spectacol de lupte cu tauri din regiunea catalană. Asta în condițiile în care în ianuarie 2012 intră în vigoare noua lege care interzice coridele în respectiva provincie spaniolă. Actul normativ a declanșat o dezbatere națională destul de aprinsă asupra acestei manifestări tradiționale spaniole care a inspirat în creațiile lor artiști și scriitori ca Picasso, Goya și Hemingway. Arena Monumental, inaugurată în anul 1914, este unica locație unde au loc coride în regiunea catalană. Organizatorii au estimat că aproape 20 de mii de spectatori au fost prezenți la ultimul spectacol de pe Arena Monumental. Unii locuitori din Barcelona sunt foarte triști că vor fi interzise coridele, alții însă spun că acest lucru reprezintă o întoarcere la normalitate. Sunt voci care susțin că legea nu a fost adoptată pentru apărarea animalelor, ci ca un gest ostil față de Spania al susținătorilor independenței Cataluniei. Aceasta este a doua regiune din Peninsulă care scote luptele cu tauri în afara legii, după Insulele Canare în anul 1991. Nu există deocamdată indicii că și alte regiuni din Spania ar dori sa le urmeze exemplul catalanilor. În ciuda tradiției coridelor, popularitatea acestora a scăzut în ultimii ani. În regiunea catalană acest declin a început odată cu sfârșitul dictaturii lui Francisco Franco în anul 1978. 

Comenteaza aceasta stire

Proteste violente în Irlanda de Nord: O tânără jurnalistă a murit în urma unui 'incident de natură teroristă'
De Neptun TV 19 aprilie 2019

Incidentul a avut loc în urma unei serii de percheziții efectuate de autorități în cartierul Creggan. Disidenții Republicani sunt considerați vinovați pentru moartea femeii. Polițiștii au fost ținta unui atac cu sticle cu petrol.

Primele IMAGINI din interiorul Catedralei Notre-Dame după incendiul devastator: Altarul și crucea, neatinse de flăcări
De Mediafax 16 aprilie 2019

Liderul popurului francez a lăudat „curajul” și „profesionalismul” pompierilor, aceștia reușind să salveze fațada edificiului și două turnuri importante.

Parlamentul britanic a votat: Brexitul a fost AMÂNAT până pe 30 iunie
De Neptun TV 9 aprilie 2019

Discuțiile cu opoziția laburistă pentru a încerca ieșirea din impasul Brexitului vor fi reluate după summitul UE de miercuri, a anunțat între timp guvernul britanic, dând de înțeles că dialogul nu s-a soldat încă cu un acord, potrivit France Presse.

PERICOL de RĂZBOI: Rusia a activat navele de atac și sistemele de rachetă, din cauza exercițiului NATO la care participă și România, în Marea Neagră
De Neptun TV 8 aprilie 2019

Navele de recunoaștere, navele de atac și sistemele de rachete de pe litoralul rus al Mării Negre au fost plasate în misiune, informează agenția de presă Tass și postul Russia Today.

Theresa May cere Consiliului European amânarea Brexit până pe 30 iunie
De Neptun TV 5 aprilie 2019

May a afirmat că dacă un acord va fi aprobat până la această, Marea Britanie va propune ca extinderea Brexitului să se încheie mai devreme.

Demisia Theresei May, cerută de propriul partid
De Neptun TV 22 martie 2019

Premierul a refuzat însă cererea colegilor din partid, iar ulterior, după încă un vot semnificativ pierdut în Parlament, a avut o ieșire extrem de dură la adresa deputaților.