luni, 24 iunie 2019

UTIL. Cum să-ți micșorezi factura la încălzire - ponturi de la instalatori!

UTIL. Cum să-ți micșorezi factura la încălzire - ponturi de la instalatori!

Odată curățate și aerisite caloriferele, acestea ar trebui să funcționeze „brici”, însă cum să faci ca facturile la încălzire să nu-ți golească buzunarele? Adevărul.ro a făcut un top al ponturilor oferite de instalatori. 

Montează robineți termostatați. Potrivit instalatorilor, folosirea robinetelor cu capete termostatice pe radiatoare poate aduce economii de energie cu 18% până 36%, prin reducerea supraîncălzirii spațiilor și reducerea risipei datorate încălzirii spațiilor nelocuite. Aceste robinete sunt eficiente mai ales persoanelor active, care locuiesc în apartamente de bloc, la etaje intermediare, unde pereții, pardoseala și tavanul se încălzesc și prin transfer termic de la vecinii din imediata apropiere.

Setează robineții la temperatura minimă înainte să pleci spre serviciu, iar copiii spre școală și ai să vezi că, la întoarcerea acasă, va fi cald și bine. Pentru cei cu centrale termice, un termostat ambiental programabil este investiție obligatorie. Acestea pot fi setate să modifice temperatura ambientală în funcție de momentul zilei și de programul tău și al familiei tale. De exemplu, îl poti programa la 20 de grade dimineața, la 17 grade în orele în care ești plecat de acasă și la 22 de grade atunci când revii, fără să fii nevoit să operezi chiar tu aceste modificări zilnic.

Termostatul ambiental poate fi de mai multe feluri. Cel mecanic sau manual este cea mai ieftină variantă de pe piață, deoarece își va oferi și cele mai limitate opțiuni. Practic îți va permite doar să reglezi temperatura manual, în funcție de preferințele tale în materie de temperatură ambientală. Termostatul electronic, sau programabil, care îți oferă opțiuni extinse de reglaj și programare care te va ajuta și pe timp de vară să controlezi mai bine acțiunea aparatelor de aer condiționat, pornindu-le și oprindu-le la anumite ore, sau în funcție de temperatura pe care o dorești în încăpere.

Mai avansate sunt cronotermostatele, pe care le poți regla mereu, chiar și atunci când ești în vacanță, mulțumită posibilității de a fi reglate pe Internet folosind tableta sau computerul.

Pont: termostatul ambiental se montează în cea mai rece încăpere, căci așa vei fi sigur că s-a atins temperatura dorită în toată casa. Dacă ai deja termostat de ambient, folosește-l cu cap. Rezultatele unor studii au demonstrat că temperatura ideală pe timp de noapte este între 16 si 19 grade Celsius, cu condiția să fim înveliți și îmbrăcați în pijamale. Deci setează termostatul ambiental sau robinetul termostatat al caloriferului din dormitor la cel mult 20 grade Celsius și i-ați o plapumă mai groasă.

Izolează țevile. Dacă stai la casă și centrala termică nu e într-o anexă (holuri, subsoluri, garaje, magazii), izolează țevile. Izolarea țevilor presupune o investiție minimă, aducând în schimb o economie consistența bugetului în lunile de iarnă, prin reducerea pierderilor termice de pe traseu.

Nu arunca pe fereastră căldura. E bine, chiar indicat să aerisești zilnic locuința, însă înainte de a deschide ferestrele, închide robineții termostatați ai caloriferelor. În caz contrar, nu vei face decât să arunci căldura și implicit banii pe fereastră. Pont: deschide ferestrele larg, pentru o perioadă scurtă de timp. Vei vedea că încăperile se vor încălzi mai repede ulterior. În plus, dacă ții ferestrele întredeschise pentru mai mult timp, pierderile de căldură vor fi mai mari.

Izolează termic pereții, acoperișul și ferestrele pentru a reduce cu până la 50% costurile de încălzire. Același sfat e valabil și îmbinăturile ferestrelor și ușilor, care se pot izola cu garnituri de etanșare autoadezive (tip purfix). În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn și sticlă simplă, pierderile de căldură prin spațiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece.

Nu îți usca hainele pe calorifere și asigură-te că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură.

Dintre calorifere, cele mai eficiente în emanarea și conservarea căldurii sunt cele din fontă. Caloriferele din aluminiu se încălzesc repede, consumă mai puțin agent termic și au cel mai bun randament termic în instalațiile cu centrale murale.

