joi, 1 septembrie 2016

TRAGEDIE AVIATICĂ. Elicopterul SMURD al CJ Constanța S-A PRĂBUȘIT în lacul Siutghiol! Toate cele patru persoane au fost găsite și declarate decedate!

Un elicopter SMURD s-a prăbușit în lacul Siutghiol, în zona Butoaie din stațiunea Mamaia. La bordul aparatului se aflau, în momentul scufundării, patru persoane. Aparatul de zbor aparține Consiliului Județean Constanța și fusese oferit în comodat serviciului medical.

loading...

UPDATE. Spre locul respectiv se îndeaptă echipaje ale ambulanței. Din primele informații se pare că elicopterul s-a scufundat în apa lacului. Persoane aflate în zona lacului la momentul producerii accidentului spun că elicopterul SMURD s-a prăbușit în apă la o distanță de câteva sute de metri de mal, iar la scurt timp au văzut flăcări și fum.

UPDATE. 16.15 În jurul orei 13.00, elicopterul SMURD era în misiune, fusese solicitat la Tulcea pentru a transporta un pacient la Spitalul Județean Constanța.

UPDATE. 16.29 Spre locul accidentului se îndreaptă și prefectul Constanței, Radu Volcinschi. La această oră nu se știe câte persoane se aflau la bordul elicopterului. La fața locului au fost trimise echipaje de Pompieri, Ambulanță, Poliție și Scafandri.

UPDATE 16.30. Mai multe persoane s-au aruncat în apele lacului și înoată spre locul scufundării, în încercarea de a salva supraviețuitorii. La bordul elicopterului se aflau pilotul, copilotul, un medic și o asistentă.

UPDATE 16.51. Una dintre victime este transportată spre mal, medicii încercând să o resusciteze în barcă. Elicopterul se îndrepta spre baza Mihail Kogălniceanu pentru realimentare, după ce transportase la Spitalul Județean Constanța un pacient preluat din Tulcea. Potrivit dr. Ionuț Cealera - director medical Ambulanța Constanța - doar unul dintre pasagerii elicopterului a fost salvat până acum, ceilalți trei fiind căutați în continuare cu scafandri și bărci.

UPDATE 17.02. Conform MAI, vicepremierul Gabriel Oprea merge în județul Constanța, însoțit de o echipă de procurori militari, criminaliști și de conducerea MAI. Din dispoziția vicepremierului a fost activat Centrul Operativ din Guvern, pentru coordonarea intervenției la fața locului. În continuare sunt căutate trei persoane. La căutări participă șalupe, bărci pescărești și scafandri.

UPDATE 17.10. La fața locului au ajuns viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău și vicepreședintele CJ Constanța, Cristian Darie. 

Elicopterul care s-a prăbușit, luni după-amiază, în Lacul Siutghiol, a fost achiziționat de Consiliul Județean Constanța în noiembrie 2012 și a fost transferat în urmă cu o lună pentru a fi utilizat de SMURD, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro, fonduri europene. Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Constanța, autoritățile județene au semnat, în data de 6 noiembrie, procesul-verbal final de predare către Inspectoratul Aviației Civile pentru a fi operat de SMURD, după ce operațiunile de transfer au început în luna septembrie. Acest elicopter se afla în operare la Constanța din 26 noiembrie 2014.

Consiliul Județean Constanța a intenționat să-l folosească pentru intervenții de situații de urgență, dar pentru că nu a putut angaja legal personal specializat și nici nu l-a putut include în sistemul 112, a decis să-l transfere pentru a fi utilizat de SMURD. Aparatul fusese achiziționat direct de la producătorul Eurocopter, era performant, având, printre altele, două motoare, era dotat cu lumini pentru timp de noapte și avea și flotoare. Totuși, montarea acestora era decizia celor care îl operează și deocamdată nu se știe dacă pentru acest zbor erau sau nu montate.

