sîmbătă, 23 februarie 2019

Unitatea 1 a Centralei Nucleare va fi retehnologizată; acționarii au aprobat și dividentele speciale

De Mediafax 19:04, 28 septembrie 2017 30 vizite Economic
Unitatea 1 a Centralei Nucleare va fi retehnologizată; acționarii au aprobat și dividentele speciale

Adunarea Generală a Acționarilor Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN) a aprobat, azi, distribuirea de dividende speciale solicitate de Guvern, în valoare totală de 110 milioane de lei, dar și demararea fazei I a Strategiei pentru Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă.

„Suma de 110.000.000 de lei urmează a fi distribuită acționarilor SNN înregistrați la data de înregistrare 17.10.2017, din contul contabil Alte rezerve reprezentând fonduri pentru surse de proprii de finantare, reprezentând un dividend brut pe acțiune de 0,364825694 lei/acțiune. Data plătii aprobată de către acționari este 3 noiembrie 2017”, se arată într-un comunicat transmis de societate către Bursa de Valori București.

Totodată, Nuclearelectrica anunță că în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor SNN din data de 28 septembrie 2017 a fost aprobată „demararea fazei I a Strategiei pentru Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă”, proiectul fiind repus pe ordinea de zi la solicitarea acționarului majoritar, Ministerul Energiei.

Potrivit SNN, faza 1 a proiectului de retehnologizare va include:
1. Activitățile necesare asigurării funcționării Unității 1 pentru o perioadă de 30 de ani, adică extinderea numărului de ore de funcționare la putere nominală suplimentar celor 210.000 de ore estimate inițial prin proiect. „Pe baza studiilor și experienței internaționale a altor centrale nucleare de tip CANDU 6, dar și în baza inspecțiilor SNN și a rezultatelor acestora, în scopul optimizării producției Unității 1 CNE Cernavodă cu respectarea aceluiași nivel de securitate nucleară, prelungirea duratei de operare dincolo de durata estimată inițial prin proiect certifică în primul rând calitatea actului de operare până în prezent și oferă premisele obținerii unor avantaje evidente pentru proiect, companie și contribuția unei surse stabile, nesupusă factorilor climatici, în sistemul energetic”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica;
2. Activitățile de organizare a proiectului, la începutul anului 2018, urmând a se opera modificările organizaționale și logistice rezultate din studiul deja contractat de SNN, dar și procesul de finalizare a documentațiilor suport necesare pentru pregătirea Studiului de Fezabilitate;
3. Desfășurarea, în continuare, a evaluărilor necesare pentru identificarea tuturor activităților ce vor trebui incluse în scopul proiectului de retehnologizare;
4. Studiul de Fezabilitate, inclusiv supunerea spre aprobare a acestuia de către acționari, în anul 2021. Studiul de Fezabilitate va îngloba toate rezultatele studiilor tehnice și analizelor de securitate, în așa manieră încât să permită o definire cât mai bună a proiectului, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere financiar. În acest sens, având în vedere gradul înalt de specializare, majoritatea acestor studii și analize tehnice și de securitate nucleară trebuie și vor fi realizate de firme de inginerie nucleară specializate, de multe ori numai pe anumite segmente punctuale, aspect care excede cadrul competențelor firmelor care, în mod uzual, întocmesc studii de fezabilitate pentru proiecte de investiții. Astfel, pentru redactarea Studiului de Fezabilitate sunt necesare analize de specialitate din partea unor firme specializate de inginerie nucleară, motiv pentru care abordarea proiectului în două etape/faze și, în acest context, redactarea Studiului de Fezabilitate într-o etapă ulterioară, este o necesitate obiectivă.

„În prezent, o serie de studii sunt încă în derulare, datele relevante cu privire la unele dintre echipamentele/structurile, sistemele sau componentele vizate putând fi obținute doar în timpul opririlor planificate ale Unității 1, așadar demararea Studiului de Fezabilitate trebuie să țină cont de toate datele de intrare disponibile pentru elaborarea unui document complet și suficient fundamentat”, se precizează în comunicat.

