joi, 18 octombrie 2018

Veste proastă pentru fumători: se scumpesc țigările! De când se aplică noile prețuri

Veste proastă pentru fumători: se scumpesc țigările! De când se aplică noile prețuri

România trebuie să transpună în totalitate Directiva 64/2011 a Comisiei Europene privind acciza impusă pentru țigarete, măsură ce va crește costul unui pachet de țigări, scrie adevarul.ro.

Potrivit art. 11 al Directivei 64/2011, până la 1 ianuarie 2019, incidența accizei în prețul mediu ponderat trebuie să fie de 60%, ceea ce înseamnă o creștere de 1-2 procente.

„Conform Directivei 64/2011 (art. 10), România, alături de alte șapte state din Europa Centrala și de Est au beneficiat de o derogare, până pe 31 decembrie 2017, pentru respectarea a două cerințe: nivelul minim al accizei totale să fie 90 euro/1.000 țigarete și incidența accizei să fie 60% din prețul mediu ponderat. Ambele cerințe au fost îndeplinite încă din anul 2015. În prezent, acciza totală se ridică la circa 98 euro / 1.000 țigarete, însă incidența accizei în prețul mediu ponderat este ușor sub 60%. Potrivit aceleiași Directive (art. 11), corecția ar trebui făcută până la 1 ianuarie 2019”, au declarat pentru „Adevărul” surse din piață.

Potrivit acestora, în cadrul dezbaterilor publice inițiate de Ministerul Finanțelor pe Proiectul de modificare a Codului Fiscal, au fost discutate o serie de propuneri în sensul ajustării Calendarului actual de creștere graduală a accizei, astfel încât să se asigure îndeplinirea cerințelor europene, o mai bună previzionare a veniturilor bugetare, dar și predictibilitate și stabilitate pentru companii, dat fiind că, așa cum s-a văzut până acum, orice creștere bruscă și neplanificată a taxelor generează majorarea abruptă a pieței negre. Urmează ca Ministerul Finanțelor să publice pe site forma finală a proiectului de modificare a Codului Fiscal.

În prezent, ponderea taxelor (acciza și TVA) în prețul unui pachet de țigarete este de circa 75%. Asta înseamnă că, din 17,5 lei, costul unui pachet de țigări, 13,125 lei ajung în buzunarul statului.

Acciza a scumpit constant prețul țigărilor în ultimii 12 ani

În ultimii 12 ani, prețul țigărilor a crescut constant, în mare parte din cauza creșterii accizei impuse de Uniunea Europeană și a calculelor făcute de Ministerul Finanțelor. Ca atare, prețurile au crescut, în medie, de la 5,10 lei în decembrie 2006, la 17 – 17,5 lei în 2018, preconizându-se că va depăși 21 lei/pachet în 2022, cost care poate crește în funcție de cheltuielile cu forța de muncă.

Aceste majorări succesive ale accizei au avut loc în ciuda faptului că România a atins încă din 2015 nivelul minim de accizare prevăzut de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, potrivit calendarului de creștere a accizei, în vigoare până în 2022, în fiecare an crește acciza totală la 1 aprilie cu cca 9 lei/ 1000 țigarete. Doar că, acciza totală este formată din taxa pe viciu, o componentă procentuală (14% din prețul de vânzare cu amănuntul) și o componentă specifică (care se calculează în funcție de prețul mediu ponderat al anului anterior).

Din acest motiv, nu se poate aprecia valoarea cu care prețul va crește în fiecare an, calculele fiind făcute periodic de Ministerul Finanțelor și impuse ca preț de comercializare. Cum însă, din 2006 până în prezent, prețul a crescut de mai bine de 3 ori, cu circa 1 leu pe an, este de așteptat ca în 2022 prețul să fie de cel puțin 21 lei pe pachet. Având în vedere că prețul este influențat și de alți factori, precum cursul de schimb, costurile materiilor prime și forței de muncă, costurile legate de producție și transport, energie etc, este de așteptat ca acest preț să fie mult mai mare.

