vineri, 19 iulie 2019

Un medic și o asistentă, urmăriți penal pentru ucidere din culpă după ce o pacientă a murit din cauza perfuziei

Un medic și o asistentă, urmăriți penal pentru ucidere din culpă după ce o pacientă a murit din cauza perfuziei

Un medic și o asistentă de la Spitalul de Arși, care au fost de gardă și s-au ocupat de femeia care a primit o transfuzie greșită de sânge și care a murit ulterior, sunt urmăriți penal pentru ucidere din culpă, au declarat oficiali din cadrul Parchetului Tribunalului București pentru agenția Mediafax.

Oficiali din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au precizat, joi, pentru agenția de presă Mediafax, că un medic și o asistentă din cadrul Spitalului de Arși din Capitală sunt urmăriți penal pentru ucidere din culpă în cazul femeii care a primit o transfuzie greșită de sânge și care a murit ulterior. Cei doi au fost cei care s-au ocupat de pacientă în acele momente, fiind de gardă.

La mijlocul lunii iulie, procurorii de la Parchetul Capitalei au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce o femeie a decedat la Spitalul de Arși din Capitală după o transfuzie sanguină greșită, cazul fiind analizat și de Ministerulul Sănătății și Colegiul Medicilor.

Rapoartele arată că unitatea de transfuzii (UTS) a Spitalului de Arși funcționa de peste un an de zile fără autorizare de funcționare. În momentul de față, coordonăm procesul de autorizare a unității și revenirea la normal, pentru ca actul medical să se desfășoare în condiții de siguranță atât pentru pacient cât și pentru medici. Determinarea greșită a grupei de sânge pare să fi fost rezultatul unei erori umane, iar în acest caz, singura autoritate cu atribuții legale de verificare este Colegiul Medicilor. Personalul medical de la Spitalul de Arși a depus toate eforturile pe lângă managementul unității pentru autortizarea UTS, dar acestea au fost ignorate de conducerea spitalului. Ministerul analizează cauzele care au dus la situația actuală, măsurile care se impun și revenirea la normal”, declara la acea vreme purtătorul de cuvânt de atunci al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu.

Pe de altă parte, șeful secției de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul de Arși și purtătorul de cuvânt al spitalului au spus că transfuzia greșită de sânge nu ar fi fost cauza decesului.

Este vorba despre o pacientă care a venit la urgență în garda dinspre 13 spre 14 iunie, cu o leziune extrem de severă, fiind mușcată de câine. Femeia a fost internată și s-a intervenit de urgență în sală, s-a reintervenit după o hemostază. Pacienta era în șoc hemoragic, având o stare generală destul de gravă și a fost nevoie de adminsitrarea unor produși de sânge. Atunci, în noaptea aceea, s-au întâmplat niște vicii de procedură și pacienta a primit o grupă de sânge care nu trebuia să se primească greșit. Evenimentul a fost descoperit, s-au luat toate măsurile necesare. Pacienta a mai fost la noi în spital încă șapte zile, i s-au făcut ședințe de dializă. A decedat cam la șapte zile distanță, dar după părerea mea de medic, nu este legat de accidentul transfuzional”, a spus Stănculea.

Comenteaza aceasta stire