vineri, 24 mai 2019

Uniunea Europeană a primit premiul Nobel pentru Pace pe 2012 –update

Uniunea Europeană a primit premiul Nobel  pentru Pace pe 2012 –update

Uniunea Europeană este câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace. În motivarea atribuirii distincției, președintele Comitetului Nobel a afirmat că UE și fondatorii acesteia merită premiul pentru contribuția de peste șase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democrației și drepturilor omului în Europa.Prestigioasa distincție a fost acordată într-o perioadă în care Uniunea Europeană trece printr-una din cele mai grave crize economice. Președintele Comisiei Europene a fost printre primii oficiali care au ieșit la rampă pentru declarații. Potrivit președintelui Comitetului Nobel, UE și strămoșii săi contribuie de peste șase decenii la promovarea păcii, la reconciliere, democrație și drepturile omului în Europa. Fragilizată de criza economică din Zona Euro, UE este, totuși, unul dintre campionii acordării de ajutoare umanitare și pentru dezvoltare, dar și al luptei împotriva încălzirii climatice. Blocul încearcă, totodată, să joace un rol de mediator în plan diplomatic, în special în cadrul negocierilor referitoare la dosarul nuclear iranian.La auzul veștii atribuirii premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, părerile cetățenilor europeni au fost împărțite. La Berlin, de exemplu, vestea a fost întîmpinată cu deosebită încântare. Născută la inițiativa a șase țări semnatare ale Tratatului de la Roma în 1957, Uniunea Europeană, numită atunci Comunitatea Europeană. Dacă în Germania, oamenii obișnuiți au fost flatați de anunțul din Oslo, la Atena, cetățenii puternic afectați de măsurile de austeritate impuse de criza Zonei Euro au criticat decizia. Uniunea Europeană a fost aleasă dintr-o listă ce a cuprins 231 personalități și organizații.

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire

Alegerile europene au început. Unde își exercită cetățenii deja dreptul la vot
De Neptun TV 23 mai 2019

Marea surpriză pe scena olandeză o reprezintă Partidul Forumul pentru Democrație, care a fost fondat cu doar 2 ani în urmă de Thierry Baudet. Prin discursuri populiste, afirmații scandaloase și nefondate, partidul aspiră la un referendum privind ieșirea Olandei din UE, acuzând UE de atacurile teroriste de pe continent care, conform partidului, au avut loc din cauza unei proaste gestionări a migrației ilegale. Partidul dorește și retragerea Olandei din Acordul de la Paris privind lupta împotriva schimbărilor climatice, ieșirea din Schengen și, la dorința cetățenilor, din zona euro. Partidul este estimat să obțină 5 locuri, ceea ce ar aduce o pondere mai mare familiei Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European.

The Guardian: Tendințe extremiste - clivajele puternice de pe harta politică a Europei
De Mediafax 19 mai 2019

Formațiunile extremiste, în principal cele care critică Uniunea Europeană, ar putea obține rezultate bune în scrutinul europarlamentar, deși este dificil de anticipat dacă vor putea forma un grup politic coerent în viitoarea legislatură a Parlamentului European, comentează publicația The Guardian.

Olanda a câștigat finala concursului Eurovision 2019!
De Mediafax 19 mai 2019

Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, cu piesa "Arcade", a câștigat finala concursului Eurovision 2019, care a avut loc sâmbătă seară, la Expo Tel Aviv ((International Convention Center), din Israel.