marţi, 19 februarie 2019

Veste proastă pentru fumători: se scumpesc țigările! De când se aplică noile prețuri

Veste proastă pentru fumători: se scumpesc țigările! De când se aplică noile prețuri

România trebuie să transpună în totalitate Directiva 64/2011 a Comisiei Europene privind acciza impusă pentru țigarete, măsură ce va crește costul unui pachet de țigări, scrie adevarul.ro.

Potrivit art. 11 al Directivei 64/2011, până la 1 ianuarie 2019, incidența accizei în prețul mediu ponderat trebuie să fie de 60%, ceea ce înseamnă o creștere de 1-2 procente.

„Conform Directivei 64/2011 (art. 10), România, alături de alte șapte state din Europa Centrala și de Est au beneficiat de o derogare, până pe 31 decembrie 2017, pentru respectarea a două cerințe: nivelul minim al accizei totale să fie 90 euro/1.000 țigarete și incidența accizei să fie 60% din prețul mediu ponderat. Ambele cerințe au fost îndeplinite încă din anul 2015. În prezent, acciza totală se ridică la circa 98 euro / 1.000 țigarete, însă incidența accizei în prețul mediu ponderat este ușor sub 60%. Potrivit aceleiași Directive (art. 11), corecția ar trebui făcută până la 1 ianuarie 2019”, au declarat pentru „Adevărul” surse din piață.

Potrivit acestora, în cadrul dezbaterilor publice inițiate de Ministerul Finanțelor pe Proiectul de modificare a Codului Fiscal, au fost discutate o serie de propuneri în sensul ajustării Calendarului actual de creștere graduală a accizei, astfel încât să se asigure îndeplinirea cerințelor europene, o mai bună previzionare a veniturilor bugetare, dar și predictibilitate și stabilitate pentru companii, dat fiind că, așa cum s-a văzut până acum, orice creștere bruscă și neplanificată a taxelor generează majorarea abruptă a pieței negre. Urmează ca Ministerul Finanțelor să publice pe site forma finală a proiectului de modificare a Codului Fiscal.

În prezent, ponderea taxelor (acciza și TVA) în prețul unui pachet de țigarete este de circa 75%. Asta înseamnă că, din 17,5 lei, costul unui pachet de țigări, 13,125 lei ajung în buzunarul statului.

Acciza a scumpit constant prețul țigărilor în ultimii 12 ani

În ultimii 12 ani, prețul țigărilor a crescut constant, în mare parte din cauza creșterii accizei impuse de Uniunea Europeană și a calculelor făcute de Ministerul Finanțelor. Ca atare, prețurile au crescut, în medie, de la 5,10 lei în decembrie 2006, la 17 – 17,5 lei în 2018, preconizându-se că va depăși 21 lei/pachet în 2022, cost care poate crește în funcție de cheltuielile cu forța de muncă.

Aceste majorări succesive ale accizei au avut loc în ciuda faptului că România a atins încă din 2015 nivelul minim de accizare prevăzut de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, potrivit calendarului de creștere a accizei, în vigoare până în 2022, în fiecare an crește acciza totală la 1 aprilie cu cca 9 lei/ 1000 țigarete. Doar că, acciza totală este formată din taxa pe viciu, o componentă procentuală (14% din prețul de vânzare cu amănuntul) și o componentă specifică (care se calculează în funcție de prețul mediu ponderat al anului anterior).

Din acest motiv, nu se poate aprecia valoarea cu care prețul va crește în fiecare an, calculele fiind făcute periodic de Ministerul Finanțelor și impuse ca preț de comercializare. Cum însă, din 2006 până în prezent, prețul a crescut de mai bine de 3 ori, cu circa 1 leu pe an, este de așteptat ca în 2022 prețul să fie de cel puțin 21 lei pe pachet. Având în vedere că prețul este influențat și de alți factori, precum cursul de schimb, costurile materiilor prime și forței de muncă, costurile legate de producție și transport, energie etc, este de așteptat ca acest preț să fie mult mai mare.