În România există mai mult de 5,5 milioane de fumători

Ultimele studii de piață arată că, în România, există circa 5,5 milioane de fumători. Potrivit ultimului studiu realizat studiu la solicitarea Inițiativei 2035 fără Tutun, o treime din populația României fumează, cei mai mulți dintre ei având vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, persoane care au studii superioare, venituri mari și locuiesc în mediul urban. Același document arată că numărul tigărilor fumate crește o dată cu vârsta, 40% dintre fumători consumând mai mult de un pachet de țigări pe zi, majoritatea dintre ei cu vârsta între 36 și 45 de ani. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier, cu contribuții anuale de circa 3 miliarde de euro.

Comenteaza aceasta stire

Maestrul Nicolae Voiculeț revine la Constanța - recital de excepție susținut în anul Centenarului!
De Roxana Glăvan 17 octombrie 2018

Acompaniat de orchestra sa, naiul lui Voicuțel îi va însufleți pe constănțeni într-un recital de excepție susținut în anul Centenarului.

RECOMANDĂRI PENTRU WEEKEND în Constanța! Magicianul Mario, cel mai complex spectacol de Magie & Divertisment din România!
De Neptun TV 17 octombrie 2018

Un spectacol interactiv pentru toate vârstele cu umor, muzica și dans. Vino sa inveti si putina magie, te asteapta si un atelier de magie in care poti invata trucuri si cumpara aparate de magie pentru acasa sa iti distrezi prietenii, colegii.

PREMIERĂ LA CONSTANȚA. Magazin Profi, ÎNCHIS din cauza neregulilor grave!
De Neptun TV 17 octombrie 2018

Totodată, s-a dispus oprirea temporară a liniei de gastronomie și propunere de închidere de la șase luni la un an, fiind o premieră.

Navele de croazieră maritimă revin în Portul Constanța după o pauză de un an
De Neptun TV 16 octombrie 2018

În anul 2018 nicio navă de croazieră maritimă nu a acostat în Portul Constanța.

ALARMANT. Debutul vârstei de consum a drogurilor e de 13 ani. Specialist: Substanțele se găsesc ușor
De Neptun TV 16 octombrie 2018

Debutul vârstei de consum a substanțelor psihoactive în rândul tinerilor este de 13 ani, anunță Agenția Națională Antidrog (ANA), precizând că în 2016, peste 300 de copii au beneficiat de tratament ca urmare a consumului de droguri. Specialiștii susțin că substanțele se găsesc prea ușor.

'Seism 2018', la a patra zi de exerciții: Peste 4.380 de morți și peste 8.000 de răniți!
De Neptun TV 16 octombrie 2018

La începutul celei de-a patra zile de desfășurare a exercițiului "Seism 2018", potrivit scenariului, se înregistrează peste 4.380 de persoane decedate, 8.040 de persoane rănite și aproximativ 50.000 persoane fără adăpost, anunță IGSU.

SFÂNTA PARASCHEVA. Peste 10.000 de pelerini participă la slujba de la Catedrala Mitropolitană din Iași
De Neptun TV 14 octombrie 2018

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

CONSTANȚA. Mesajul unui coregraf de la Teatrul Național de Operă și Balet: 'Lucrăm în condiții inumane…sala pute a mucegai'
De Neptun TV 13 octombrie 2018

Atât coregraful, cât și managerul instituției dau vina pe ministrul Culturii pentru situația delicată în care se află, arătând că orașul este la un pas să piardă acest Teatru Național de Operă și Balet.

NU VĂ PANICAȚI! Exercițiu național de răspuns la cutremur - seism de 7,5 pe Richter!
De Neptun TV 13 octombrie 2018

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7, 5 pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

CONSTANȚA. Profesorul călugăr, care a publicat imagini din vestiarul fetelor, suspendat! Ce a transmis Arhiepiscopia Tomisului
De Neptun TV 12 octombrie 2018

Profesorul de muzică, Calinic (Ciprian) Savin, în vârstă de 34 de ani, este acuzat că a publicat pe Facebook imagini de pe camerele de supraveghere ale școlii, din vestiar, în care apar eleve de clasa a 7-a, cu vârste de 13 și 14 ani.

