luni, 19 august 2019

Vești bune pentru copiii din Argeș care suferă de sindromul hemolitic-uremic!

Autorităţile aruncă vina între ele, în cazul bebeluşilor îmbolnăviţi din Argeş. Secretarul de stat din Ministerul Sănătătii, doctorul Victor Strâmbu, a lăsat de înțeles astăzi că spitalul de Pediatrie din Pitești a greșit și nu a comunicat în timp util cazurile copiilor bolnavi către Direcția de Sănătate Publică. Acuzaţiile sunt întărite şi de ministrul Sănătăţii. Singurele veşti bune sunt că micuţii internaţi se simt mai bine.

"Șase dintre copii sunt pe secția de Nefrologie, dintre care 3 fac dializă peritonală, cu evoluție bună, iar trei dintre ei nu mai fac. În cursul săptămânii care urmează, cu siguranță, vom avea încă două externări", a declarat dr. Mihaela Bălgrădean, șeful Secției de Nefrologie din cadrul Spitalului ‘Marie Curie’.

La aproape 3 săptămâni de la declanșarea crizei, autoritățile încă nu sunt în stare să spună de la ce a pornit infecția care a dus la moartea a trei copii. Ministerul Sănătății încearcă acum să găsească vinovații. Iar primele acuzații merg spre spitalul din Pitești, care nu ar fi raportat la timp situația către Direcția de Sănătate Publică.

"Aceste lucruri se făceau într-un sistem coercitiv. În momentul în care lucrurile au trecut într-o altă zonă, se interpretează că anumite reglementări pot fi evitate, ceea ce este total greșit", a precizat Patriciu Achimaș Cadariu, ministrul Sănătății.

 

"E vorba de o zonă de necomunicare la nivel instituțional. Există un mecanism de reportare la nivelul instituțiilor de sănătate publică. Există un centru de control al bolilor care primește informări de la DSP-uri, iar DSP trebuie să primească informări de la spitale", a susținut dr. Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătătii.

Până acum, mai mulți copii au fost externați, însă apare o altă problemă. Cum deocamdată medicii nu cunosc ce i-a îmbolnăvit pe micuți, autoritățile nu știu ce să le spună părinților de ce să îi ferească.

"Măsurile de igienă și dietă trebuie respectate în continuare. La domicliile lor și în zonele de unde vin, ancheta epidemiologică nu a pus în evidență aceste lucruri. Deci, focarele se exclude. Asta nu înseamnă că nu pot să mai apară îmbolnăviri", a mai explicat ministrul Sănătății.

Ancheta din Argeș este în plină desfășurare, însă medicii epidemiologi spun că este posibil să nu afle niciodată ce a declanșat boala. Totul, spre disperarea părinților care încă așteaptă răspunsuri.

Între timp, scandalul se mută și pe scena politică. PSD îi cere ministrului Sănătății să își dea demisia, pentru că a demonstrat că nu este capabil să gestioneze o criză precum cea care a izbucnit la Argeș. Mai mult, social-democrații vor depune în Parlament o moțiune simplă împotriva lui Patriciu Achimaș.

Comenteaza aceasta stire