luni, 10 decembrie 2018

Veste proastă pentru fumători: se scumpesc țigările! De când se aplică noile prețuri

Veste proastă pentru fumători: se scumpesc țigările! De când se aplică noile prețuri

România trebuie să transpună în totalitate Directiva 64/2011 a Comisiei Europene privind acciza impusă pentru țigarete, măsură ce va crește costul unui pachet de țigări, scrie adevarul.ro.

Potrivit art. 11 al Directivei 64/2011, până la 1 ianuarie 2019, incidența accizei în prețul mediu ponderat trebuie să fie de 60%, ceea ce înseamnă o creștere de 1-2 procente.

„Conform Directivei 64/2011 (art. 10), România, alături de alte șapte state din Europa Centrala și de Est au beneficiat de o derogare, până pe 31 decembrie 2017, pentru respectarea a două cerințe: nivelul minim al accizei totale să fie 90 euro/1.000 țigarete și incidența accizei să fie 60% din prețul mediu ponderat. Ambele cerințe au fost îndeplinite încă din anul 2015. În prezent, acciza totală se ridică la circa 98 euro / 1.000 țigarete, însă incidența accizei în prețul mediu ponderat este ușor sub 60%. Potrivit aceleiași Directive (art. 11), corecția ar trebui făcută până la 1 ianuarie 2019”, au declarat pentru „Adevărul” surse din piață.

Potrivit acestora, în cadrul dezbaterilor publice inițiate de Ministerul Finanțelor pe Proiectul de modificare a Codului Fiscal, au fost discutate o serie de propuneri în sensul ajustării Calendarului actual de creștere graduală a accizei, astfel încât să se asigure îndeplinirea cerințelor europene, o mai bună previzionare a veniturilor bugetare, dar și predictibilitate și stabilitate pentru companii, dat fiind că, așa cum s-a văzut până acum, orice creștere bruscă și neplanificată a taxelor generează majorarea abruptă a pieței negre. Urmează ca Ministerul Finanțelor să publice pe site forma finală a proiectului de modificare a Codului Fiscal.

În prezent, ponderea taxelor (acciza și TVA) în prețul unui pachet de țigarete este de circa 75%. Asta înseamnă că, din 17,5 lei, costul unui pachet de țigări, 13,125 lei ajung în buzunarul statului.

Acciza a scumpit constant prețul țigărilor în ultimii 12 ani

În ultimii 12 ani, prețul țigărilor a crescut constant, în mare parte din cauza creșterii accizei impuse de Uniunea Europeană și a calculelor făcute de Ministerul Finanțelor. Ca atare, prețurile au crescut, în medie, de la 5,10 lei în decembrie 2006, la 17 – 17,5 lei în 2018, preconizându-se că va depăși 21 lei/pachet în 2022, cost care poate crește în funcție de cheltuielile cu forța de muncă.

Aceste majorări succesive ale accizei au avut loc în ciuda faptului că România a atins încă din 2015 nivelul minim de accizare prevăzut de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, potrivit calendarului de creștere a accizei, în vigoare până în 2022, în fiecare an crește acciza totală la 1 aprilie cu cca 9 lei/ 1000 țigarete. Doar că, acciza totală este formată din taxa pe viciu, o componentă procentuală (14% din prețul de vânzare cu amănuntul) și o componentă specifică (care se calculează în funcție de prețul mediu ponderat al anului anterior).

Din acest motiv, nu se poate aprecia valoarea cu care prețul va crește în fiecare an, calculele fiind făcute periodic de Ministerul Finanțelor și impuse ca preț de comercializare. Cum însă, din 2006 până în prezent, prețul a crescut de mai bine de 3 ori, cu circa 1 leu pe an, este de așteptat ca în 2022 prețul să fie de cel puțin 21 lei pe pachet. Având în vedere că prețul este influențat și de alți factori, precum cursul de schimb, costurile materiilor prime și forței de muncă, costurile legate de producție și transport, energie etc, este de așteptat ca acest preț să fie mult mai mare.

