luni, 23 octombrie 2017

Un cuplu de seropozitivi se luptă cu prejudecățile românilor

Fac parte din generația copiilor infectați cu HIV în maternitățile comuniste. După revoluție, puțini le dădeau șansa la o viață normală și puțini îi vedeau trecând de adolescență. Tratamentul i-a ajutat să transforme un diagnostic fără leac în urmă cu 20 de ani, într-o afecțiune cronică, și să ducă acum o viață normală. Vorbim despre doi tineri seropozitivi din Constanța, soț și soție, care au acceptat să spună lumii întregi povestea lor, de succes, astăzi cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV/SIDA. Tot astăzi, ONG-urile au trimis o petiție prin care cer guvernanților să nu mai întrerupă fondurile pentru medicamentele bolnavilor. Mioara are acum 22 de ani. Primii 8 ani i-a petrecut într-un centru de plasament iar apoi a ajuns, împreună cu mai mulți copii, la casa Asitanoie din Mihail Kogălniceanu, unde a fost îngrijită de membrii fundației Speranța. Aici și-a întâlnit și jumătatea: pe Cornel: un tânăr, tot serpozitiv, care a venit din Râmnicu Vâlcea, la cursuri de calificare, în Mihail Kogălniceanu. A fost dragoste la prima vedere iar anul trecut au făcut o nuntă ca-n povești. Acum, vor să obțină o locuință de la primărie și să aducă pe lume un copil. Cea mai mare dezamăgire a lor: nu reușesc să își găsească un loc de muncă. Cei doi spun că lupta cu prejudecățile pare, uneori, mai grea decât cea cu atât de temutul HIV. Mioara și Cornel nu s-au lăsat descurajați. Vor să urmeze o facultate și să-și găsească un loc de muncă stabil. Sunt un exemplu pentru ceilalți tineri, alături de care au crescut în casa de la Mihail Kogălniceanu. Ei sunt doar două exemple din generația copiilor nevinovați, care au fost infectați în spitalele din România, în perioada comunistă. Copii care au ajuns acum la maturitate și care se luptă pentru dreptul la o viață normală. În prezent, în țara noastră trăiesc peste 10 mii de persoane cu HIV/SIDA iar peste 800 sunt din Constanța. Numai în primele nouă luni ale acestui an au fost descoperite 405 cazuri noi, dintre care 56 din Constanța. Statisticile mai arată că 76 de persoane au murit în primul semestru din cauza acestei boli. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV/SIDA, voluntarii organizațiilor nonguvernamentale împreună cu bolnavii din Constanța au aprins o lumânare pentru cei trecuți în neiființă. Totodată, au lansat petiția „Nu transformați politica de sănătate publică în politica de exterminare“(www.petitiionline.ro) Tot cu această ocazie a fost lansată și campania „Ia-ma de mână! Arată că își pasă!“. Pe site-ul (www.iamademana.ro), oricine își poate arăta sprijinul printr-un simplu click sau scriind mesaje de încurajare pentru pacienți.

Comenteaza aceasta stire

Constănțenii, cuprinși de febra celebrei sărbători americane Halloween! Cluburile promit surprize... de groază!
De Andreea Bajdechi 23 octombrie 2017

Mai este o săptămână până la celebra sărbătoare americană Halloween, iar febra pregătirilor a început și printre români. Constănțenii, de exemplu, ne-au spus că scot din buzunar chiar și câteva sute de lei pentru a-și cumpăra costume inedite pe care să le poarte la petrecerile de groază. Comercianții s-au aprovizionat din timp, căci știu din experiența anilor trecuți apetitul românilor pentru sărbătoarea spiritelor.

CONSTANȚA. Ce se întâmplă cu prețul gigacaloriei în această iarnă - anunțul făcut de Decebal Făgădău
De Andreea Filip 23 octombrie 2017

Anotimpul rece bate la ușă, dar sărăcia nu-i lasă să pună un leu deoparte pentru lemne sau factura la căldură. Vorbim despre nevoiașii Constanței, care găsesc salvarea în subvenția acordată de municipalitate. De miercuri, 25 octombie, constănțenii care au nevoie de ajutor pot începe să depună dosarele la trei dintre sediile primăriei, în funcție de tipul de încălzire a locuințelor.