În România există mai mult de 5,5 milioane de fumători

Ultimele studii de piață arată că, în România, există circa 5,5 milioane de fumători. Potrivit ultimului studiu realizat studiu la solicitarea Inițiativei 2035 fără Tutun, o treime din populația României fumează, cei mai mulți dintre ei având vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, persoane care au studii superioare, venituri mari și locuiesc în mediul urban. Același document arată că numărul tigărilor fumate crește o dată cu vârsta, 40% dintre fumători consumând mai mult de un pachet de țigări pe zi, majoritatea dintre ei cu vârsta între 36 și 45 de ani. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier, cu contribuții anuale de circa 3 miliarde de euro.

Comenteaza aceasta stire

19 februarie - Ziua Brâncuși! Se împlinesc 143 de ani de la nașterea marelui sculptor
De Neptun TV 18 februarie 2019

Constantin Brâncuși, născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, din județul Gorj, și decedat pe 16 martie 1957, la Paris, în Franța, figură centrală în mișcarea artistică modernă, este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

CONSTANȚA. Pesta porcină africană face ravagii - mistreți morți găsiți de vânători! Măsurile luate de autorități
De Neptun TV 18 februarie 2019

Pesta porcină africană a fost confirmată pe trei fonduri de vânătoare. Aici au fost găsiți mistreți morți. Autoritățile au dispus primele măsuri.

Municipiul Constanța, promovat la Târgul de Turism al României de fanfara Forțelor Navale
De Neptun TV 16 februarie 2019

Târgul de Turism al României se va desfășura în perioada 21-24 februarie la Centrul de Expoziții Romexpo București.

Luna iubirii - cele mai romantice destinații pentru nunți!
De Mediafax 16 februarie 2019

Februarie vine cu două sărbători dedicate iubirii, una importată, Valentine's Day, pe data de 14, alta autohtonă, marcată pe 24 ale lunii. Prezentăm mai jos o serie de destinații romantice pentru cei care aleg să își oficializeze relația, potrivit The Independent.

CONSTANȚA. ALERTĂ ALIMENTARĂ la Auchan: produs contaminat cu o bacterie periculoasă, retras de la vânzare! Constănțenii, sfătuiți să înapoieze produsul
De Neptun TV 15 februarie 2019

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume și să se întoarcă cu ele la magazin, unde li se va rambursa integral suma.

CONSTANȚA. Apel pentru pictorița Ecaterina Vrana Gora - artista are nevoie de ajutorul nostru pentru a trăi!
De Neptun TV 15 februarie 2019

Pictorița Ecaterina Vrana (49 ani) este mamă a doi copii și se află de câteva zile într-o situație critică, de sănătate.

CADOURI de Valentine's Day: Idei și sugestii în funcție de cât de veche este relația: De la cei care abia s-au îndrăgostit, până la cei care au trecut de nunta de aur
De Mediafax 14 februarie 2019

Valentine's Day 2019. "Ziua Îndrăgostiților", sărbătoarea împrumutată din tradiția occidentală și devenită mai populară decât echivalentul autohton Dragobete, poate constitui o sursă de mare stres pentru cei care se află în căutarea cadoului perfect.

CONSTANȚA. Semafoarele luminează sub formă de inimi, în luna iubirii!
De Neptun TV 13 februarie 2019

Autoritățile constănțene s-au gândit să marcheze într-un mod inedit zilele dedicate iubirii din luna februarie, culoarea roșie a semafoarelor urmând să lumineze sub formă de inimioare de Valentine’s Day și Dragobete.

Valentine's Day. Ziua îndrăgostiților, o sărbătoare modernă a iubirii cu o istorie tot mai populară la români
De Neptun TV 13 februarie 2019

Povestea zilei iubirii datează însă din vremuri îndepărtate și a oscilat între ritualuri, scrisori de dragoste și cereri în căsătorie.

Senatorul constănțean Ștefan Mihu, despre Cazinou: 'Edificiul simbol al orașului lăsat de ani buni în paragină va avea fondurile necesare pentru reabilitare'
De Neptun TV 12 februarie 2019

Potrivit senatorului social-democrat Ștefan Mihu, clădirea emblematică a Constanței poate fi readusă la viață.

