joi, 23 mai 2019

Uniunea Europeană speră să semneze în 2019 un acord comercial cu națiuni din America de Sud

Uniunea Europeană speră să semneze în 2019 un acord comercial cu națiuni din America de Sud

Uniunea Europeană intenționează să finalizeze în 2019 negocierile pentru semnarea unui acord comercial cu Piața Comună a Sudului (Mercosur), o organizație din care fac parte numeroase națiuni sud-americane, anunță Cecilia Malmström, comisarul european al Comerțului.

Un eventual acord între Uniunea Europeană și Piața Comună a Sudului ar conduce la crearea celui mai mare spațiu internațional de liber-schimb din lume. Din Mercosur fac parte ca membri cu drepturi depline Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Venezuela (ale cărei drepturi sunt suspendate din decembrie 2016 din cauza crizei politice interne), în timp ce țări asociate sunt Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru și Surinam.

În prezent, cea mai mare zonă comercială internațională este spațiul de liber-schimb UE-Japonia.

 

Bruxellesul speră să finalizeze în 2019 negocierile cu Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, afirmă comisarul UE al Comerțului, Cecilia Malmström, citată de agenția DPA și de publicațiile Die Welt și Der Spiegel.

 

În ultimele luni, negocierile au stagnat din cauza schimbării Administrației din Brazilia. Însă Cecilia Malmström nu are indicii că noul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, ar vrea oprirea discuțiilor. "Noul ministru brazilian de Externe ne-a transmis că ar fi bucuros să semneze acordul comercial și că vrea continuarea negocierilor", a declarat comisarul european al Comerțului.

 

Printre capitolele care trebuie negociate se numără reglementările în domeniul agricol și liberalizarea sectorului auto.

Negocierile Uniunii Europene cu Mercosur au început în anul 2000 și se axează pe trei direcții - dialog politic, cooperare și relații comerciale, notează agenția Prensa Latina.

 

Comenteaza aceasta stire

Alegerile europene au început. Unde își exercită cetățenii deja dreptul la vot
De Neptun TV 23 mai 2019

Marea surpriză pe scena olandeză o reprezintă Partidul Forumul pentru Democrație, care a fost fondat cu doar 2 ani în urmă de Thierry Baudet. Prin discursuri populiste, afirmații scandaloase și nefondate, partidul aspiră la un referendum privind ieșirea Olandei din UE, acuzând UE de atacurile teroriste de pe continent care, conform partidului, au avut loc din cauza unei proaste gestionări a migrației ilegale. Partidul dorește și retragerea Olandei din Acordul de la Paris privind lupta împotriva schimbărilor climatice, ieșirea din Schengen și, la dorința cetățenilor, din zona euro. Partidul este estimat să obțină 5 locuri, ceea ce ar aduce o pondere mai mare familiei Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European.

The Guardian: Tendințe extremiste - clivajele puternice de pe harta politică a Europei
De Mediafax 19 mai 2019

Formațiunile extremiste, în principal cele care critică Uniunea Europeană, ar putea obține rezultate bune în scrutinul europarlamentar, deși este dificil de anticipat dacă vor putea forma un grup politic coerent în viitoarea legislatură a Parlamentului European, comentează publicația The Guardian.

Olanda a câștigat finala concursului Eurovision 2019!
De Mediafax 19 mai 2019

Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, cu piesa "Arcade", a câștigat finala concursului Eurovision 2019, care a avut loc sâmbătă seară, la Expo Tel Aviv ((International Convention Center), din Israel.