luni, 18 februarie 2019

Ultima zi pentru depunerea declarației unice: cine trebuie să o depună și ce amenzi riscă cei care nu o trimit la ANAF!

Ultima zi pentru depunerea declarației unice: cine trebuie să o depună și ce amenzi riscă cei care nu o trimit la ANAF!

Consultanții fiscali spun că, deși termenul-li­mită pentru această declarație – care poate fi depusă și online- a fost extins, în practică au fost întâmpinate o serie de probleme, scrie ZF. Marți, 31 iulie 2018, este ultima zi în care se poate depune Declarația Unică de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România și/sau din străinătate, și de cele care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.

„Au fost câteva probleme tehnice, în general. Au fost blocaje, în sensul că întârzia foarte mult primirea confirmărilor la deschiderea de conturi. La unele a mers repede, la unele - cel mai frecvent după data de 1 iulie - a mers foarte greu, nu știu de ce. O altă problemă este că sunt destul de mulți care au venituri din chirii și care nu sunt conștienți că trebuie sau nu să depună declarația sau își aduc aminte în ultimul moment“, a spus consultanul fiscal Emilian Duca de la firma de consultanță Tax & Business Solutions.

El spune că a acordat asistență pentru completarea și depunerea declarației unice unui număr de circa 10 persoane cu venituri extrasalariale, care aveau, în general, venituri din străinătate. Peste 600.000 de persoane fizice au depus până pe 25 iulie declarația unică, iar 190.000 de formulare au fost depuse online, arată datele Ministerului de Finanțe.

„Există o serie de contribuabili care au venituri din chirii și care sunt calculate în valută. În acest caz, sistemul de calcul este foarte greu, pentru că fiecare contribuabil trebuie să-și facă singur un calcul care înainte era făcut de Fisc“, a mai spus Duca.

El a mai subliniat că forma actuală a declarației unice are niște defecte. Spre exemplu, modul de calcul este greoi în cazul veniturilor în valută, iar autoritățile ar fi trebuit să stabilească un curs unic de referință, așa cum există la acciză și pe baza lui să se calculeze impozitele la veniturile în valută fără să mai facă oamenii prea multe calcule complicate.

„În rest, mecanismul, modul de depunere în sine, este maximum ce se poate face pentru online. E un PDF inteligent, are toate facilitățile, nu este extra­ordinar de greu la depunere, dar mă așteptam la altceva, la un ecran în care oamenii să își introducă datele pe care le au. Mă așteptam la o interfață mai prietenoasă cu utilizatorul“, a mai spus Duca.

El a adăugat că, în majoritatea situațiilor, persoanele fizice au nevoie de asistență în completarea datelor, fie din partea unui contabil, fie din partea unui consultant fiscal, lucru care îi sperie pe cei mai mulți dintre contribuabili.

„Acest lucru face ca o bună parte din declarații să fie depuse tot pe vechiul sistem, pentru că oamenii au mai multă încredere în omul de la ghișeu, plus că este gratis, față de un consultant extern pe care ar trebui probabil să îl și plătească. În general, sistemul pentru persoane fizice este destul de complicat, ar putea să fie mult simplificat dacă s-ar dori un dialog“, a conclu­zionat Emilian Duca.

Marți, 31 iulie 2018 este ultima zi în care se poate depune Declarația Unică, iar persoanele fizice pot depune această declarație online, „prin intermediul aplicației care poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro/, cu numele de utilizator și parola contului personal din Spațiul Privat Virtual, prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro“, au transmis reprezentanții Ministerului de Finanțe. De asemenea, declarația poate depune și în format hârtie direct la registratura administrațiilor fiscale ale ANAF sau prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Cine trebuie să depună declarația unică

Declarația unică se completează și se depune de persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România și/sau din străinătate, și de cele care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri și aleg să plătească contribuția de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligația de a depune acest formular, mai arată datele Finanțelor. Cei care nu depun la timp declarația unică riscă o amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei.

Comenteaza aceasta stire

Deficit bugetar crescut la 2,76%. Comisia de buget a modificat Legea plafoanelor pentru a dubla alocația pentru copii!
De Mediafax 15 februarie 2019

Comisia de buget a Camerei Deputaților a adoptat, vineri, raport favorabil cu amendamente care modifică Legii privind plafoanele, care prevăd mărirea deficitului bugetar de la 2,55%, cât era inițiat, la 2,76%, pentru a susține creșterea alocațiilor votată joi de Parlament.

Guvernul a aprobat bugetul pentru 2019. Cele mai importante prevederi: unde cresc și unde se reduc sumele
De Neptun TV 9 februarie 2019

Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, bugetul pentru acest an au spus surse politice, pentru MEDIAFAX. Ministrul Finanțelor urmează să facă declarații de presă în care să ofere detalii despre prevederile proiectului.

Leul, din nou în cădere liberă!
De Neptun TV 4 februarie 2019

În luna ianuarie, euro a atins de 11 ori noi niveluri record în raport cu leul și a tins un nivel maxim de 4,7648 lei.

Efectele noilor măsuri fiscale și ale deprecierii leului. STUDIU: Va crește numărul facturilor neîncasate sau plătite cu întârziere
De Mediafax 3 februarie 2019

lFacturile neîncasate și cele plătite cu întârziere vor reveni pe creștere în acest an, după doi ani de relativă acamie, potrivit unui studiu realizat de consultanții Frames, pe fondul incertitudinilor legate de modificările fiscale, evoluției cursului, inflației și limitării finanțării.

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de buget pe 2019: PIB estimat de 1.022 miliarde lei, creștere economică de 5,5%/ Banii alocați pe ministere și instituții ale statului
De Mediafax 1 februarie 2019

Bugetul de stat se stabilește la venituri în sumă de 164,727 miliarde lei și cheltuieli de 254,115 miliarde lei credite de angajament și 199,584 miliarde lei lei credite bugetare, cu un deficit de 34,856 miliarde lei.

Cursul de schimb, un nou maxim istoric. Leul, în cădere liberă
De Neptun TV 25 ianuarie 2019

Pe piața financiară locală a început să devină vizibilă o schimbare de macaz, dobânzile interbancare la lei mergând în sus, ca și cursul va­lu­tar. După ce dobânda inter­bancară ROBOR la trei luni a început anul sub pragul de 3% și a înregistrat mai multe zile de scă­dere, a început de ieri să crească urmând tren­dul vizibil ascendent al cursului de schimb leu/euro din ultimele săptămâni.

DEZASTRU pe piața finaciară! Indicii ROBOR la 3 luni, la 6 luni și la 9 luni au crescut puternic
De Mediafax 23 ianuarie 2019

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri la 3,31% pe an, de la 3,28% marți.

Euro, la un nou MAXIM istoric. Valoarea colosală la care a ajuns moneda. Ce spun economiștii
De Neptun TV 22 ianuarie 2019

Cursurile de schimb afișate pe BNR sunt calculate pe baza tranzacțiilor interbancare.