UPDATE 17.25. Femeia scoasă din apele Lacului Siutghiol A FOST SALVATĂ. Este vorba despre medicul Laura Vizireanu, din cadrul Unității de Primiri Urgențe a SJ Constanța. Medicii anunță că i-a revenit pulsul. Laura Vizireanu este mama unui băiețel în vârstă de 4 ani.

Un alt membru al personalului medical - asistenta aflată în elicopter - are 38 de ani și este însărcinată, afirmă prietenul acesteia. Bărbatul a spus că femeia îi dăduse un mesaj pe telefon în care îi spunea că se află în elicopter și se îndreaptă spre Aeroporul Kogălniceanu.

sursa foto: Facebook

UPDATE 17.30. Din informațiile de la fața locului, un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență care a ajuns la fața locului nu a reușit să pornească motorul bărcii de salvare! Prin urmare, pompierii au plecat în căutarea celor dispăruți la bordul unei bărci fără motor, vâslind!

UPDATE. 17.40. Elicopterul era dotat cu flotoare. La această oră, specialiștii nu-și dau seama de ce flotoarele nu au fost activate de pilot în momentul în care aparatul de zbor a ajuns deasupra lacului.

UPDATE 17.56. Potrivit oficialilor din cadrul Aeroportului Kogălniceanu, elicopterul aterizase, la ora 15:48, pentru alimentare. La ora 16.00 operațiunile de alimentare cu combustibil s-au încheiat. Aparatul de zbor a decolat la ora 16:07. Potrivit controlorilor de zbor din turnul de control, toate operațiunile de alimentare și decolare s-au desfășurat în condiții normale, fără niciun incident. Destinația aparatului de zbor: Tuzla.

UPDATE 18.15. La ora 16:18, turnul de control al Aeroportului Kogălniceanu s-a sesizat și a încercat să ia legătura cu pilotul eliopterului pentru că, în mod normal, acesta ar fi trebuit sa semnaleze ieșirea din spațiul de control al ROMATSA. La ora respectivă, aparatul de zbor trebuia să fi ajuns la Agigea, a precizat, pentru Neptun TV, directorul ROMATSA, Victor Onofrei. Potrivit acestuia, pilotul elicopterului nu a apucat să comunice vreo problemă.

UPDATE 18.40. Ancheta cu privire la accident a fost preluată de Parchetul Militar. Procurorii vor demara cercetări pentru a elucida cauzele care au dus la producerea acestuia.

UPDATE 18.50. Echipele de intervenție aflate la locul prăbușirii elicopterului SMURD au reușit să recupereze carlinga aparatului de zbor și continuă căutările în lacul Siutghiol, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, ajuns la fața locului. "Se acționează intens pentru găsirea victimelor. Echipele au reușit să găsească carlinga elicopterului prăbușit. Se fac în continuare eforturi susținute", a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, care a ajuns la locul accidentului aviatic. Oprea asistă la operațiuni de pe un ponton de pe lac.

UPDATE. Până la această oră, în apele lacului au fost descoperite două căști și o geacă aparținând celor dispăruți.

UPDATE 21.00. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, ajuns la locul prăbușirii elicopterului, a declarat că nu exclude total posibilitatea ca celelalte trei persoane aflate la bordul aparatului de zbor să fie găsite în viață, dar că sunt "foarte multe incertitudini" care ar anula această variantă. Raed Arafat a spus că nu exclude în totalitate varianta ca asistenta medicală, pilotul și copilotul elicopterului să mai fie găsiți în viață, dar că sunt foarte multe incertitudini în privința șanselor acestora de supraviețuire, între care hipotermia sau posibile traume, care ar anula orice șanse de a fi salvați.

Totodată, Arafat a mai spus că mâine se va decide dacă aparatele SMURD de genul celui prăbușit în lac vor rămâne la sol pentru inspecție tehnică.