Pentru a mări randamentul caloriferelor, instalatorii recomandă montarea unor bucăți de pâslă izolantă (folie reflectorizantă) pe peretele din spatele caloriferelor, care permite atât aerisirea peretelui în caz de condens cât și îmbunătățirea randamentului caloriferului. Dacă nu puteți, o folie de aluminiu între calorifer și peretele exterior poate face minuni.

Comenteaza aceasta stire

Festivalul Muzicii de la Roma. Nicolae Voiculeț, trei momente românești
De Neptun TV 24 iunie 2019

Festivalul muzicii de la Roma este singurul eveniment muzical național care implică în Italia, în aceeași zi, peste 700 de orașe și 45.000 de artiști. Scopul evenimentului este de a pune în lumină tot ceea ce este mai puțin cunoscut, periferic. Prin aceste spectacole se celebrează totodată și președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Un român a murit, iar altul a fost grav rănit, în urma unui incendiu premeditat la Londra
De Neptun TV 23 iunie 2019

Identitatea celor două victime nu a fost încă confirmată, însă Poliția crede că cei doi sunt originari din România. Totodată, autoritățile au primit informații că victimele lucrau ca zilieri în estul Londrei.

Tragedie la echipa de copii CSC Ghiroda, după ce au câștigat turneul de la Constanța. Unul dintre micuți a murit, celălalt este la Terapie Intensivă
De Neptun TV 22 iunie 2019

“Ce se poate spune în aceste moment. Nu am cuvinte. Copiii veneau de la Constanța, unde au câștigat un turneu amical. A fost ca o vacanță, au mers cu părinți, cu bunici. Sunt copilași de șase ani. Din păcate Rareș a murit, iar Cristofer este la spital, din cauza unui nebun”, a declarat pentru “Adevărul” Alin Miloș, coordonatorul clubului de la Ghiroda, o comună periurbană a Timișoarei.

Trafic intens pe A2, pe sensul de mers către litoral. Ce rute sunt sfătuiți șoferii să aleagă
De Neptun TV 22 iunie 2019

Traficul rutier este intens pe autostrada A2, pe sensul de mers București - Constanța, motiv pentru care polițiștii recomandă șoferilor să aleagă și alte rute.

Tatăl adoptiv al Sorinei, fetița cu forța de mascați spre a fi dată spre adopție în SUA: 'Doamne, ce noroc are acest copil să ajungă la New York, unde culoarea nu contează'
De Neptun TV 22 iunie 2019

Tatăl adoptiv al Sorinei, fetița de 8 ani care a fost luată cu mascații din familia fostului asistent maternal care a avut-o în grijă câțiva ani, spune că el și soția sa au luat decizia de a adopta un copil din România în urmă cu patru ani și că a urmat toți pașii impuși de lege.

POZA ZILEI. Mașină Polaris, la un pas să se prăbușească pe asfalt, după ce a rămas fără frâne - angajații o sprijină să nu cadă! FOTO/VIDEO
De Neptun TV 22 iunie 2019

În acest moment, angajații Polaris sprijină mașina pentru ca aceasta să nu se prăbușească pe asfalt.

Sărbătoare mare: Sânzienele (Drăgaica). Ce să nu faci NICIODATĂ în această zi!
De Neptun TV 21 iunie 2019

Ziua de Sânziene este considerată sfântă, ea trebuie să fie respectată, nimeni nu are voie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază.

Ploile au făcut ravagii: Case inundate și mașini avariate în urma furtunilor, în 21 de localități din țară
De Neptun TV 20 iunie 2019

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în ultimele 24 de ore au fost înregistrate intervenții din cauza inundațiilor după furtuni în 21 localități din județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Constanța, Gorj, Harghita, Iași, Mureș, Neamț, Sălaj, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea.

Solstitiu de vara 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată în această zi magică
De Neptun TV 19 iunie 2019

Solstițiul de vară a fost, din cele mai vechi timpuri, prilej de bucurie și sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. La început, serbarea coincidea cu data solstițiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul, fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie — ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.

Un fenomen rar a declanșat alarma de cod roșu! Ce a apărut pe cer VIDEO
De Neptun TV 19 iunie 2019

Un fenomen rar a declanșat alarma de cod roșu în Timiș!