„Aprobarea de către acționari a primei fazei a proiectului de retehnologizare a Unității 1 înseamnă efectiv asigurarea continuității acestui proiect pentru SNN, fără întârzieri, cu respectarea graficului de timp pentru fiecare etapă și subetape. Extinderea numărului de ore de operare până la atingerea a 30 de ani de funcționare, în baza experienței internaționale, adaptată la datele tehnice ale CNE Cernavodă, va determina ca oprirea efectivă a Unității 1 pentru retehnologizare să aibă loc în perioada decembrie 2026 - decembrie 2028. Este în mod evident un câștig major, atât pentru SNN prin menținerea producției de energie a Unității 1 CNE Cernavodă până la atingerea a 30 de ani de funcționare inițială, oportunitatea acumulării de fonduri suplimentare necesare finanțării acestui proiect, cât și pentru sistemul energetic național, prin contribuția la asigurarea securității și stabilității energetice. Retehnologizarea Unității 1 este în prezent proiectul prioritar al SNN, fiind gestionat integral de companie și, simultan, cel mai mare proiect de investiții al unei companii energetice românești, unul care asigură încă 30 de ani de operare și producție, la mai puțin de jumătate din costul unei unități noi nucleare de tip CANDU. Este singura investiție majoră, derulată exclusiv de SNN, care răspunde simultan necesităților de sistem energetic și țintelor de decarbonizare”, a mai menționat Cosmin Ghiță.

Comenteaza aceasta stire

Leul s-a depreciat constant săptămâna aceasta. Euro trece vineri pragul de 4,76 lei
De Neptun TV 22 februarie 2019

Dolarul a avut o evoluție sinuoasă de-a lungul săptămânii, fiind cotat vineri la 4,1988 lei.

Deficit bugetar crescut la 2,76%. Comisia de buget a modificat Legea plafoanelor pentru a dubla alocația pentru copii!
De Mediafax 15 februarie 2019

Comisia de buget a Camerei Deputaților a adoptat, vineri, raport favorabil cu amendamente care modifică Legii privind plafoanele, care prevăd mărirea deficitului bugetar de la 2,55%, cât era inițiat, la 2,76%, pentru a susține creșterea alocațiilor votată joi de Parlament.

Guvernul a aprobat bugetul pentru 2019. Cele mai importante prevederi: unde cresc și unde se reduc sumele
De Neptun TV 9 februarie 2019

Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, bugetul pentru acest an au spus surse politice, pentru MEDIAFAX. Ministrul Finanțelor urmează să facă declarații de presă în care să ofere detalii despre prevederile proiectului.

Leul, din nou în cădere liberă!
De Neptun TV 4 februarie 2019

În luna ianuarie, euro a atins de 11 ori noi niveluri record în raport cu leul și a tins un nivel maxim de 4,7648 lei.

Efectele noilor măsuri fiscale și ale deprecierii leului. STUDIU: Va crește numărul facturilor neîncasate sau plătite cu întârziere
De Mediafax 3 februarie 2019

lFacturile neîncasate și cele plătite cu întârziere vor reveni pe creștere în acest an, după doi ani de relativă acamie, potrivit unui studiu realizat de consultanții Frames, pe fondul incertitudinilor legate de modificările fiscale, evoluției cursului, inflației și limitării finanțării.

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de buget pe 2019: PIB estimat de 1.022 miliarde lei, creștere economică de 5,5%/ Banii alocați pe ministere și instituții ale statului
De Mediafax 1 februarie 2019

Bugetul de stat se stabilește la venituri în sumă de 164,727 miliarde lei și cheltuieli de 254,115 miliarde lei credite de angajament și 199,584 miliarde lei lei credite bugetare, cu un deficit de 34,856 miliarde lei.

Cursul de schimb, un nou maxim istoric. Leul, în cădere liberă
De Neptun TV 25 ianuarie 2019

Pe piața financiară locală a început să devină vizibilă o schimbare de macaz, dobânzile interbancare la lei mergând în sus, ca și cursul va­lu­tar. După ce dobânda inter­bancară ROBOR la trei luni a început anul sub pragul de 3% și a înregistrat mai multe zile de scă­dere, a început de ieri să crească urmând tren­dul vizibil ascendent al cursului de schimb leu/euro din ultimele săptămâni.