joi, 22 august 2019

Copreședintele PNL, Vasile Blaga, pus sub control judicar pentru trafic de influență, și-a anunțat demisia de la șefia partidului

Copreședintele PNL, Vasile Blaga, pus sub control judicar pentru trafic de influență, și-a anunțat demisia de la șefia partidului

Vasile Blaga, copreședintele PNL, a ajuns, în această dimineața, la sediul DNA Ploiești, unde a fost citat de procurori în calitate de suspect într-un dosar de corupție.

Surse judiciare au declarat pentru agenția Mediafax că Vasile Blaga este audiat ca suspect într-un dosar de trafic de influență.

Conform acelorași surse, Vasile Blaga este suspectat că ar fi intervenit pentru atribuirea unor contracte preferențiale, în perioada 2009 - 2012.

VEZI ȘI: Scandalul de plagiat al lui Kovesi, acoperit cu eliminarea lui Vasile Blaga!

UPDATE. Vasile Blaga, plasat sub control judicar pentru trafic de influență

Vasile Blaga a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Vasile Blaga este suspectat că ar fi intervenit pentru atribuirea unor contracte preferențiale, în perioada 2009 - 2012.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, procurorii de la Ploiești au dispus urmărirea penală față de Vasile Blaga, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare și senator, pentru trafic de influență, față de Gheorghe Ștefan, la data faptelor primar al municipiului Piatra Neamț, pentru trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, și față de Horațiu Bruno Berdilă, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru cumpărare de influență

"La nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate", arată DNA.

Totodată, în perioada 2011 – 2012, Gheorghe Ștefan l-ar fi informat pe Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei, se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma lui Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

"Astfel, în perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Berdilă Horațiu Bruno o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT. În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei. Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare", conchid procurorii.

UPDATE. Vaslie Blaga demisionează din funcția de co-președinte al PNL

Vasile Blaga a anunțat că își depune demisia din funcția de co-președinte al Partidului Național Liberal și din cea de șef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an.

În urma acuzațiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăția în fața instituțiilor abilitate. Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL și a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac. Ca atare, voi acționa în consecință și îmi depun demisia din funcția de co-președinte al Partidului Național Liberal și din cea de șef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an”, a anunțat Vasile Blaga, printr-un comunicat de presă.

Comenteaza aceasta stire