CONSTANȚA. DESCOPERIRE IMPRESIONANTĂ făcută de o echipă de arheologi - un muzeu va fi amenajat la subsolul unui bloc! GALERIE FOTO
De Neptun TV 12 octombrie 2018

După o lună de săpături migăloase, atent făcute centimetru cu centimetru, specialiștii au putut oferi câteva informații despre descoperirile făcute.

Alertă! Alimente cu Listeria, retrase de la raft
De Neptun TV 12 octombrie 2018

Persoanele care au consumat produsele menționate mai sus și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap, sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum.

CONSTANȚA. Călugăr, profesor de muzică, anchetat după ce ar fi furat imagini cu elevii care se dezbrăcau înainte de ora de sport!
De Neptun TV 11 octombrie 2018

Din primele informații, călugărul ar fi postat pe contul său de Facebook imaginile cu elevii care se dezbrăcau înainte de ora de Educație fizică. Poliția a deschis o anchetă.

UPDATE. Greva transportatorilor a luat sfârșit! Ministrul Șova: 'Nu admit competiția, folosesc mașini necorespunzătoare și circulă cu mai multe persoane'
De Neptun TV 11 octombrie 2018

„Am început deja să protestăm în nouă județe: Vaslui, Iași, Botoșani, Galați, Constanța, Brașov, Călărași, Neamț și Mureș, urmând ca în perioada următoare să fie oprită circulația și în celelalte județe. La această oră este oprită circulația și pe ruta județeană și interjudețeană, până în ora 12.00, urmând să continuăm până la scoaterea acestui ordin”,a spus Hagiu.

Iașiul, asaltat de pelerini. Orașul devine capitala religioasă a României
De Neptun TV 11 octombrie 2018

Anul acesta, la acest scurt pelerinaj va participa și Preasfințitul Calinic Botoșăneanul. Tot joi vor ajunge la Iași și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, de la ora 18.35, care vor fi așezate la rândul lor pentru închinare.

Pesta porcină în România: aproape 1000 de focare în toată țara, 348.691 de porci eliminați!
De Neptun TV 10 octombrie 2018

Prezenței virusului pestei porcine africane în țara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.

Senatorul constănțean Ștefan Mihu, declarație în Senat despre discursul premierului României la Strasbourg
De Neptun TV 10 octombrie 2018

Senatorul constănțean Ștefan Mihu a susținut astăzi o declarație politică în cadrul ședinței Senatului despre discursul premierului României, Viorica Dăncilă, la Strasbourg.

RECOMANDĂRI PENTRU WEEKEND în Constanța! 'Soț de vânzare', o comedie de succes care vă va schimba percepția despre căsnicie!
De Neptun TV 10 octombrie 2018

Cu sau fără acordul celor implicați, singura garanție oferită e o seară plină de umor și râsete-n cascade!

INS: Rata anuală a inflației a scăzut ușor în septembrie, la 5,03%
De Neptun TV 10 octombrie 2018

În acest an, cea mai mare rată anuală a inflației a fost înregistrată în luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din februarie 2013, când creșterea prețurilor de consum a fost de 5,65%.

Tulcea: Proiect de 40 de milioane de euro pentru modernizarea Spitalului Județean de Urgență
De Neptun TV 10 octombrie 2018

Proiectele pentru Spitalul TBC și Secția Psihiatrie a SJU vizează, potrivit sursei menționate, reabilitarea energetică.

Legea Pensiilor, modificată. O schimbare importantă se referă la Valoarea Punctului de Referință
De Neptun TV 9 octombrie 2018

Proiectul Legii Pensiilor, care a intrat în august în dezbatere, a suferit câteva modificări, în urma discuțiilor cu sindicatele, care s-au purtat recent în cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT). Una dintre modificări se referă la majorarea Valorii Punctului de Referință (VPR).