Nicolae Voiculeț, moment unic la Festivalul Literar Mihai Eminescu
De Neptun TV 17 iunie 2019

Nicolae Voiculeț va crea un moment cu totul special la ediția din acest an a Festivalului Literar „Mihai Eminescu", care va avea loc sâmbătă, la Dumbrăveni.

Lista artiștilor de la Neversea!
De Neptun TV 14 iunie 2019

Cu doar trei săptămâni rămase până la cel mai mare festival pe plajă din România, NEVERSEA, organizatorii au anunțat ultimul val de artiști.

'Miturile Cetății' urcă pe scenă la Constanța
De Neptun TV 14 iunie 2019

A doua parte a lunii iunie este dedicată în totalitate teatrului la Constanța. Timp de 11 zile, constănțenii și turiștii care vor veni pe litoral vor putea lua parte la cea de a patra ediție a festivalului de teatru „Miturile Cetății“. Devenit deja un eveniment de referință, festivalul vine în atenția publicului în acest an cu spectacole ale unor regizori celebri precum Andrei Șerban, Silviu Purcărete sau Alexandru Dabija.

Deputatul George Vișan, despre revizuirea în creștere a Băncii Mondiale în ce privește România
De Neptun TV 13 iunie 2019

Banca Mondială a revizuit în creștere la 3,6% estimările privind avansul economiei românești în 2019, cu 0,1 puncte procentuale mai mult față de prognoza din ianuarie 2019, se arată în raportul băncii, "Global Economic Prospects", publicat miercuri 12 iunie.

JUDEȚUL CONSTANȚA. A apărut prima trecere de pietoni 3D
De Neptun TV 12 iunie 2019

Șoferii vor testa o pereche de ochelari speciali care simulează starea de ebrietate sau efectele consumului stupefiante pentru a combate consumul de alcool sau de droguri la volan, fenomen care din păcate a scăpat de sub control în România, în special în sezonul estival.

SĂRBĂTOARE MARE: Rusaliile. Ce nu ai voie să faci în această zi: e păcat mare!
De Neptun TV 12 iunie 2019

Rusaliile.Duminica Rusaliilor, când este prăznuită Pogorârea Duhului Sfânt, se face prilej pentru aducerea aminte de "limbile ca de foc" care s-au pogorât peste Apostoli. Aceste "limbi" sunt închipuite astăzi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de credincioși la biserică, spre a fi sfințite. După slujbă, frunzele se iau acasă și se așează la icoane și la uși.

CONSTANȚA. Wi-Fi gratuit pe faleza Cazinoului
De Neptun TV 10 iunie 2019

Proiectul este finanțat prin programul WIFI4EU unde Primăria Municipiului Constanța s-a înscris și a câștigat un voucher în valoare de 15 mii de euro, bani care vor fi folosiți la instalarea rețelei WI-FI.

Istoria mai puțin cunoscută a bărbatului rămas îngropat pentru veșnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl
De Mediafax 9 iunie 2019

Agenția Associated Press scria în epocă, citând publicația sovietică Pravda: "Reactorul 4 îi va fi și sicriu. Și poate cineva va scrie pe acele ziduri de ciment că nu reactorul a fost îngropat acolo, ci Valeri Kodemciuk".

Autostrada Soarelui, blocată pentru lucrări în plin sezon estival. Pe ce porțiuni traficul va fi deviat, până în 15 iulie
De Neptun TV 8 iunie 2019

Circulația este astfel deviată pe sensul Constanța-București, până în data de 15 iulie 2019.

Vremea extremă provoacă pagube. Sute de case avariate și drumuri blocate, în ultimele 24 ore!
De Neptun TV 8 iunie 2019

Peste 40 de localități din 22 de județe au fost afectate, în ultimele 24 de ore, de inundații, fiind blocate mai multe drumuri județene și naționale din cauza apei și a alunecărilor de teren. Potrivit MAI, au fost transmise mesaje de avertizare prin Ro-Alert în 13 județe.

Târg de sănătate și frumusețe la Constanța
De Neptun TV 7 iunie 2019

Vara și-a intrat pe deplin în rol la Malul Mării Negre iar sezonul estival este deschis oficial de mai bine de o lună. Și cum plaja este cel mai potrivit loc pentru etalarea frumuseții, la Constanța are loc în aceste zile un târg dedicat exclusiv frumuseții, dar mai ales sănătății. Cu acest prilej constănțenii și nu numai pot afla care sunt noutățile în domeniu sau pot beneficia de ofertele pregătite de expozanți.