UPDATE 21.20. Victimele accidentului aviatic de la Constanța sunt căutate în lacul Siutghiol cu ambarcațiuni cu vâsle, pentru a se evita producerea unor accidente în condiții de vizibilitate scăzută, transmite Ministerul Afacerilor Interne (MAI) într-un comunicat.

"Căutările pentru găsirea tuturor membrilor echipajului elicopterului continuă, acționându-se cu nouă ambarcațiuni de diferite tipuri cu mijloace de iluminat subacvatice și de suprafață, având la bord echipe de scafandri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (din cadrul Ministerului Afacerilor Interne) și ai Ministerului Apărării Naționale. Precizăm că în conformitate cu procedurile de căutare, în zona de acțiune a scafandrilor sunt folosite ambarcațiuni cu vâsle, pentru a evita producerea unor accidente în condiții de vizibilitate scăzută", se arată în comunicatul MAI.

Totodată, un elicopter al Ministerului Apărării Naționale survolează lacul Siutghiol pentru a lumina zona de căutare a scafandrilor. La fața locului sunt mobilizați peste 150 de pompieri, jandarmi, polițiști, polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă și militari, dintre care 42 sunt scafandri profesioniști, mai precizează reprezentanții MAI. Până la acest moment echipele de căutare au găsit și ridicat la suprafață mai multe părți din aeronava prăbușită.

UPDATE 21.25. Cea de a doua victimă - copilotul aeronavei - este adusă în aceste momente la mal, la circa cinci ore de la producerea accidentului. Medicii continuă manevrele de resuscitare. Se pare că victima se află în stop cardio-respirator.

UPDATE 21.45. Raed Arafat: "Ca o măsură de siguranță, toate elicopterele SMURD de acest tip vor rămâne la sol pentru verificări tehnice".

UPDATE 21.50. Raed Arafat. "Până în aceste momente nu am ce să reproșez celor care au intervenit. Ulterior vom analiza filmul evenimentelor, minut cu minut".

UPDATE 22.30. Raed Arafat nu a vrut să facă publice numele celor patru membri aflați în aparatul de zbor și a spus că toți cei trei dispăruți care sunt căutați încă în lac sunt tineri, cu vârste sub 40 de ani, adăugând că în mod sigur i-a întâlnit în timpul activității la SMURD.

Raed Arafat a spus că înainte să ajungă la locul prăbușirii elicopterului a trecut pe la Spitalul Județean și s-a interesat de starea doctoriței salvate, spunând că aceasta este în stare critică și este intubată, fiind în continuare la Terapie Intensivă.

Arafat a mai spus că, în funcție de evoluția stării de sănătate a medicului, se va decide dacă va fi necesară mutarea sa într-o unitate medicală din București.

Este intubată, ventilată, are respirații spontane, adică respiră spontan, e un semn bun, dar este în stare critică. O să mă întorc la spital și o să urmărim care este evoluția ei, dacă e necesar să fie dusă la un centru din București, dacă nu, rămâne aici, asta va fi decizia pe care o vom lua pe baza evoluției stării ei și dacă mai găsim diagnostice suplimentare. La momentul actual are și leziuni traumatice și bineînțeles și problema post-resuscitare prelungită”, a spus Arafat citat de Mediafax.

El a mai spus, referitor la intervenția cu bărci cu vâsle, că acestea sunt folosite în condițiile în care atunci când intervin scafandrii nu pot fi utilizate bărcile cu motor.

Au fost întrebări că de ce sunt bărci cu vâsle. Bărcile cu vâsle sunt pentru că dacă sunt scafandri jos, nu poți să ai bărci cu motor. Eu știu că s-a intervenit cu trei bărci, dintre care la două, motoarele au funcționat și s-a reușit să fie scoasă prima persoană la 15 minute după sosirea lor. La 16.11 a fost primul apel telefonic, iar la 16.14 au plecat deja echipajele, la 16.30 au sosit la fața locului, iar la 16.45, dacă informațiile nu sunt greșite, prima victimă care a fost găsită a fost dusă în barcă sub resuscitare. Deci aceștia au fost timpii de reacție și de intervenție”, a afirmat Raed Arafat.

