marţi, 19 februarie 2019

Veste bună pentru șoferi! Se anunță modificări MAJORE la asigurările RCA

Veste bună pentru șoferi! Se anunță modificări MAJORE la asigurările RCA

Pentru a se evita situațiile în care șoferii care au suferit accidente au probleme cu plata daunelor la care sunt îndreptățiți din partea firmelor de asigurare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va impune noi obligații acestora, care țin în special de informarea clienților.

ASF a elaborat un proiect de modificare a Normei nr. 39/2016 privind asigurările auto din România, prin care firmele de asigurare care vând polițe de răspundere civilă a autovehiculelor (RCA), vor fi obligate să ofere șoferilor mai multe informații și să le acorde asistență în cazul în care au fost victimele unui accident.

ASF va oblige astfel asigurătorii să "instituie un canal de comunicare prin care asigurații și conducătorii vehiculelor pot solicita informații în legătură cu regularizarea daunelor produse vehiculelor avariate prin accidente de circulație acoperite de contracte RCA". Accesul la acest canal de comunicare va fi pus la dispoziția asiguraților la momentul încheierii contractului RCA sau pe parcursul derulării acestuia.

Potrivit economica.ro, firmele de asigurare vor fi obligate să asiste asigurații, la cererea lor, în cazul în care aceștia nu știu ce trebuie să facă dacă au fost victimele unui accident.
Iată ce scrie în proiectul ASF:

"La solicitarea asiguraților sau a conducătorilor auto, asigurătorul RCA comunică informații cu privire la:

  • drepturile și obligațiile ce le revin acestora în baza legislației aplicabile locului de producere a evenimentului;
  • modul de completare al formularului „Constatare amiabilă de accident";
  • procedurile pe care asigurații le parcurg în vederea reparației vehiculului asigurat și a regularizării daunei;
  • alte informații, în vederea soluționării amiabile a cazului."

În anul 2016, au fost înregistrate la ASF 7.228 de petiții pe clasa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto RCA și Carte Verde, adică aproape 79% din totalul petițiilor înaintate pentru toate tipurile de produse de asigurare.

Comenteaza aceasta stire

Sfaturi de la polițiști pentru circulație în siguranță pe vreme rea! Nu vă angajați în depășiri riscante
De Neptun TV 12 februarie 2019

Pentru o călătorie în siguranță, în contextul avertizărilor meteorologice, polițiștii vă sfătuiesc să circulați cu viteză redusă și să nu vă angajați în depășiri riscante.

Mii de vehicule verificate în trafic de RAR anul trecut prezentau pericol de accidente. Componentele la care au fost descoperite cele mai multe probleme
De Mediafax 11 februarie 2019

Registrul Auto Român a verificat, anul trecut, din punct de vedere tehnic în trafic, 67.807 vehicule, în toată țara, și a constatat că aproape jumătate dintre acestea erau neconforme, informează un comunicat al autorității.

ATENȚIE, ȘOFERI! Schimbări ale taxei de drum pentru transportatorii care circulă în Ungaria, din 3 februarie
De Neptun TV 29 ianuarie 2019

MAE anunță că, de la 3 februarie, transportatorii care tranzitează Ungaria vor fi obligați să introducă noi informații în sistemul de colectare a taxelor de drum HU-GO, precum marca autovehicului, certificatul de înmatriculare și anul fabricației, pentru verificarea încadrării în normelor de poluare