O nouă amânare în Dosarul Colectiv. Strigătul de disperare al părinților: Vinovații sunt liberi, copiii noștri sunt în mormânt
De Neptun TV 23 octombrie 2017

O nouă amânare, restul a fost doar spectacol. De două luni despre asta discutăm. Ba nu sunt traducători, ba s-a citit, dar nu s-a citit.

CONSTANȚA! Mama unui îngeraș de 2 ani, ÎN STARE CRITICĂ după un accident! Nicoleta are nevoie URGENT de sânge pentru a trăi
De Neptun TV 23 octombrie 2017

Nicoleta, o tânără mămică internată în Spitalul Județean Constanța, în stare critică după un accident auto, are nevoie de ajutor pentru a putea trăi.

15 bănci AMENDATE cu peste 500.000 de lei pentru că au folosit practici comerciale INCORECTE de publicitate!
De Neptun TV 23 octombrie 2017

Cele 15 bănci sunt Raiffeisen Bank, Piraeus BANK, BCR, Bancpost, UNICREDIT, Credit Europe, CEC BANK, OTP BANK, BRD, GARANTI BANK, ALPHA BANK, ING, LIBRA INTERNET BANK, Banca Transilvania și Leumi Bank.

Unui polițist i s-a stricat mașina în misiune! Răspunsul superiorilor: 'Descurcă-te'!
De Neptun TV 23 octombrie 2017

Ministerul de Interne numai hârburi ne trimite în teren și ei stau numai cu mașini bengoase. Se plimbă aia mari la București.

Nou termen în dosarul Colectiv! Instanța decide astăzi dacă statul român va garanta plata despăgubirilor
De Neptun TV 23 octombrie 2017

La termenul de astăzi, Tribunalul București ar putea decide dacă statul român va fi chemat ca garant al plății despăgubirilor în procesul Colectiv, în care sunt judecate mai multe persoane, printre care și fostul primar, Cristian Popescu Piedone.

ROMÂNIA. Tânără bolnavă de scleroză multiplă LĂSATĂ FĂRĂ PENSIE pentru că a primit 230 lei după ce a publicat poezii: 'Nu mai am chef să mai lupt'!
De Neptun TV 22 octombrie 2017

Maricica Belearta Mononoke, o tânără bolnavă de scleroză multiplă, acuză că va rămâne fără pensia de invaliditate pentru că primit 230 lei după ce a publicat un volum de poezii. Surse ministeriale au declarat că au fost demarate verificări pentru a se stabili situația de fapt.

Spectacol pe faleza Cazinoului - zeci de mașini de epocă, admirate de constănțeni! Vedeta - un Mercedes din 1938! VIDEO
De Roxana Glăvan 21 octombrie 2017

Mașinile de epocă au făcut paradă astăzi la Constanța. În ultima defilare a anului, bătrânele cochete pe 4 roți s-au lăsat admirate, fotografiate, atinse și chiar încercate. 35 de pasionați, membri ai Retromobil Club România, filiala Constanța, și-au scos autoturismele la plimbare, până pe faleza Cazinoului din Constanța.

'Șmecher' filmat în timp ce vandalizează un tramvai! O tânără îl încurajează: 'Hai că poți! Mai fă o dată!' VIDEO
De Neptun TV 21 octombrie 2017

În timp ce băiatul se plimbă cu bicicleta prin tramvai și distruge mai multe scaune din vagon, o tânără fumează liniștită și-l instigă pe băiat.

'Constanța pedalează', la cea de-a 10 ediție!
De Ştefania Uţă 20 octombrie 2017

Proiectul „Constanța pedalează” se pregătește de cea de-a 10 ediție. Așa cum v-ați obișnuit deja, acțiunea este dedicată celor care iubesc mișcarea, indiferent de vârstă sau de nivelul de pregătire sportivă. Astfel, copii și părinți, dar și bunici care nu au renunțat la un mod de viață sănătos sunt așteptați la start weekendul viitor.

CONSTANȚA. A bătut vântul la Bursa locurilor de muncă - doar 10% din posturile oferite au fost ocupate!
De Ioana Paidos 20 octombrie 2017

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea și Inspectoratul de Jandarmi Constanța au căutat candidați.