CONSTANȚA. Primii artiști care și-au anunțat prezența la festivalul NEVERSEA
De Neptun TV 12 februarie 2019

În perioada 4-7 iulie, pe cele șapte scene amplasate pe plaja NEVERSEA vor urca unii dintre cei mai buni artiști ai momentului, anunță organizatorii.

CONSTANȚA. Amendă exorbitantă pentru o șoferiță care a intrat cu mașina pe plajă, în plină iarnă
De Neptun TV 11 februarie 2019

Potrivit reprezentanților Direcției Generale Poliția Locală Constanța, femeia, în vârstă de 44 de ani, din București, a intrat duminică pe plaja 3 Papuci din orașul Constanța cu un autoturism de teren, dar a fost observată de polițiștii locali.

Telefoanele care emit cele mai multe RADIAȚII în 2019. Modele populare, în listă
De Neptun TV 11 februarie 2019

În ciuda faptului că smartphone-urile sunt dispozitive pe care le avem cu noi peste tot, există riscuri în utilizarea lor, datorate în special radiațiilor pe care acestea le emit.

CONSTANȚA. Zona peninsulară devine pietonală. În ce condiții va fi permis accesul auto
De Neptun TV 9 februarie 2019

Accesul auto pe străzile din zona peninsulară a municipiului Constanța va fi permis doar anumitor categorii de autovehicule. Primăria a publicat lista străzilor exclusiv pietonale.

Cinci locuri de vizitat de Anul chinezesc al Porcului
De Mediafax 9 februarie 2019

Anul Nou chinezesc, sub semnul Porcului de Pământ, simbolul bunăstării, a început pe 5 februarie. Sunt cinci locuri de vizitat sub semnul animalului asociat, potrivit horoscopului chinezesc, cu bucuria, prietenia, iubirea și succesul.

Locuri scoase la concurs de școlile militare pentru cei care vor să devină subofițeri, maiștri militari sau chiar ofițeri! Criterii de recrutare și ce salariu pot primi
De Neptun TV 8 februarie 2019

Cei care vor să urmeze o carieră militară și vor să ajungă subofițeri, maiștri militari sau chiar ofițeri se mai pot înscrie până la 1 martie pentru a se bate pentru unul din cele 2.570 de locuri scoase la concurs de unitățile militare de învățământ universitar, postliceal sau liceal.

CONSTANȚA. Virusul gripal a mai făcut o victimă - un bărbat a murit! Numărul deceselor a ajuns la 92
De Neptun TV 7 februarie 2019

În data de 30 ianuarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat oficial epidemie de gripă.

CONSTANȚA. O tânără își caută mama după ani buni în care n-a vrut să știe nimic de ea: 'Dumnezeu mi-a dat o viață fericită, dar ceva îmi lipsește'
De Sorin Cealera 6 februarie 2019

O tânără părăsită imediat după naștere a refuzat ani de zile să știe ceva despre cea care a adus-o pe lume. Un fapt întâmplat recent, însă, a făcut-o să se răzgândească.

Copiii din România, cei mai sănătoși din Europa
De Neptun TV 6 februarie 2019

Pentru copiii cu varste intre 10 si 15 ani, procentul Romaniei era de 99,1%, urmata de Italia (98,4%) si Bulgaria (98,2%).

ALERTĂ ALIMENTARĂ! Auchan recheamă un produs contaminat cu Listeria
De Neptun TV 6 februarie 2019

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume și să se întoarcă cu ele la magazin, unde li se va rambursa integral suma, anunță Auchan.

HALUCINANT. Un fals medic italian a făcut zeci de operații în clinici din România
De Neptun TV 5 februarie 2019

Una dintre condițiile pe care un medic trebuie să le îndeplinească pentru a practica medicina pe teritoriul României este obținerea fie a certificatul de membru al CMR, fie a avizului de practică temporară sau ocazională a profesiei de medic, ambele fiind emise de Colegiul Medicilor din România", arată Colegiul Medicilor din România, într-un comunicat de presă.