În România există mai mult de 5,5 milioane de fumători

Ultimele studii de piață arată că, în România, există circa 5,5 milioane de fumători. Potrivit ultimului studiu realizat studiu la solicitarea Inițiativei 2035 fără Tutun, o treime din populația României fumează, cei mai mulți dintre ei având vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, persoane care au studii superioare, venituri mari și locuiesc în mediul urban. Același document arată că numărul tigărilor fumate crește o dată cu vârsta, 40% dintre fumători consumând mai mult de un pachet de țigări pe zi, majoritatea dintre ei cu vârsta între 36 și 45 de ani. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier, cu contribuții anuale de circa 3 miliarde de euro.

Comenteaza aceasta stire

Cine sunt cei cinci prieteni care au murit în urma unui accident cumplit. Cinci familii distruse: 'Mi-a spus de fiecare dată că el și mort se întoarce acasă'
De Neptun TV 10 decembrie 2018

Cinci tineri au murit duminică dimineața, pe drumul european E 85, în Vadu Moldovei, după ce mașina în care se aflau a intrat în coliziune cu un autotren.

CONSTANȚA. Cum arată Tărâmul Magic al Crăciunului
De Neptun TV 10 decembrie 2018

Sâmbătă, 8 decembrie, s-a deschis Festivalul Iernii 2018 în Țara Piticilor din Parcul Tăbăcăriei. Până la 8 ianuarie 2019, copiii vor putea lua parte la ateliere de lucru și creație, vor putea viziona spectacole și scenete, se vor putea distra și amuza cu animatorii și îl vor întâlni pe Moș Crăciun, care va veni la Constanța special pentru acest eveniment.

Guvernul îngheță voucherele de vacanță și indemnizațiile de vacanță!
De Neptun TV 7 decembrie 2018

Guvernul a decis, vineri, ca toți salariații din sistemul public să primească vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, în următorii doi ani, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Turismului. Măsura reprezintă o înghețare a acestor beneficii, deși ar fi trebuit majorate din 2019.

ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în 295 de localități! Tulcea, cel mai afectat județ
De Neptun TV 7 decembrie 2018

Numărul localităților în care evoluează pesta porcină africană a ajuns la 295, cu 1.084 de focare. În total, au fost ucise peste 360.000 de animale, susține ANSVSA.

ESTE OFICIAL. Polițiștii și militarii pot folosi banii de chirie pentru plata ratei la casă
De Neptun TV 6 decembrie 2018

Actul normativ prin care polițiștii și militarii pot folosi banii de chirie pentru plata ratei la casă a fost publicat, joi, în Monitorul Oficial, anunță Ministerul Afacerilor Interne.

HALUCINANT. Ce i-a făcut o educatoare unui băiețel. Părinții au depus plângere penală. Detalii cutremurătoare
De Neptun TV 5 decembrie 2018

Părinții spun că ce la incident încoace copilul are problema cu mersul la toaletă.

Legătura dintre furtul de carburanți și MOARTEA oamenilor. Cazul ambulanțierilor din Corabia. Ce verifică procurorii
De Neptun TV 5 decembrie 2018

Potrivit expertizei tehnice auto, ambulanțierii au condus cu viteză mai mică pentru a reduce consumul.

Sf. Nicolae, tradiții și obiceiuri. Ce cadouri să NU faci niciodată. Aduc ghinion!
De Neptun TV 5 decembrie 2018

In traditia populara romaneasca, Mos Nicolae este infatisat calare pe un cal alb, purtand o barba alba, bogata. Se spune ca atunci cand Mosul o scutura, peste pamant cad fulgi de nea. De aceea, se si spune: “Iata, a intinerit mos Nicolae!”.

Sărbătoare mare astăzi. Sfânta Varvara. Ce nu trebuie să faci
De Neptun TV 4 decembrie 2018

Sfânta Mare Muceniță Varvara este considerată ocrotitoarea minerilor. Ea s-a născut în vremea împăratului Maximilian și a fost fiica unui mare proprietar de pămînt din Eliopolis. Tatăl ei se închina la idoli și a vrut ca și fiica sa să îi împărtășească credința.

REVOLTĂTOR: Peste 20 de copii cu profesor, fără cazare, au înnoptat într-o catedrală. Un băiat, la spital
De Neptun TV 2 decembrie 2018

Urmează să se cerceteze cum de copiii, cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, au venit la Alba Iulia fără cazare.

