sîmbătă, 24 august 2019

Un adevărat război diplomatic a început după atacul asupra ambasadei britanice din Teheran

Un adevărat război diplomatic a început după atacul asupra ambasadei britanice din Teheran, care a avut loc marți. Incidentul a general un val de reacții dure din partea puterilor occidentale. Toți diplomații iranieni  au fost somați să părăsească Marea Britanie în cel mult 48 de ore. De asemenea, țările occidentale și-au rechemat pentru consultări ambasadorii din Iran sau chiar analizează posibilitatea închiderii ambasadelor de la Teheran.

Teheranul a amenințat, miercuri, Marea Britanie cu măsuri reciproce, după ce Londra a dispus închiderea ambasadei Iranului din capitala britanică. Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a calificat decizia Guvernului britanic de a cere diplomaților iranieni să părăsească țara ca fiind precipitată. El a mai declarat că niciun diplomat englez nu a fost rănit și că agresorii vor răspunde pentru actele lor în fața justiției iraniene. Cu toate acestea, oficialii englezi sunt de neclintit.

Premierul britanic, David Cameron, a amenințat Iranul cu măsuri foarte dure în urma atacului comis marți la ambasada britanică din Teheran.

Franța, Suedia, Germania, Norvegia și Olanda și-au rechemat pentru consultări ambasadorii din Iran, în urma violențelor petrecute marți. Decizii similare au anunțat și Suedia și Olanda, iar Italia analizează chiar posibilitatea închiderii ambasadei de la Teheran. Tensiunile dintre Iran și Occident s-au intensificat după publicarea unui raport al Agenției Internaționale pentre Energie Atomică, legat de programul nuclear iranian. Documentul arată că Teheranul încearcă să obțină  bomba atomică. În urma publicării raportului AIEA, Londra a decis, duminică, aplicarea de sancțiuni pentru statul iranian.

Comenteaza aceasta stire