duminică, 25 august 2019

UTIL. Cum să-ți micșorezi factura la încălzire - ponturi de la instalatori!

UTIL. Cum să-ți micșorezi factura la încălzire - ponturi de la instalatori!

Odată curățate și aerisite caloriferele, acestea ar trebui să funcționeze „brici”, însă cum să faci ca facturile la încălzire să nu-ți golească buzunarele? Adevărul.ro a făcut un top al ponturilor oferite de instalatori. 

Montează robineți termostatați. Potrivit instalatorilor, folosirea robinetelor cu capete termostatice pe radiatoare poate aduce economii de energie cu 18% până 36%, prin reducerea supraîncălzirii spațiilor și reducerea risipei datorate încălzirii spațiilor nelocuite. Aceste robinete sunt eficiente mai ales persoanelor active, care locuiesc în apartamente de bloc, la etaje intermediare, unde pereții, pardoseala și tavanul se încălzesc și prin transfer termic de la vecinii din imediata apropiere.

Setează robineții la temperatura minimă înainte să pleci spre serviciu, iar copiii spre școală și ai să vezi că, la întoarcerea acasă, va fi cald și bine. Pentru cei cu centrale termice, un termostat ambiental programabil este investiție obligatorie. Acestea pot fi setate să modifice temperatura ambientală în funcție de momentul zilei și de programul tău și al familiei tale. De exemplu, îl poti programa la 20 de grade dimineața, la 17 grade în orele în care ești plecat de acasă și la 22 de grade atunci când revii, fără să fii nevoit să operezi chiar tu aceste modificări zilnic.

Termostatul ambiental poate fi de mai multe feluri. Cel mecanic sau manual este cea mai ieftină variantă de pe piață, deoarece își va oferi și cele mai limitate opțiuni. Practic îți va permite doar să reglezi temperatura manual, în funcție de preferințele tale în materie de temperatură ambientală. Termostatul electronic, sau programabil, care îți oferă opțiuni extinse de reglaj și programare care te va ajuta și pe timp de vară să controlezi mai bine acțiunea aparatelor de aer condiționat, pornindu-le și oprindu-le la anumite ore, sau în funcție de temperatura pe care o dorești în încăpere.

Mai avansate sunt cronotermostatele, pe care le poți regla mereu, chiar și atunci când ești în vacanță, mulțumită posibilității de a fi reglate pe Internet folosind tableta sau computerul.

Pont: termostatul ambiental se montează în cea mai rece încăpere, căci așa vei fi sigur că s-a atins temperatura dorită în toată casa. Dacă ai deja termostat de ambient, folosește-l cu cap. Rezultatele unor studii au demonstrat că temperatura ideală pe timp de noapte este între 16 si 19 grade Celsius, cu condiția să fim înveliți și îmbrăcați în pijamale. Deci setează termostatul ambiental sau robinetul termostatat al caloriferului din dormitor la cel mult 20 grade Celsius și i-ați o plapumă mai groasă.

Izolează țevile. Dacă stai la casă și centrala termică nu e într-o anexă (holuri, subsoluri, garaje, magazii), izolează țevile. Izolarea țevilor presupune o investiție minimă, aducând în schimb o economie consistența bugetului în lunile de iarnă, prin reducerea pierderilor termice de pe traseu.

Nu arunca pe fereastră căldura. E bine, chiar indicat să aerisești zilnic locuința, însă înainte de a deschide ferestrele, închide robineții termostatați ai caloriferelor. În caz contrar, nu vei face decât să arunci căldura și implicit banii pe fereastră. Pont: deschide ferestrele larg, pentru o perioadă scurtă de timp. Vei vedea că încăperile se vor încălzi mai repede ulterior. În plus, dacă ții ferestrele întredeschise pentru mai mult timp, pierderile de căldură vor fi mai mari.

Izolează termic pereții, acoperișul și ferestrele pentru a reduce cu până la 50% costurile de încălzire. Același sfat e valabil și îmbinăturile ferestrelor și ușilor, care se pot izola cu garnituri de etanșare autoadezive (tip purfix). În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn și sticlă simplă, pierderile de căldură prin spațiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece.

Nu îți usca hainele pe calorifere și asigură-te că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură.

Dintre calorifere, cele mai eficiente în emanarea și conservarea căldurii sunt cele din fontă. Caloriferele din aluminiu se încălzesc repede, consumă mai puțin agent termic și au cel mai bun randament termic în instalațiile cu centrale murale.

Pentru a mări randamentul caloriferelor, instalatorii recomandă montarea unor bucăți de pâslă izolantă (folie reflectorizantă) pe peretele din spatele caloriferelor, care permite atât aerisirea peretelui în caz de condens cât și îmbunătățirea randamentului caloriferului. Dacă nu puteți, o folie de aluminiu între calorifer și peretele exterior poate face minuni.

Comenteaza aceasta stire