La Ovidiu a fost inaugurat monumentul 'POET OVIDIU'

La Centrul Cultural Elena Roizen din orașul Ovidiu a avut loc cea de-a doua ediție a simpozionului „Ovidienii”. Din dorința de a da orașului o șansã pentru a-și construi un profil cultural, Primarul George Scupra a luat inițiativa ridicãrii unui ansamblu statuar .

CONSTANȚA. Noi reguli pentru locuitorii campusului social Henri Coandă - cine nu le respectă, va fi evacuat!
De Roxana Glăvan 1 decembrie 2018

Noi reguli urmează să fie instituite pentru locuitorii campusului social Anri Coandă. Consilierii constănțeni au aprobat în ședința de consiliu local de astăzi, regulamentul prin care vor fi repartizate locuințele celor fără adăpost, scoși din locuințele naționalizate sau cazuri sociale. Primarul Constanței, Decebal Făgădău, spune că va impune familiilor care vor locui în campus să își trimită copiii la școală sau grădiniță, să își facă periodic analize și controale prin medicul de familie și să învețe regulile elementare de conviețuire. Cine nu respectă aceste reguli, va fi evacuat!

100.000 de români și un singur fotograf: Povestea soldatului care a făcut singurele poze la Unire
De Mediafax 1 decembrie 2018

Singurele fotografii de la evenimentele din 1 Decembrie 1918 au fost făcute de Samoilă Mârza, un soldat care se întorsese în urmă cu câteva zile din război. El nu știa că doar imaginile sale vor rămâne în istorie și le-a făcut din pasiune, fără să fie chemat sau plătit.

Centenar 2018. 10 momente de răscruce din istoria României
De Mediafax 1 decembrie 2018

Unirea Basarabiei cu România, momentul în care țara a început să piardă teritorii, abdicarea Regelui Mihai I sau venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu. Sunt câteva dintre cele mai importante evenimente din ultimii 100 de ani.

Ziua Națională a României, sărbătorită în avans la Techirghiol!
De Robert Nenciu 30 noiembrie 2018

Primăria și Consiliul Local Techirghiol au serbat astăzi, în avans, Ziua Națională a României. În ciuda valorilor negative ale temparaturilor, la eveniment au participat sute de copii și locuitori din oraș, alături de oficialitățile venite din județ. Parada militară și prezentarea uniformelor din primul Război Mondial, au fost extrem de apreciate de participanți, la fel ca toate celelalte momentele pregătite de organizatori.

CONSTANȚA. Paradă inedită de 1 Decembrie - constănțenii pot admira și noile autobuze!
De Roxana Glăvan 30 noiembrie 2018

Paradă inedită de 1 Decembrie, la Constanța. De ziua națională a României constănțenii se vor putea bucura de un spectacol aerian inedit și vor putea admira, în premieră, primele autobuze sosite deja la malul mării.

Nicolae Voiculeț va cânta imnul național al României în inima secuimii
De Neptun TV 30 noiembrie 2018

Marele naist Nicolae Voiculeț a decis ca de Ziua Națională să cânte imnul țării chiar în inima României, în secuime, la Covasna.

Constanța are cu ce se mândri! Cine este tânărul care a ajuns șef de promoție al Cursului american de Forțe pentru Operații Speciale
De Neptun TV 30 noiembrie 2018

"Norocul îi favorizează pe cei curajoși" , este deviza unei structuri de elită din Armata României, Divizionul 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale.

UPDATE. Situația traficului la această oră! Porturi închise, restricții de circulație și 6 drumuri naționale se mențin închise!
De Neptun TV 30 noiembrie 2018

În zilele de 30 noiembrie (între orele 16:00 și 22:00) și 1 Decembrie (întreorele 06:00 și 22:00), circulația vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone ,respectiv 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, este interzisă pe următoarele drumuri:

ALERTĂ METEO! Meteorologii au prelungit avertizarea de ger! Rafale puternice de vânt în Dobrogea
De Neptun TV 30 noiembrie 2018

Joi (29 noiembrie) și vineri (30 noiembrie) vântul va prezenta intensificări cu viteze de 45...55 km/h, în sudul Moldovei și al Banatului, în jumătatea de est a Munteniei și în Dobrogea, iar pe litoral vor fi rafale de 60...70 km/h.