vineri, 23 august 2019

Valuri de critici la adresa DNA după prescrierea faptelor în dosarul Microsoft

Șapte foști demnitari au fost scoși seara trecută de sub urmărire penală în dosarul Microsoft după ce faptele de care aceștia erau suspectați s-au prescris.

Defilare cu cătușe prin fața camerelor, acuzații de luare de mită și spălare de bani au fost ingredientele de imagine ale Direcției Naționale Anticorupție în dosarul Microsoft.

Pe lângă adevărații beneficiari ai șpăgilor, Dorin Cocoș, Dinu Pescariu, Gheorghe Ștefan sau Claudiu Florică, procurorii anticorupție i-au băgat în acest dosar și pe Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Țicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu și Șerban Mihăilescu.

Foștii demnitari erau acuzați de aceleași infracțiuni, adică luare de mită spălare de bani sau trafic de influență. Dacă pentru Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan, Dinu Pescariu și Claudiu Florică au fost deja date pedepsele fie cu executare sau suspendare, pentru cei șase miniștri nimeni nu mai poate face nimic. DNA a anunțat că în cazul infracțiunilor reținute în sarcina celor șase demnitari s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale.

Față de această situație, o primă reacție a avut-o astăzi chiar ministrul Justiției, Tudorel Toader. Acesta a declarat că eșecul din acest dosar este de fapt o gravă neglijență managerială privind soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil. La scurt timp a reacționat și Parchetul General, care a anunțat că împotriva judecătorului care a gestionat dosarul Microsoft există încă de anul trecut o sesizare la Inspecția Judiciară.

Este finalul dezamăgitor al unui dosar renumit al Direcției Naționale Anticorupție, care timp de mai mulți ani și-a făcut imagine pe aparițiile media a miniștrilor încătușați aduși la audieri sau chiar reținuți. Mai mult decât atăt, pedepsele date în acest dosar în care au fost acuzații de mită de milioane de euro, au fost unele ridicole, unii beneficiari ai banilor au scăpat cu suspendare, iar alții cu numai doi – trei ani de închisoare.

Comenteaza aceasta stire