Situație disperată pentru o familie din Costinești - zidurile casei se prăbușesc după o lucrare a vecinului!
De Andreea Filip 20 octombrie 2017

Membrii unei familii din Costinești se tem că pot sfârși sub zidurile propriei case din cauza vecinului care s-a apucat de o serie de lucrări ce au afectat foarte grav structura de rezistență a imobilului lor. Unul dintre ziduri s-a prăbușit, iar pereții au crăpat. Disperați, oamenii, au apelat deja la ajutorul primarului și spun că își vor căuta dreptatea în instanță.

Lupta crâncenă a unui polițist cu birocrația! Pus să plătească peste 25.000 de lei, după un accident cu mașina Poliției!
De Neptun TV 20 octombrie 2017

A făcut un accident groaznic, în care putea să își piardă chiar viața, iar Poliția Română i-a imputat daunele provocate.

CONSTANȚA. Educatoare condamnate... cu suspendare, după ce au bătut copiii din grădinița Micul Regat
De Antonia Maer 20 octombrie 2017

Toate educatoarele implicate în dosarul grădiniței Micul Regat din Constanța au fost condamnate la închisoare cu suspendare, iar directoarea instituției achitată de magistrații din cadrul Judecătoriei Constanța.

JUDEȚUL CONSTANȚA! Taxă pe suferință - o noapte la capela mortuară costă 500 lei!
De Neptun TV 19 octombrie 2017

500 de lei pe noapte. Atât te costă dacă ai avut necazul și ți-a murit un om drag și a fost depus în capela mortuară de la...

Mai multe drumuri care duc spre comuna constănțeană Pantelimon vor fi reabilitate!
De Andreea Bajdechi 19 octombrie 2017

Mai multe drumuri care duc spre comuna constănțeană Pantelimon au intrat într-un proces de reabilitare. De aproximativ zece ani nu au mai fost făcute lucrări și zilnic sunt tranzitate de zeci de mașini de mare tonaj, așa că nu e de mirare că sunt într-o stare deplorabilă. Autoritățile spun că nu mai e mult până când localnicii se vor putea deplasa fără probleme pe drumuri județene care vor arăta ca cele europene.

Trei decenii de la deschiderea navigației pe Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari!
De Ioana Paidos 19 octombrie 2017

Puțini sunt cei care cunosc istoria Canalului Poarta Albă – Midia Năvodari. Proiectat inițial ca o cale de transport ieftină a calcarului de la cariera Luminița la o fabrică din Medgidia, a devenit unul dintre cele mai scumpe proiecte realizate vreodată în România comunistă. A costat peste 24 de miliarde de lei, iar peste 33 de mii de oameni au muncit, timp de un an și jumătate, ca să-l termine. Inginerul care l-a proiectat este același care a creat și Transfăgărășanul, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume.

ȚEAPA OMNIA TURISM! Agenții din Constanța, pe lista sutelor de păgubiți!
De Ioana Paidos 19 octombrie 2017

Autoritățile susțin că Omnia Turism a creat cea mai mare pabugă din România din ultimii 30 de ani.

Veteran trimis în judecată la 92 de ani pentru că a înșelat statul cu bilete CFR, pentru a se putea întreține
De Neptun TV 19 octombrie 2017

Un veteran de război, în vârstă de 92 de ani, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani pentru înșelăciune, după ce ar fi efectuat peste 200 de călătorii Botoșani-București, cu diferiți însoțitori.

Fenomenul ZOMBIE - capcana mortală a substanțelor etnobotanice
De Andreea Filip 18 octombrie 2017

Auzim adesea despre tineri care au căzut în capcana etnobotanicelor, și astfel, am ajuns să vorbim despre fenomenul zombie, unul care nu mai poate fi controlat. De ce? Pentru că specialiștii antidrog spun că, în ultima perioadă, compoziția chimică a substanțelor psihoactive nu mai este cunoscută, drept urmare consecințele sunt devastatoare printre consumatori. Fenomenul zombie face ravagii la nivel mondial, iar în România cifrele celor dependenți de astfel de substanțe a crescut de nu mai puțin de 7 ori.