UPDATE 23.15. Din informațiile furnizate de scafandrii care participă la căutări se pare că una dintre victime - copilotul elicopterului - a fost descoperită pe fundul lacului, fixată de scaunul desprins de pe aeronavă. Bărbatul era legat cu centura de siguranță, la șase metri adâncime și aproximativ 250 metri depărtare de mal.

UPDATE 23.40. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că piloții elicopterelor SMURD nu pot avea sub o mie de ore de zbor, în condițiile în care intervențiile sunt ”foarte complexe și se aterizează în locuri necunoscute”. Raed Arafat a spus că elicopterul SMURD care s-a prăbușit luni după-amiază în lacul Siutghiol din județul Constanța avea inspecția tehnică ”la zi”, fiind verificat la Eurocopter.

Este un elicopter cu care zburăm în cadrul MAI și pentru SMURD, și pentru Poliție. Are inspecția și totul la zi, a fost trimis de Inspectoratul de Aviație la Eurocopter, a fost verificat. Din punct de vedere tehnic nu punem la îndoială că elicopterul n-ar fi fost în stare tehnică bună de zbor. Condițiile meteo au fost ok, au zburat pe condiții meteo bune”, a afirmat Arafat.

UPDATE 23.45. Secretarul de stat Raed Arafat a dat o veste tristă: medicul Laura Vizireanu, din cadrul din cadrul Unității de Primiri Urgențe a SJ Constanța, salvată în jurul orei 17.25 din apele lacului, a decedat, în ciuda eforturilor medicilor.

UPDATE 23.58. A treia persoană a fost adusă la mal. Medicii încearcă să o resusciteze, încălzindu-i corpul și încercând să îi repornească inima. Se pare că este vorba chiar de pilotul aeronavei.

UPDATE 00.15. Militarii scot din apele lacului bucăți din elicopter. Este vorba de partea din spate a aparatului de zbor.

UPDATE 04.15. La aproximativ 12 ore de la prăbușirea elicopterului SMURD, scafandrii au reușit să găsească și trupul celei de-a patra persoane care se afa în aparatul de zbor, fiind vorba despre asistenta medicală Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată. Trupul acesteia a fost găsit în jurul orei 04.30, decesul femeii fiind declarat chiar la fața locului. Ceilalți trei membri ai echipajului - medicul, pilotul și copilotul - au fost găsiți pe rând, la intervale de câteva ore, până la miezul nopții, decesul acestora fiind declarat la spital, după ce cadrele medicale au încercat zeci de minute să îi resusciteze.

Accidentul vine la mai puțin de o lună de la tragedia aviatică din Sibiu. Reamintim că un elicopter militar model IAR-330 PUMA s-a prăbușit, pe 21 noiembrie, la limita dintre județele Sibiu și Mureș, la bordul elicopterului aflându-se zece persoane. Opt militari au murit și doi au fost răniți în accident.

 

Galerie foto

loading...

Comenteaza aceasta stire

Luptă pe viață și pe moarte pentru salvarea Ștefaniei, fetița mutilată de o remorcă în Valu lui Traian
De Antonia Maer 31 august 2016

O luptă pe viață și pe moarte duc de aproape 24 de ore medicii din Iași. De aseară, încearcă să-i redea fetiței strivite de o remorcă, în Valu lui Traian, șansa la o viață normală. I-au reimplantat piciorul stâng și au supus-o pe micuță la mai multe intervenții pentru a-i salva și membrul drept.

CONSTANȚA. 'Sămânțarii', cei care aruncă gunoaie pe stradă și proprietarii de animale vor fi amendați de Poliția Locală!
De Robert Nenciu 31 august 2016

Cei care aruncă gunoaiele pe stradă vor fi amendați. Primăria Constanța anunță că polițiștii locali vor împărți mai întâi pliante și recomandări, apoi amenzi de până la 800 de lei.

