miercuri, 21 august 2019

URGENȚĂ NUCLEARĂ. La Cernavodă va fi simulat un dezastru nuclear - peste 1.000 de oameni implicați în acțiune

O situaţie de urgenţă nucleară va fi simulată la centrala de la Cernavodă. La acţiune vor participa peste o mie de oameni, atât locuitori ai oraşului, cât şi autorităţi şi companii locale. Evenimentul, care se va desfăşura pe durata a trei zile, se va apropia cât mai mult de realitate, iar scenariul va fi unul confidenţial.

Exercițiul se va desfășura în perioada 4-6 octombrie, la Centrala de la Cernavodă. Simulări ale unui dezastrul nuclear vor fi și în Medgidia, Constanța și București.

'Lumea va primi informațiile în timp real și cu date direct din Cernavodă, după care, la intrarea în funcțiune a sistemului național de răspuns la urgențe, va crea premisele acțiunilor care vor urma, adică eliberarea amplasamentului, evacuarea persoalului din zona Cernavodă, a populației. Vor fi evacuate o stradă și o școală, cu ajutorul forțelor terestre, a armatei și civililor', a declarat Gabriel Petre, președintele CNCAN.

În cadrul simulării, autoritățile vor interveni cu ambulanțe, camioane militare, un elicopter și chiar un tren pentru evacuarea populației și transportarea răniților la spital.

'La nivel județean am luat măsuri, am discutat cu comisiile implicate, cu reprezentanții ISU, cu jandarmii, pompierii, DSP și primăria Cernavodă, ca sa fie pregătite în cazul în care dăm un anumit scenariu, care este confidențial. Să vedem dacă suntem pregătiți să acționăm pentru a sprijini populația', a declarat Adrian Nicolaescu, prefectul județului Constanța.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare își dorește să vadă cât de pregătite sunt instituțiile în cazul unei alerte reale, dar și cum reacționează populația în astfel de situații.

Comenteaza aceasta stire