vineri, 24 mai 2019

Veste bună pentru părinți: se dau 450 de lei pentru fiecare copil! Ce condiții trebuie îndeplinite!

Veste bună pentru părinți: se dau 450 de lei pentru fiecare copil! Ce condiții trebuie îndeplinite!

Ministrul Fondurilor Europene, Dragoș Dinu, susține inițiativa privind acordarea 'Trusoului pentru nou-născuți' și afirmă că această măsură este inclusă în pachetul de propuneri de modificare a Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 - 2020 (POAD) care se negociază în cursul lunii decembrie cu Comisia Europeană.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, ministrul Fondurilor Europene a răspuns scrisorii comune adresate de ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, prin care se propune introducerea unei măsuri noi în POAD, de susținere a mamelor aparținând grupurilor vulnerabile, respectiv 'Trusoul pentru nou-născuți'.

''Ministrul Fondurilor Europene, Dragoș Dinu, susține inițiativa introducerii trusoului pentru nou-născuți și îi asigură pe omologii săi de întreg sprijinul pentru introducerea acestei măsuri în Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 - 2020 (POAD). (...) Dragoș Dinu le-a transmis colegilor din Guvern că această măsură este inclusă în pachetul de propuneri de modificare a POAD care se negociază în cursul acestei luni cu Comisia Europeană', se spune în comunicatul MFE.

Conform sursei citate, modificarea POAD poate avea efect asupra unui număr de 30.000 de mame cu nou-născuți pe an, timp de patru ani.

Kitul oferit în maternitate are o valoare de aproximativ 450 lei. În total, se preconizează o investiție pentru creșterea bunăstării mamei și copilului de 12 milioane de euro până în anul 2020.

'Estimăm că acordarea 'Trusoului pentru nou-născuți' va contribui la reducerea numărului de copii abandonați în maternitate și la reducerea mortalității infantile în țara noastră (cea mai crescută din UE28)', se precizează în document.

Pe lângă 'Trusoul pentru nou-născuți', propunerile pentru modificarea POAD se referă la acordarea de alimente mai diversificate, inclusiv mese calde prin intermediul cantinelor sociale, oferirea de produse de igienă, rechizite pentru preșcolarii și elevii defavorizați, îmbrăcăminte, încălțăminte și saci de dormit pentru persoanele fără adăpost.

Potrivit unui comunicat transmis marți, 6 decembrie, Agerpres de către Ministerul Sănătății (MS), propunerea vizează introducerea măsurii în Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 - 2020, a cărui modificare urmează să fie trimisă Comisiei Europene, unul din obiectivele acestui program fiind sprijinirea persoanelor defavorizate prin distribuirea de alimente și asistență materială de bază.

'În total, 120.000 de mame în situații de risc și excluziune socială ar putea pleca din maternitate, în următorii patru ani, cu un kit care să le permită să aibă o mai bună grijă de bebelușii lor. Cutia trusoului va putea fi folosită ca pat, iar kit-ul va mai conține scutece, haine, ghid de informare pentru mame, inclusiv pentru alăptat. Valoarea estimată a trusoului este de 450 de lei, iar lista finală a conținutului va fi decisă de un grup de experți de la Institutul Mama și Copilul', precizează MS.

Conform MS, în anul 2015, 1.493 de copii sub vârsta de un an au decedat. Deși în scădere față de anii anteriori, rata mortalității în România este cea mai mare din Europa. În 2015, numărul de născuți vii înregistrat a fost de 187.372, iar numărul de copii părăsiți în maternități, pentru care au fost dispuse măsuri de protecție specială, a fost de 332 din 9.722 de copii intrați în sistemul de protecție specială.

Anul trecut, media anuală a beneficiarilor de alocație pentru susținerea familiei, familie monoparentală cu un venit de până la 200 lei, cu 1 copil a fost de 25.392, iar a familiilor biparentale cu un venit de până la 200 de lei pe membru de familie, cu 1 copil, a fost de 50.095, dintr-un total de 277.916 de beneficiari ai acestui drept social.

Comenteaza aceasta stire