CONSTANȚA. Circulația pe podul de la Agigea va fi închisă complet pe 12 septembrie!
De Neptun TV 31 august 2016

Circulația pe podul de la Agigea va fi închisă pe 12 septembrie, când vor începe și lucrările de reabilitare, iar termenul pentru deschiderea traficului pe două benzi este sfârșitul anului, a declarat, astăzi, directorul general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), Cătălin Homor.

Alți 18 angajați ai Departamentului de Informații și Protecție Internă, urmăriți penal pentru delapidare, deturnare de fonduri și falsuri
De Neptun TV 31 august 2016

Procurorii anticorupție anunță că alți 18 angajați ai Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost puși sub învinuire în dosarul în care sunt cercetați șase foști șefi ai instituției.

Scandal cu țigani la urgența spitalului! Mascații au intervenit în forță - GALERIE FOTO
De Alin Tarnovschi 31 august 2016

Mai mulți țigani au provocat un scandal monstru după ce polițiștii chemați de vecinii lor au intervenit pentru a le strica petrecerea din mijlocul străzii.

Mărturia șocantă a tinerei care a filmat bătaia cruntă primită de un băiat la Cluj: 'Mă doare în cot! Trebuia să îl omoare pe ăla!'
De Alin Tarnovschi 31 august 2016

Tânăra care a filmat bătaia cruntă primită de un minor la Cluj a făcut o declarație șocantă după ce prietenii ei au ajuns după gratii sub acuzația de tentativă de omor.

17 medici de la Spitalul Floreasca din Capitală au anunțat că demisionează din cauza managerului
De Neptun TV 31 august 2016

17 medici de la UPU SMURD de la Spitalul Floreasca din Capitală au anunțat că demisionează în urma „presiunii psohologice” și a modului de comportare a managerului interimar al spitalului, medicul Sorin Păun.

CONSTANȚA. Fetița din Valu lui Traian care a rămas fără picioare în urma unui accident are nevoie de sânge!
De Alin Tarnovschi 31 august 2016

Fetița în vârstă de șapte ani din localitatea Valu lui Traian, care a rămas fără ambele picioare în urma groaznicului accident rutier produs ieri, are nevoie urgentă de sânge pentru a trăi.

CONTROALE DE AMPLOARE pe litoral: mii de firme verificate de inspectorii antifraudă - amenzi de peste 10 milioane de lei!
De Neptun TV 31 august 2016

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au verificat, în ultimele două luni, peste două mii de firme din stațiunile turistice de pe litoral, valoarea amenzilor și a confiscărilor depășind 10 milioane de lei.

CONSTANȚA. Bărbat arestat după ce în locuința sa au fost găsite droguri! GALERIE FOTO
De Neptun TV 31 august 2016

Un bărbat din Constanța, prins în timp ce primea un colet cu droguri, a fost arestat preventiv, polițiștii descoperind ulterior, în locuința sa, 160 de grame de canabis, 250 de grame de substanțe cu efecte psihoactive, un cântar și bani.

CONSTANȚA. Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală - este vizat și un hotel din Mamaia! Prejudiciu de 10 milioane de euro
De Neptun TV 31 august 2016

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează cercetări față de mai multe persoane fizice și juridice într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

Teatrul de vară din Mamaia arată ca după război! Locul de debut al Loredanei și a lui Gabriel Cotabiță este în paragină - VIDEO
De Victor Radu 30 august 2016

Teatrul de vară din stațiunea Mamaia, locul atâtor ediții ale fetivalului cu același nume, arată ca după război. Scena este înconjurată de gunoaie și buruieni, pereții sunt scorojiți, iar scaunele, altădată ocupate de spectatori, zac goale și rupte.

