miercuri, 17 iulie 2019

Vești bune pentru tinerii care vor să își cumpere o mașină nouă! Decizia a fost luată astăzi de Guvern

Vești bune pentru tinerii care vor să își cumpere o mașină nouă! Decizia a fost luată astăzi de Guvern

Programul "Prima mașină" continuă și în 2017, plafonul de garanții fiind de 50 milioane lei. Suma urmează să fie aprobată de Guvern în ședința de astăzi.

Acest program a fost demarat în 2015, cu un plafon de 350 milioane lei. La finalul anului, fuseseră emise 193 de garanții pentru 3,25 milioane lei însemnând aproape 1% din fondurile prevăzute, scrie romaniatv.net.

În 2016, plafonul a fost diminuat la 100 milioane lei, dar numărul garanțiilor s-a redus la mai puțin de jumătate față de 2015, ajungând la 75 pentru 1,41 milioane lei, circa 1,1% din suma alocată.

PRIMA MAȘINĂ 2017. Pentru acest an, Finanțele continuă, totuși, programul, și anunță un plafon de 50 milioane lei.

Programul Prima Mașină este dedicat tinerilor cu vârste între 18 și 35 de ani.

Reprezentanții Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) au reclamat că programul Prima Mașină “s-a născut mort”, având în vedere că un client care vrea să-și cumpere un autovehicul beneficiază de aceleași condiții ca la un credit normal.

Dobânda creditului garantat de stat este ROBOR la șase luni plus cel mult 3%, cu toate comisioanele incluse, iar împrumutul se acordă pentru cel mult șapte ani. Avansul este de cel puțin 5% pentru tineri și 10% pentru persoanele de peste 35 de ani, iar statul garantează 50% din credit pentru tineri, respectiv 40% pentru cei din cea de-a doua categorie.

PRIMA MAȘINĂ 2017. Iată de ce documente are nevoie solicitantul unui credit cu garanția statului la achiziția unui autoturism nou:

- documentul de identitate a beneficiarului, precum și documentele de identitate ale codebitorului/codebitorilor garant/ți, după caz

- factura proforma emisă de către persoana juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor. Factura proforma emisă de vânzător va conține în mod obligatoriu mențiuni referitoare faptul că autoturismul care se achiziționează în cadrul programului este nou și se încadrează în cerințele minime ale standardului EURO 5

- ultimul certificat anual de atestare fiscală emis de organul fiscal competent, aflat în termenul de valabilitate la data depunerii solicitării de garantare, din care să rezulte că beneficiarul nu are restanțe la plata sumelor datorate bugetului general consolidat. În cazul în care beneficiarul înregistrează datorii, certificatul este însoțite de copie certificată pentru conformitatea cu originalul a documentelor justificative, prin care aceste debite au fost achitate.

- declarația beneficiarului pe propria răspundere că a deținut un autoturism nou, la momentul solicitării creditului garantat.

- declarația beneficiarului pe propria răspundere privind achiziționarea unui autoturism nou, cu norma de poluare euro 5, cel puțin, și cu un preț de maximum 50.000 de lei, fără TVA.

-rezultatul consultării Biroului de Credite, din care să rezulte respectiv faptul că la data solicitării creditului, beneficiarul nu înregistrează restanțe la alte credite bancare, emis cu cel mult 10 zile înainte de data transmiterii solicitării de garantare. Banca finanțatoare trimite documentul către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) , după ce îl obține de la Biroul de Credit.

PRIMA MAȘINĂ 2017. După ce FNGCIMM își dă acordul asupra garanției și trimite contractul băncii, beneficiarul creditului se obligă să constituie, în favoarea băncii și a statului, proporțional cu procentul de garantare, o ipotecă mobiliară asupra soldului creditor al contului curent/ deschis la instituția de credit finanțatoare pentru acordarea creditului în cadrul programului, valabilă până la stingerea creanțelor datorate de beneficiar în baza contractelor de credit și de garantare.

PRIMA MAȘINĂ 2017. De asemenea, la data cumpărării autoturismului, beneficiarul are obligația de a încheia o poliță de asigurare tip FULL CASCO, fără franșiză, care acoperă cel puțin riscurile totale și parțiale de furt și daună. Beneficiarul are obligația cesionării drepturilor derivând din polițele de asigurare în favoarea statului și a băncii finanțatoare, proporțional cu procentul de garantare.

Comenteaza aceasta stire

Noi reguli de circulație pe podul de la Năvodari!
De Neptun TV 6 iulie 2019

Noile reguli de circulație pe podul de la Năvodari vor intra în vigoare luni, 8 iulie. Administrația locală spune că acestea țin cont de valorile înregistrate în traficul rutier.

ATENȚIE, ȘOFERI! Autostrada către mare, cu restricții în plin sezon!
De Neptun TV 1 iulie 2019

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță o serie de restricții pe A2 (Autostrada București-Constanța) și pe DN 39 (Constanța-Mangalia)