CONSTANȚA. Polițiști bătuți, insuficient dotați și 'luați la mișto' în timpul misiunilor: SNAP se plânge public - răspunsul IPJ Constanța!
De Neptun TV 30 august 2016

Polițiștii constănțeni sunt bătuți în misiuni, batjocoriți și luați în derâdere, arată chiar reprezentanții Sindicatului Național al Agenților de Poliție - Biroul Teritorial Constanța. Potrivit acestora, cei care coordonează activitatea polițiștilor aflați pe teren este lentă în momentele de criză, oamenii legii fiind depășiți numeric și insuficient dotați.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, în vizorul ANI după ce a încasat ilegal 4.000 de euro
De Neptun TV 30 august 2016

Răzvan Savaliuc, jurnalist Lumea Justiției, a făcut o sesizare la ANI, în care a sesizat starea de incompatibilitate a Laurei Codruta Kovesi, șefa DNA, în urma unei anchete a publicației pe care o reprezintă.

ACCIDENT TERIBIL. Un TIR a spulberat 10 mașini pe autostradă! O femeie a fost salvată dintr-o mașină în flăcări - GALERIE FOTO/VIDEO
De Alin Tarnovschi 30 august 2016

Un TIR scăpat de sub control a spulberat zece mașini pe o autostradă, iar o femeie prinsă într-o mașină în flăcări a fost salvată de ceilalți șoferi. Accidentul teribil a fost surprins de o cameră montată pe bordul unui autoturism.

CONSTANȚA. Accident îngrozitor la Valu lui Traian! O fetiță a rămas fără ambele picioare - GALERIE FOTO
De Antonia Maer 30 august 2016

O fetiță de 6 ani a rămas fără picioare, după ce remorca unui tractor condus de un șofer fără permis s-a desprins în mers și a strivit-o de un gard. Nenorocirea care a avut loc în comuna Valu lui Traian putea fi și mai mare. Micuța mergea de mână cu mama ei, care-i mai avea alături pe frățiorul de 7 luni al copilei și pe sora mai mare, în vârstă de 11 ani. Toți patru au fost în calea remorcii scăpate de sub control. Individul aflat la volanul utilajului este angajatul primarului comunei Valul lui Traian, Florin Mitroi.

PERICOL PE LAC. O barcă s-a răsturnat pe lacul Siutghiol - un bărbat și o femeie, scoși din apă de o barcă SMURD
De Neptun TV 30 august 2016

Un incident grav a avut loc în urmă cu puțin timp pe lacul Siutghiol. Ambarcațiunea pe care se aflau mai multe persoane s-a răsturnat, în dreptul hotelului Gociman.

Câștigătorul Palme d’Or, în premieră în România la a 7-a ediție Les Films de Cannes à Bucarest
De Neptun TV 30 august 2016

Unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale toamnei, Les Films de Cannes à Bucarest revine între 14 și 23 octombrie 2016, pentru al șaptelea an, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes în peste 100 de proiecții.

Doi indivizi din Ovidiu, acuzați că au violat o turistă de 19 ani în Vama Veche, arestați pentru 30 de zile
De Neptun TV 30 august 2016

Doi indivizi din județul Constanța au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzați că, în urmă cu câteva zile, ar fi violat o tânără de 19 ani care venise la mare din Lupeni.

CONSTANȚA. Un elev de la Colegiul 'Mircea cel Bătrân', medaliat cu argint la Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului 2016!
De Neptun TV 30 august 2016

Tinerii români care au participat la Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului 2016 au obținut trei medalii de argint și una de bronz, anunță Ministerul Educației.

Avram Iancu a devenit primul român care a traversat înot Canalul Mânecii - 18 ore de înot fără oprire 'pentru Cumințenia Pământului!'
De Neptun TV 30 august 2016

Românul Avram Iancu, bibliotecar de profesie, a scris istorie pe Canalul Mânecii după ce a traversat canalul înot și fără costum de neopren în ciuda faptului că apa era foarte rece, circa 16 grade Celsius pe tot parcursul.